fbpx

NMa: alle reisinformatie via NS toegestaan

04 okt 2012 22:04

De Nederlandse Spoorwegen mogen de reisinformatiediensten van spoorbeheerder ProRail overnemen. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden, meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit donderdag. 

De toezichthouder wil niet hebben dat het reizigers die in een NS-trein reizen betere reisinformatie krijgen dan reizigers in een trein van een regionale vervoerder. Daarom heeft de NS toegezegd dat ook concurrenten onder dezelfde voorwaarden toegang krijgen tot de reisinformatie. Daarmee is het probleem volgens de NMa opgelost.

1 november
Op dit moment zijn NS en ProRail nog samen verantwoordelijk voor de reisinformatie. De omroep op stations en de informatievoorziening op Teletekst is nu bijvoorbeeld in handen van ProRail. Alle medewerkers blijven, alleen vallen ze straks niet meer onder ProRail maar onder NS. Dat gaat waarschijnlijk gebeuren per 1 november.

Regionale vervoerders
Arriva, Veolia, Syntus en Connexxion hebben zich altijd verzet tegen de plannen, maar dat blijkt tevergeefs. NS moet straks ook voor deze vervoerders de reisinformatie verzorgen, wat de vervoerders niet zien zitten. Volgens hen is het beter dat een onafhankelijke partij als ProRail de reisinformatie verzorgt.

Winterproblemen
Het plan om alle reisinformatie via één verantwoordelijke te laten verlopen, is afkomstig van NS-directeur Bert Meerstadt. Hij hield zijn pleidooi na de winterproblemen van 2010/2011. De reisinformatie schoot toen voor de tweede achtereenvolgende winter tekort. Informatie van ProRail en NS was soms tegenstrijdig. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft het voorstel van de NS-directeur toen overgenomen. 

Bezwaar
Reizigersvereniging Voor Beter OV is vanaf begin af aan fel tegenstander geweest van het voorstel en heeft dit ook kenbaar gemaakt aan de NMa. De vereniging overweegt nu in beroep te gaan tegen het besluit. "Maar eerst zal de NMa zijn beweegredenen ook aan Voor Beter OV en andere indieners van bezwaren/zienswijzen moeten laten weten. Dat is dus nog niet gebeurd" aldus een woordvoerder van de vereniging.