fbpx

NMBS: Dit hebben wij nog nooit meegemaakt

28 jun 2011 11:06

De Belgische Spoorwegen (NMBS) is onder vuur komen te liggen, nadat maandag op meerdere plaatsen in het land het treinverkeer totaal vast liep. Volgens de directie van de NMBS is het nog nooit eerder gebeurd dat er zoveel problemen tegelijk ontstonden. De meeste spoorproblemen waren na 5 uur opgelost.

´Spoortechnisch was bijna de hele provincie West-Vlaanderen afgesneden. Daarnaast concentreerden de problemen zich in Gent Sint-Pieters. Dit hebben we nog nooit meegemaakt´, zegt NMBS topman Descheemaecker tegenover de Belgische media.

Noodnummer
Hij wijst erop dat niemand aan zijn lot werd overgelaten, al duurde het soms uren tegen de mensen thuis konden komen.De Gentse burgemeester Daniël Termont betreurt dat de NMBS niet met een noodnummer werkt in geval van problemen. Maar dat vindt Descheemaecker geen goed idee. ´Zo´n noodnummer is een vijgenblad. Het is beter om met de informatie naar de reizigers toe te gaan.´

NMBS: Geen gebrekkige communicatie
De kritiek dat de communicatie over de treinproblemen erg gebrekkig was, wimpelt hij af. ´We konden pas communiceren toen we exact wisten wat de problemen waren. Onze mensen zijn tot op de perrons in Gent en in Blankenberge gegaan om de reizigers te informeren.´  

Minister: communicatie moet beter
Maar de Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) vindt dat de communicatie van de NMBS bij spoorproblemen sneller en beter moet, al blijft veiligheid wel de eerste prioriteit. Volgens haar kunnen de spoorwegen zich niet meer permitteren om te wachten met communiceren tot er een oplossing is. "Ik denk dat mensen dat niet meer aanvaarden – en dat begrijp ik." Dat liet ze dinsdag verstaan op de VRT-radio.

Ziekenhuis
Door de problemen zaten maandagavond duizenden reizigers urenlang vast. Bijvoorbeeld nabij Gent. In meerdere gestrande trein deden zich temperaturen voor van meer dan 40 graden. In één trein werden drie kinderen onwel, die naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Eén van hen had ernstige uitdrogingsverschijnselen. De problemen waren voor Gent reden om het Gemeentelijke rampenplan in werking te stellen.

Voordelen OV
Ook een schoolreisje kwam in de problemen. De trein vertrok al 2 uur later dan gepland, en vervolgens viel de trein stil door een defecte bovenleiding. De juf nam haar kindjes via de velden mee naar het dichtstbijzijnde kruispunt. De ouders die in Gent stonden te wachten, werden opgetrommeld om de kindjes met de auto te komen halen. De trein had te maken met geblokkeerde remmen. Het was de bedoeling dat de kinderen tijdens de schoolreis de voordelen van het openbaar vervoer zouden ontdekken.

Ontslag
Over de spoorchaos is enorme verontwaardiging ontstaan. Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke  zei ´verbijsterd´ te zijn over de problemen en is van mening dat ´de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden´. Er is volgens Van Hecke maar een oplossing en dat is ´onmiddellijk ontslag nemen´.

Niet voorbereid
Ook reizigersvereniging TreinTramBus was niet te spreken over de problemen. "Meer dan zeven uur na de bovenleidingsbreuk was de storing maandag nog steeds niet verholpen. TreinTramBus stelt eens te meer vast dat de NMBS en spoorbeheerder Infrabel onvoldoende voorbereid zijn op dit soort situaties", aldus een woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *