fbpx

NMBS gaat met nieuw tariefsysteem meer kortingen bieden in België

15 feb 2025 9:24

Ook in België worden treinreizen goedkoper in de daluren. De Belgische treinmaatschappij NMBS voert een voordeelkaart in die in de daluren en weekenden 40 procent korting biedt. Daarnaast krijgen jongeren (12-25), senioren (65+) en minima 40 procent korting voor alle treinreizen, op elk tijdstip.

NMBS wijzigt nog voor het einde van dit jaar het tariefsysteem. De wijzigingen moeten de NMBS helpen het doel te bereiken om tegen 2032 het aantal treinreizigers met 30 procent te doen groeien.

Jongeren, senioren en minima krijgen straks altijd 40 procent korting op hun reis. Nu nog kan het goedkopere seniorenkaartje alleen in de daluren gebruikt worden, dat geldt straks niet meer. Voor volwassenen komt er 40 procent korting wanneer ze samen reizen in een kleinere groep vanaf vier personen. Deze korting geldt in het weekend en tijdens de daluren.

Nieuwe voordeelkaart

Er komt een nieuwe voordeelkaart van NMBS die reizigers veertig procent korting biedt in de daluren en weekenden en een voordelige maximumprijs geeft van 14 euro voor een enkeltje. Voor volwassenen (26-64 jaar) kost de voordeelkaart 6 euro per maand of 48 euro per jaar.

De voordeelkaart is er ook voor jongeren, senioren en minima. Zij betalen 4 euro per maand of 32 euro per jaar en met de voordeelkaart stijgt hun korting tot 64 procent en ligt de maximumprijs voor een enkeltje op 5,5 euro. Reizigers die een Weekend Ticket (30 procent korting voor volwassenen) hebben van de NMBS krijgen met de voordeelkaart een korting van in total 58 procent.

Langste reizen worden stuk goedkoper

De NMBS gaat de maximale reisafstand verlagen en daarmee ook de maximumprijs van de kaartjes. De langste treinreizen in het land worden daarmee een stuk goedkoper. De maximale afstand gaat van 150 naar 120 kilometer. De maximale prijs gaat hierdoor van 26 euro naar 20,90 euro.

Momenteel biedt de NMBS een wirwar van kaartjes en abonnementen aan op basis van de afgelegde afstand en met een vaste prijs, ongeacht de gereisde afstand. Welk kaartje het voordeligst is, is niet altijd even duidelijk. Volgens de NMBS zijn de kaartjes met een vaste prijs bijvoorbeeld niet altijd voordelig. Straks worden alle prijzen berekend op basis van de afgelegde afstand.

(c) Treinreiziger.nl

5 1 stem
Artikel waardering
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stokbosveen
1 maand geleden

Daarnaast krijgen jongeren (12-25), senioren (65+) en minima 40 procent korting voor alle treinreizen, op elk tijdstip.

Kijk, daar kan de NS een voorbeeld aan nemen. Weg met het doolhof aan kortingkaartjes die we ook in Nederland hebben.

Martinistadjer
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Dus als forens die de volle mep betaalt moet je straks staan omdat de trein vol zit met jongeren, senioren en minima?
Er is niets mis mee om alleen korting te geven in de daluren. Deze korting is immers bedoeld om de reizigers beter te spreiden, hoewel het de Belgen zo te lezen alleen gaat om zoveel mogelijk mensen de trein in te krijgen.

Stokbosveen
1 maand geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Ik denk dat het best gaat meevallen, dat treinen in spitsuren vol zitten met jongeren, senioren en minima. Wie gaat er voor zijn plezier in een volle trein zitten als pretreiziger?
Wel ben ik het eens dat het inderdaad gaat om zoveel mogelijk mensen in de trein te krijgen. Het staat er ook gewoon te lezen.

Joris
1 maand geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Gelukkig zijn het vooral pvv stemmers in de uitkering dus ja je krijgt waar je voor stemt

Annemiek
1 maand geleden
Antwoord aan  Joris

Als ik lees hoe jij je hier zoal manifesteert, dan heb ik niet direct de indruk dat we wat jou betreft met een winnaar te maken hebben. Joris en Ingrid?

reiziger
1 maand geleden
Antwoord aan  Joris

Vreemde opmerking. Natuurlijk zijn niet alle alleenstaande ouders, arbeidsongeschikten, senioren en werkzoekenden allemaal PVV’ers. Niet alle uitkeringstrekkers zijn dom volk

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Martinistadjer

Bij de jongeren in de spits gaat het voornamelijk om studenten die naar school of universiteit reizen. Die moeten in België betalen omdat België geen OV-studentenkaart kent. Met 40% korting zijn die studenten in de spits nog steeds veel meer kwijt dan in Nederland.

Joost
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Die studenten hebben toch een Campuskaart? Iets meer dan 1,50 per rit. Die wordt niet afgeschaft volgens mij…

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Nederland geeft al korting in de daluren.
En is het een goed idee om senioren, die rijkste bevolkings groep zijn korting te geven?

Plus belgie geeft de nmbs flink wat subside…

vissers
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

IN BE is dus geen stud-OV-wat in NL overvolle spitsuurtreinen oplevert naar de meeste steden met een uni.
WEL heeft BE-tiepies daar-een enorm grote spitspendel op de hoofdstad Brussel/Bruxelles, en in mindere mate naar andere grote steden wat voor overvolle dubbeldekstreinen op welbepaalde beperkte tijden voert. Kan je vast zelf wel bedenken wanneer etc. Maar die pendelaars hebben nog voordeliger abonnementen-met tussenkomst van de werkgever nog voordeliger gemaakt.
Een duidelijk manco in dit voorstel-het blijft me onduidleijk hoe definitief dit nu is en of het parlement aldaar nog wijzigingen kan/mag aanbrengen (er is altijd wel weer een misdeelde sociale groep te vinden) is toch volgens mij dat te weinig sturing in vullen van lege treinen (spits-tegenrichting bvb) en minderen van verschuifbare vraag in volle treinen. Dat is toch iets wat eigenlijk vrijwel elke Europese staasbaan die wat wil tgenwoordig toepast.
Ook vrij tiepies BE is de op zomerse zondagen zeer sterke strandpendel-vroeger waren er zelfs extra treinen naarheen die kust vanaf plaatsen die normaal geen direkte verbinding ermee hadden.
En al die op voordeeltjes tuk zijnde senioren in NL; dat BE – SNR-retour geldt NIET vanaf grenspunten, dus ook als je in NL vrijreizen hebt altijd toch de eerste paar KM tot 1e echte statie betalen-dito overigens voor naar het gratis OV hebbende LUXemburg. En met dit nwe voorstel wordt het toch een pak duurder voor retour op langere afstand-al scheelt het dan weer dat er dan ook enkeltjes te koop komen.

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  vissers

Maar waarom wil je zoveel sturing in de spits?
Juist in de (avond) spits zijn de wegen het drukst en gebeuren de meeste ongelukken, dat is juist wanneer je zoveel mogelijk mensen in het ov wilt hebben, want het ov is veel veiliger én veel beter is het vervoeren van veel mensen.

Zeg eens, waarom is het algemeen geaccepteerd dat 30% van al het asfalt alleen tijdens de spit nut heeft, maar moeten treinen altijd zo perfect mogelijk bezet zijn?

Er waren 670 doden en 7.000 zwaar gewonden in het verkeer afgelopen jaar, nog geen 20 waren trein gerelateerd. Hoeveel denk jij dat dat de economie kost?

Passepartout
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

Dat vind ik wel weer een interessant inzicht. Zo lang het bij te benen is om meer treinen te laten rijden in de spits, waarom niet? Toch zou ik zowel op de weg als op het spoor enige spitstoeslag of daluren-korting wel terecht vinden. De kosten voor dit vervoer liggen echt vele malen lager omdat de weg, spoor- en materieelcapaciteit er al is (sunk cost) omdat deze nodig is voor de spits. Uitbreiding in de spits is misschien wel terecht maar nog steeds wel heel duur vergeleken met spreiding.

Anna
1 maand geleden
Antwoord aan  Daan

Niet alle senioren zijn zo rijk, alleen degene met eigen huis oid

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Anna

Senioren reizen voornamelijk voor hun plezier, niet noodzakelijk vervoer voor bijv. werk of opleiding. Als die senioren uit eigen zak vol moeten gaan betalen (ze hebben geen reiskostenvergoeding van een baas en geen studentenkaart) wordt het voor hun veel te duur en gaan ze dus helemaal niet meer met de trein.

dagreiziger
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Maar niet-senioren met een reiskostenvergoeding krijgen ook de niet werkgerelateerde treinreizen niet vergoed.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Hoe filter je die grote groep senioren die de schaapjes riant op het droge heeft en dit cadeau niet nodig heeft eruit?

Ber Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Leuk voor mevrouw Heineken. Deze vrouw met een vermogen van 14 miljard krijgt als senior 40% korting in de Belgische trein.

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  Ber Sitters

Ja en? Prinses Amalia kan hier ook gratis reizen op een OV-studentenkaart.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Het gaat over België. Zij kan dat dus niet in België.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Overigens is tegemoetkomingen aan ons koningshuis een andere discussie.

treingraag
1 maand geleden
Antwoord aan  Ber Sitters

Doet ook, net als Erik de Zwart, niks voor de internationale nachttreinen start-uppers.

dagreiziger
1 maand geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Goed idee. En die jongeren in de spits zal wel meevallen.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door dagreiziger
Marc Busio
1 maand geleden

Een mooi vooruitzicht, maar eerst zullen de treinreizigers nog even de tanden op elkaar moeten zetten, want als reactie op de pensioenplannen van de nieuwe regering De Wever hebben de spoorvakbonden omvangrijke stakingsacties aangekondigd. Het komende half jaar zal er iedere maand wel een dag of drie gestaakt gaan worden. Een kleine militante vakbond wil op korte termijn zelfs negen dagen achtereen gaan staken. Voor Nederlanders is het treinreizen bij onze Zuiderburen sowieso een kwestie van doorbijten, gezien de lange reistijden voor relatief korte afstanden, lange overstaptijden vanwege lage frequenties, veel verouderd materieel en vervallen stations. Voordeel van zo’n ‘buitenlands avontuur’ is wel dat je dan weer, al is het maar voor even, graag in Nederland met de trein reist.

Frans E.R.
1 maand geleden
Antwoord aan  Marc Busio

De laatste twee zinnetjes dekken de lading Marc. We klagen altijd over “ons”spoor- en wegennet, maar het kan blijkbaar altijd nog slechter begrijp ik en niet alleen maar met het spoor. Is het je niet opgevallen dat er zelfs op autosnelwegen relatief veel minder tankstations staan om een pit- en plas stop te maken in vergelijking met Nederland ? Of is dat ook iets typisch Belgisch ?

Marc Busio
1 maand geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Belgie is een land van private rijkdom en publieke armoede. De hoge staatsschuld zegt wat dat betreft genoeg. Het land lijkt wat dat betreft, maar ook in andere opzichten, verrassend veel op Italie. De Europese wijk van Brussel is bij wijze van spreken het Vaticaan van de EU: men probeert er een ‘geloof in Europese eenheid’ overeind te houden terwijl er daarbuiten amper nog ‘gelovigen’ zijn.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Appels met kokosnoten vergelijken. Die pitstops langs de snelweg rijdt een automobilist gemakkelijk voorbij. Als ik met de trein naar Kortrijk of Doornik ga, moet ik wel uitstappen op unheimische en vervallen stations die niet zijn ingericht op mensen die niet optimaal ter been zijn. Dat geldt voor zeer veel steden in België. Voor al dat geld dat gestoken is een een prestige project van een ex-premier van België in Bergen hadden tal van stations kunnen worden aangepast aan de eisen van de huidige tijd.

Treingraag
1 maand geleden

Dagkaart senioren van de baan na de zomer? Amai!

Ber Sitters
1 maand geleden

De treinen in de Ardennen zijn slecht bezet. Door de maximum belaste km-grens te verlagen worden veel Belgische kaartjes naar de Ardennen een stuk voordeliger.
Hoe gaat dat zitten met kaartjes vanuit Nederland. Of moet iemand uit Nederland een kaartje kopen naar Noorderkempen en in een Belgisch kaartje aanschaffen naar bijvoorbeeld Aarlen?

treingraag
1 maand geleden
Antwoord aan  Ber Sitters

Grenstarief niet meer van deze tijd ook. Weg ermee. Ardennen zijn een enorme upgrade voor je gestel. Kan geen Veluwe tegenop. Heeft ook zijn bekoring natuurlijk.

Ber Sitters
1 maand geleden

Feitelijk neemt de NMBS/SNCB de dalurenkaart van de NS over.

Ber Sitters
1 maand geleden

Het “grote gezinnen kaartje” gaat in België verdwijnen. Ondanks negatief advies van de Gezinsbond.

Joost
1 maand geleden
Antwoord aan  Ber Sitters

Ja, maar veel mensen die korting hadden met de grotegezinnenkaart (die wel geldig blijft bij de TEC en voor musea ed) hebben waarschijnlijk ook een verhoogde tegemoetkoming. De inkomensdrempel daarvoor is best hoog, omdat er een hoge vrijstelling is per kind, meer dan 5000 euro. Met drie kinderen, het minimum voor de grotegezinnenkaart, mag je dan 40K verdienen, als alleenstaande ouder nog meer.
Zie https://www.riziv.fgov.be/nl/thema-s/verzorging-kosten-en-terugbetaling/financiele-toegankelijkheid/de-verhoogde-tegemoetkoming

Joost
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost

En de verhoogde tegemoetkoming is veel makkelijker te controleren, via de kruispuntbank van de sociale zekerheid. Omdat de kortingskaart op een persoonlijke MoBIB moet, is het eenvoudig te koppelen aan het rijksregisternummer (bij het aanvragen van de MoBIB) en is die korting dus automatisch te zien en ook altijd bijgewerkt. Zo werkt het bij de MIVB bijvoorbeeld ook.
Bij de grotegezinnenkaart moest je bewijzen aanleveren aan het loket, ik denk dat de NMBS van die procedures af wil.

Bert Sitters
1 maand geleden
Antwoord aan  Joost

Alleen bij de TEC in Wallonië, of ook in het vervoer van de Lijn in Vlaanderen? Hoe zit dat in Brussel?

Joost
1 maand geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

TEC: https://www.letec.be/View/Het_statuut_van_groot_gezin/252
De Lijn heeft dat afgeschaft (voor de grote gezinnen): https://www.gezinsbond.be/Paginas/Informatie-korting-De-Lijn.aspx
De Lijn geeft nog wel korting voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. MIVB Brussel hetzelfde. In Vlaanderen zo uit m’n hoofd kindertarief (50 euro ipv 250 per jaar) en in Brussel 80% korting (8 ipv 50 euro per maand).

Bert Sitters
23 dagen geleden
Antwoord aan  Joost

Dit is versnipperd België.