fbpx

NMBS ziet heruitgave spoorboekje nog niet zitten

13 jan 2016 12:12

De Belgische spoorwegen (NMBS) verkopen sinds de dienstregeling 2016 geen spoorboekjes meer. Treinreiziger.nl geeft samen met Rover papieren spoorboekjes uit in Nederland en is geïnteresseerd om dit ook in België te doen. De NMBS ziet daar voorlopig niets in, omdat het spoorboekje nog wel online te downloaden is.

Pas als de NMBS ook stopt met het digitale spoorboekje, wil het spoorbedrijf overwegen om de heruitgave van het papieren spoorboekje mogelijk te maken. Volgens Treinreiziger.nl is een digitaal spoorboekje prima, maar is dat geen volwaardig alternatief voor een papieren boekje.

"Juist een deel van de mensen die het spoorboekje koopt is niet of heel weinig op internet actief. Die mensen schieten weinig op met een spoorboekje dat in PDF-vorm gedownload kan worden. Ik snap daarom ook niet zo goed waarom NMBS dwars ligt bij de heruitgave van het spoorboekje,"  zegt Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.

De benodigde tabellen staan weliswaar op internet, maar mogen niet gedrukt of verkocht worden. Als de NMBS die regel zou schrappen is het overigens nog steeds niet zeker of het lukt om het Belgische spoorboekje nieuw leven in te blazen.

De markt voor een spoorboekje lijkt in België kleiner te zijn dan in Nederland. Een heruitgave kan alleen een succes worden met voldoende verkooppunten en voldoende bekendheid. "Dat zijn twee lastige punten," zegt Van Kuyeren. "De 5.000 tot 10.000 geïnteresseerde Belgen hebben nu te horen gekregen dat het spoorboekje niet meer bestaat. Die gaan niet ieder jaar controleren of het spoorboekje toch wel weer bestaat." Toch zou Treinreiziger.nl de heruitgave van het Belgische spoorboekje serieus willen onderzoeken, maar daar zijn alleen kansen als de NMBS de tabellen wil delen.