fbpx

Nog geen einde bij staking Franse Spoorwegen (SNCF)

Sinds maandavond 11 oktober wordt er gestaakt bij de Franse spoorwegen (SNCF). Een einde lijkt voorlopig niet inzicht. De Thalys Amsterdam – Parijs rijdt normaal, maar andere internationale treinen ondervinden wel hinder.

Informatie omtrent de gevolgen van de staking:

  • Thalys Amsterdam – Brussel rijdt normaal. Tussen Brussel – Parijs, Luik – Parijs en Oostende – Brussel kan er een enkele Thalys uitvallen. 90% van de Thalys treinen rijdt normaal.
  • Eurostar Londen – Parijs rijdt normaal.
  • Tussen Brussel en Zuid-Frankrijk rijden minder TGV´s.
  • TGV treinen Parijs – Zürich rijden vrijwel allemaal. Ongeveer de helft van de TGV treinen vervalt tussen Parijs – Geneve / Lausanne. Naar Bern kunnen alle TGV´s vervallen.
  • Tussen Milaan en Parijs rijdt er gedurende de staking vaak slechts één TGV trein (in plaats van 3).
  • Er rijden  (vrijwel) geen nachttreinen binnen Frankrijk (Elipsos rijdt niet, Lunea rijdt niet, Artesia rijdt niet.)
  • Binnen Frankrijk rijdt ongeveer 1 op de 3 TGV treinen. Meer informatie over welke treinen wel en niet rijden: www.infolignes.com.
  • Een deel van de EuroCity´s Brussel – Basel – Zürich wordt soms tussen Luxemburg en Basel opgeheven.

Voor de TGV en Thalys geldt gedurende de staking een flexibele toegang. 

Einde nog niet in zicht
De staking duurt minimaal tot en met maandag 25 oktober 8:00 uur. Vrijwel dagelijks wordt de staking met één dag verlengt. Mocht de staking voorbij zijn, dan zal hierover bericht volgen. Tot die tijd zal de staking waarschijnlijk doorgaan. Update: staking inmiddels ten einde.

Ryan Air
Overigens staakt binnen Frankrijk niet alleen de Franse spoorwegen. In allerlei sectoren zijn er stakingen aan de gang. Bijvoorbeeld rond luchthavens. Alleen Ryan Air al annuleerde dinsdag meer dan 200 vluchten als gevolg van de staking. Dat zijn niet alleen vluchten van en naar Frankrijk, maar ook vluchten naar bijvoorbeeld Spanje die via het luchtruim van Frankrijk gaan.

Auto
Ook bij het overig openbaar vervoer wordt gestaakt. Bij de metro van parijs valt ongeveer de helft van de metro´s uit. Wie de problemen denkt te omzeilen door de auto te kiezen, kan bedrogen uitkomen. Er is een tekort aan benzine en vrachtwagens rijden soms expres langzaam aan.