fbpx

Noorwegen per trein: de mooiste spoorlijnen

Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke landschappen, en een van de beste manieren om die te verkennen is met de trein. Het land heeft een langgerekt spoorwegnetwerk met mooi uitzicht op bergen, gletsjers en bossen. In dit artikel nemen we je mee op een reis over enkele van de meest spectaculaire treinroutes van Noorwegen.

De Bergensbanen

De Bergensbanen is een van de meest populaire treinroutes van Noorwegen en wordt beschouwd als één van de mooiste treinroutes van Europa. Deze treinreis neemt je mee van Oslo naar Bergen en voert je door de bergen van Noorwegen, langs gletsjers en meren en door schilderachtige dorpjes. Onderweg passeer je de Hardangervidda, een uitgestrekt hoogvlaktegebied. Dit gebied staat bekend om zijn ongerepte en wilde natuur. De treinreis Oslo – Bergen duurt ongeveer zeven uur, in Myrdal kun je overstappen op de Flamsbaan. Er rijden drie dagtreinen per dag, op de route rijdt ook een nachttrein, maar dan mis je het mooie landschap.

De Raumabanen

De Raumabanen is een andere prachtige treinroute in Noorwegen en verbindt de steden Dombås en Åndalsnes. Deze treinreis voert je door de Romsdalen-vallei, een van de mooiste valleien van Noorwegen, en biedt uitzicht op majestueuze bergen, fjorden en watervallen. Onderweg passeer je de beroemde Trollstigen, een kronkelige weg met elf haarspeldbochten die naar de top van een berg leidt. De treinreis Dombås – Åndalsnes duurt ongeveer 1,5 uur. De trein rijdt drie à vier keer per dag.

De Nordlandbanen

De Nordlandbanen is de langste treinroute van Noorwegen en strekt zich uit over 729 kilometer tussen Trondheim en Bodø. Deze treinreis voert je langs de kustlijn van Noorwegen, door glooiende heuvels en langs kristalheldere meren. Onderweg passeer je de poolcirkel, het punt waar de zon niet ondergaat in de zomer en niet opkomt in de winter. Er rijdt dagelijks één dagtrein van Trondheim naar Bodø, daarnaast rijdt er ook een nachttrein, maar dan mis je het mooie uitzicht.

De Flåmsbana

De Flåmsbana is een korte maar spectaculaire treinreis die begint in het dorpje Flåm en eindigt in Myrdal. Deze treinreis voert je door de Aurlandsfjord en biedt uitzicht op watervallen, bergen en fjorden. Onderweg passeer je de Kjosfossen-waterval, waar de trein stopt en je kunt genieten van een korte wandeling naar de voet van de waterval. De treinreis duurt een klein uur. De trein is een toeristische trekpleister en rijdt voor Noorse begrippen relatief frequent, acht à tien keer per dag.

De Dovre-spoorweg

De Dovre-spoorweg brengt je van Oslo naar Trondheim en biedt een ongelooflijke reis langs de Noorse hoogvlakte en de bergen. Onderweg kom je langs de hoogste berg van Noorwegen, de Galdhøpiggen, en passeer je Nationaal Park Dovrefjell, waar je mogelijk elanden, rendieren en muskusossen kunt zien. Deze reis is ook populair vanwege de kans om tijdens de wintermaanden het noorderlicht te zien.

Treinrondreis Noorwegen

Een treinrondreis door Noorwegen plannen kan een geweldige manier zijn om het prachtige landschap van het land te verkennen. Goed om rekening mee te houden: de trein in Noorwegen rijdt minder frequent dan in veel andere landen in Europa. Je kunt veel treintickets boeken via de website van de Vy. Ook de website Entur kan nuttige informatie verschaffen. Wil je liever een uitgewerkte Treinrondreis waarbij zowel trein als hotels voor je geregeld worden? Dan kun je terecht bij Treinrondreis.nl. Zij bieden deze treinrondreis door Noorwegen. Niet alleen de trein, maar ook verschillende boten zijn inbegrepen.

Treinrondreis.nl is onderdeel van Treinreiziger.nl. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie en om het aanbod van Treinrondreis bekend te maken. Er zijn uiteraard ook andere aanbieders die treinrondreizen door Noorwegen aanbieden. Zie ook ons overzicht: de mooiste treinreizen in Europa. Of bekijk meer artikelen over Treinreizen in Noorwegen.

4 gedachten aan “Noorwegen per trein: de mooiste spoorlijnen”

 1. Jaap Kolenberg schreef:

  Je komt op de Raumsdalbanan langs de steile wand Trollveggen. De weg Trollstigen ligt daar een eind achter.

 2. Baardstaart schreef:

  Noorwegen is zeker een mooi treinenland. De Flåmbana en De Bergensbanen heb ik zelf gedaan en van de De Nordlandbanen heb ik een cabride gezien. Trouwens zijn er van meerdere lijnen cabrides op Youtube waaronder de De Bergensbanen en de De Flåmbana. Wie niet gaat reizen wordt op zijn wenken bedient via Youtube. Meer dan een avondvullend programma als er weer eens (zoals gebruikelijk) niets is op de treurkast. Gelukkig staan er allerlei cabrides op Youtube en genoeg voor veel kijkplezier. Zorg wel voor een browser met adblocker (Brave) dan word je ook niet om de zoveel tijd lastig gevallen door allerlei reclame boodschappen.

  PS.. Stedentrippen zijn tegenwoordig prima te doen met Google streetview. 😉 Het is overigens wel handig om te kijken of je een stad iets vindt voordat je iets boekt.

  Veel kijkplezier.

 3. Opa Ties schreef:

  Wel mooi maar voor een vakantie in Noorwegen moet je wel minimaal drie keer modaal verdienen.

 4. Bert v.d.Bus schreef:

  Vanuit Bergen met een ticket “Norway in a nutshell” (notendop) gedaan met Bergensbahn.met overstap op bovengenoemde spoorbaan. Vervolgens stukje varen over het fjord en terug met de touringcar. Niet goedkoop,wel onvergetelijk mooi en dus een “must”.

Reacties zijn gesloten.