NS bestelt 60 nieuwe intercity dubbeldekkers bij CAF met 30.000 stoelen

De Nederlandse Spoorwegen heeft bij de Spaanse fabriek CAF een bestelling geplaatst voor 60 nieuwe treinen. Deze nieuwe treinen worden deels enkeldeks en deels dubbeldeks. De nieuwe treinen zijn bedoeld om onder andere dubbeldekkers (type DDZ) te gaan vervangen. De nieuwe treinen moeten per 2028 gaan rijden.

Kortere reistijden

De order bestaat uit 30 treinen bestaande uit vier rijtuigen en 30 treinen die zesdelig worden. De koprijtuigen worden enkeldeks. Bij elkaar bieden de 60 treinen plek aan 30.000 reizigers. Met de order is een investering gemoeid van 600 miljoen euro. De treinen kunnen 160 kilometer per uur.

“Vanzelfsprekend biedt de trein onze reizigers straks alle gemak tijdens hun reis, zoals oplaadpunten, wifi en comfortabele stoelen. Ook kan deze trein met een topsnelheid van 160 km/uur sneller dan de huidige dubbeldekkers, belangrijk voor het realiseren van een kortere reistijd” stelt Roel Okhuijsen, directeur nieuw materieel van NS.

Uiterst links is Roel Okhuijsen te zien, directeur nieuw materieel bij NS. Foto: NS

Sneller

De huidige treinen zijn ontworpen voor 140 kilometer per uur, de nieuwe treinen zijn dus iets sneller. Het is echter de vraag of de nieuwe treinen daadwerkelijk kortere reistijden zullen brengen, op de meeste plekken in Nederland is 130 à 140 kilometer de maximumsnelheid op het spoor.

Goedkoop

Eerder bestelde NS 79 treinen van het type ICNG. Die treinen moeten in 2023 (met twee jaar vertraging) in dienst komen en leveren 25.000 zitplaatsen op. Met die bestelling was een investering van ruim 800 miljoen gemoeid. De huidige bestelling is dus goedkoper en levert meer zitplaatsen op. Dat kan verklaard worden doordat de ICNG-treinen ook geschikt zijn voor de HSL (andere bovenleidingspanning). Verder is de maximumsnelheid van de ICNG hoger (200 kilometer per uur), snellere treinen zijn duurder. Dubbeldekstreinen zijn vaak relatief goedkoop, omdat de capaciteit per rijtuig hoger is.

Bron: NS data

De nieuwste order is omgerekend per stoel relatief goedkoop. De ICNG België is in verhouding het duurst, dat heeft ermee te maken dat de trein op meerdere spanningen moet kunnen rijden en moet voldoen aan de veiligheidseisen en systemen van zowel België als Nederland. De Flirt Sprinters waren ook relatief duur. Dat komt omdat die treinen via een spoedorder zijn besteld, zonder aanbesteding.

Verdere ontwikkeling

Het contract is maandag ondertekend. Nu start de designfase met de fabrikant. NS heeft al een impressie van de nieuwe treinen vrijgegeven, maar het definitieve ontwerp wordt in een latere fase bekendgemaakt. Het contract biedt de mogelijkheid voor aanvullende bestellingen in de toekomst én voor het bestellen van soortgelijke treinen die de grens over kunnen.

De bedoeling is dat de eerste treinen in 2028 in dienst komen. Op welk traject is nog niet bekend.

Foto: NS

This post was last modified on 13 december 2022 20:44

Share

Recent Posts

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

12 uur terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

17 uur terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

1 dag terug

GVB reageert op kritisch krantenartikel: veiligheid niet in het geding

Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf van Amsterdam (GVB) is niet blij met een kritisch artikel van NRC.…

1 dag terug

NS wil van Nightjet naar Oostenrijk twee aparte treinen maken

NS heeft zich bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gemeld om de Nightjet van…

2 dagen terug

Sarah bedacht ideale boekingswebsite voor treintickets: ‘Onervaren reiziger weet niet waar hij aan toe is’

Spoorwegmaatschappijen kunnen veel meer vanuit het perspectief van de reiziger denken als het aankomt op…

3 dagen terug