Internationale dienstregeling 2023 van start

In vrijwel heel Europa, inclusief Nederland, is vandaag de nieuwe dienstregeling voor 2023 van start gegaan. De Nederlandse dienstregeling is traditiegetrouw weer op papier verschenen (zie spoorboekje 2023). In dit artikel een aantal opmerkelijke wijzigingen in de internationale dienstregeling op een rij.

Wijzigingen nachttreinen

De Oostenrijkse spoorwegen komen weliswaar dagelijks rijtuigen tekort, dat weerhoudt de ÖBB er niet van om het netwerk verder uit te breiden en te vernieuwen.

 • Bij de nachttrein naar Wenen en Innsbruck zijn er op het eerste oog geen wijzigingen. Toch klopt dat niet helemaal. De locwissel te Keulen West komt te vervallen op dagen dat er niet gecombineerd hoeft te worden met de trein uit Brussel. Dat moet helpen de trein betrouwbaarder te maken. De nachttrein Amsterdam – Wenen / Innsbruck staat nu bekend om zijn vertragingen.
 • Tussen Zürich en Praag rijdt er nu een tweede nachttrein. Er reed al een nachttrein via Linz (Oostenrijk), nu komt er ook een nachttrein bij die via Basel, Leipzig en Dresden rijdt.
 • De nachttrein München – Venetië / Boedapest / Zagreb start voortaan in Stuttgart. Dit is vooral handig voor treinreizigers uit Parijs. Voor Nederlanders maakt het op de totale reistijd niet uit, wel is het nu mogelijk eerder in de nachttrein in te stappen.
 • De nachttrein Wenen / München – Milaan gaat doorrijden naar Genua. In Milaan stopt de trein voortaan op een ander station (Milaan Rogoredo, in plaats van Milaan Porta Garibaldi).
 • In september is de nachttrein Hamburg Altona – Stockholm van start gegaan. Hier waren aanvankelijk niet alle rijtuigen toegelaten op het spoor, waardoor slaaprijtuigen ontbraken. Dat behoort nu tot het verleden.
 • RegioJet start met een nachttrein Praag – Krakau – Przemyšl (bij de grens met Oekraïne).

Andere wijzigingen

 • Handig voor Nederlanders: vanuit Düsseldorf gaan er meer ICE-treinen rijden naar Basel. De ICE’s Basel – Keulen worden namelijk doorgetrokken naar Hamburg, stoppen ook in Düsseldorf, en gaan ook in het weekend rijden.
 • De treinen Mons – Aulnoye komen te vervallen. In 2018 werd de trein geïntroduceerd, en werd er nagedacht over een directe intercity naar Parijs.
 • Tussen Frankrijk en Spanje wordt het aantal treinen verminderd. De samenwerking tussen RENFE (Spaanse Spoorwegen) en de SNCF (Franse spoorwegen) is gestopt. SNCF blijft de treindienst Parijs – Barcelona verzorgen. Treintickets zijn nu ook te koop via NS International. De treindienst Marseille – Madrid en Lyon – Barcelona komt te vervallen.
 • Tussen Oslo en Stockholm gaan er meer treinen rijden.
 • De treinen Zürich – Venetië krijgen een gewijzigde dienstregeling, en gaan aansluiten op de nachttrein Amsterdam – Zürich. De overstaptijd bedraagt circa 30 minuten. Dit maakt de aansluiting kwetsbaar bij vertraging. Eventueel kunnen treinreizigers eerder uitstappen (Basel) en per binnenlandse trein naar Arth Goldau reizen, om daar de trein naar Venetië te nemen.

Kleine wijzigingen

De RE18 Maastricht – Aken wordt circa 7 minuten sneller. Voor reizigers van Zwitserse panoramarijtuigen is er ook nieuws. Vanaf juni zullen de EuroCity’s Graz – Przemyśl gereden worden met Zwitserse rijtuigen, inclusief een Zwitsers panoramarijtuig.

Geraadpleegd: Seat61.

This post was last modified on 11 december 2022 22:39

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

12 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

17 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

4 dagen terug