fbpx

NS blijft favoriet van minister Schultz

16 nov 2011 22:34

Minister Schulz van infratstructuur en milieu moet nog eens 300 miljoen euro extra uittrekken om de HSL uit de kosten te helpen. De minister is bereid dat te betalen, en de belangrijkste spoorlijnen aan NS te gunnen, maar daarvoor wil zij wel een offer van NS. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

De huidige concessie om te mogen rijden op het zogenoemde hoofdrailnet loopt per 2015 af. Een nieuwe concessie is te vergeven voor de periode 2015-2025, daarvoor is NS voor Schultz favoriet. De hogesnelheidslijn – die nu nog een apparte concessie vormt – zal dan ook in het hoofdrailnet worden opgenomen. De hogesnelheidslijn zorgen nu nog voor enorme verliezen., die zonder ingrijpen wel eens op zouden kunnen lopen tot meer dan 1 miljard euro. Door het samenvoegen van beide concessies zou het verlies voor NS verkleinen, maar daardoor loopt het ministerie 300 miljoen euro mis.  Volgens bronnen van RTL Nieuws kan Schultz de tegenvaller binnen 10 jaar oplossen op haar begroting.

Als offer zou de minister het hoofdrailnet wijzigen, en meer stoptreinen aanbesteden, waarbij ook andere vervoerders als Veolia en Arriva zouden kunnen meedingen. Het zou gaan om alle Limburgse stoptreinen. Nader onderzoek zou moeten leren ook andere lijnen als Zwolle-Groningen, Apeldoorn-Enschede en Eindhoven-Weert moeten worden aanbesteed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *