fbpx

NS-directeur Timo Huges: meer eenvoud en eenheid nodig

27 nov 2013 9:07

Sinds 1 oktober is Timo Huges de nieuwe president-directeur van NS. De kersverse topman heeft nog geen alomvattende visie, maar verklapt al wel dat hij meer eenvoud en eenheid wil rond processen. Zonder concrete voorbeelden te geven vindt de directeur sommige zaken te complex zijn gemaakt. Dat zegt Huges tegen het NS-personeelsblad de Koppeling.  

Dit interview is overgenomen uit de Koppeling, het personeelsblad van NS.
 
Waarom ben je bij NS gaan werken?
"Ik werk graag voor bedrijven die het verschil kunnen maken. Heel Nederland is met ons bezig, en dat zie ik als een uitdaging. Het is niet makkelijk maar dit bedrijf heeft alles in huis om een van de meest gewaardeerde bedrijven van Nederland te zijn. Bovendien sluit dit aan bij mijn ervaring. Ik heb altijd voor dienstverlenende bedrijven gewerkt, waar mensen en het logistieke proces de doorslag zijn. FloraHolland, Frans Maas, het zijn typisch Nederlandse bedrijven. NS past perfect in dat rijtje."
 
Over FloraHolland en Frans Maas wordt niet door duizenden mensen getwitterd.
"Dat is waar. Toch ervaar ik dat niet als last. Mijn stellige indruk is dat de meerderheid in Nederland een positieve indruk heeft van NS. Mensen hebben er best begrip voor als het even niet zo soepel loopt, of dat nu over de trein of iets anders gaat. Als we maar tijdig en duidelijk communiceren. Zeker hierin kunnen we nog stappen maken."
 
Een mooi bruggetje: hoe wil jij je stempel gaan drukken op dit bedrijf?
"Voor een allesomvattende visie is het nog te vroeg. Een doorkijkje dan. Dit is een bedrijf met enorm betrokken medewerkers, dat klaar is voor een volgende stap. Ik denk het met name te vinden in eenheid, en meer eenvoud. Wat ik daarmee bedoel? Zonder al te concreet te worden: sommige dingen zijn wel erg complex gemaakt. En eenheid: dat we met z´n allen, binnen NS en met onze externe partners, gezamenlijk voor 1 zaak gaan: de reiziger zo comfortabel mogelijk en zonder zorgen van deur tot deur brengen."
 
Heb je je eerste besluiten al genomen?
"De vergaderingen van NS-directie en de Groepsraad heb ik samengevoegd. Eenheid en eenvoud, daar heb je het weer. Ik hou ook niet zo van vergaderen. En mijn naambordje hier op de gang, daarvan heb ik de titel weggehaald. Ik ben maar een eenvoudige jongen, opgegroeid op een boerderij in Friesland."
 
Hoe keek je eerst aan tegen de trein?
"Ik had 22 jaar nauwelijks in de trein gezeten, dat zeg ik eerlijk. Als ik destijds had geweten hoe makkelijk, zorgeloos en leuk het reizen met de trein is, had ik er veel meer gebruik van gemaakt."
 
Reis je nu met de trein?
"Ja. Zo veel mogelijk. Ik zet de auto neer op Naarden-Bussum en stap de Sprinter in. De eerste keren moest ik wel even op de tijden letten. Nu gaat alles op de automatische piloot."