fbpx

NS-directeur Timo Huges stapt op

De Raad van Commissarissen van NS heeft  het vertrouwen in president-directeur Huges opgezegd. De aandeelhouder, Jeroen Dijsselbloem, heeft daarop aangedrongen. Huges heeft daarop zijn consequenties getrokken en heeft zijn ontslag aangeboden. Eerder al had FNV het vertrouwen in de topman opgezegd.

Huges stapt op vanwege fraudeleus handelen van het spoorbedrijf bij de OV-concessie Limburg. NS-dochter Qbuzz had tijdens de aanbesteding de Limburgse directeur van Veolia via een schijnconstructie in dienst was genomen. Deze directeur (René de Beer) heeft tevens bedrijfsvertrouwelijke informatie van Veolia gedeeld. Al in april werden er disciplinaire maatregelen getroffen tegen de Qbuzz top. Huges stelde echter dat hij geen weet had van de fraude.

Informatie naderhand
Enkele op non-actief gestelde bestuurders beweerden dat de CEO van NS op de hoogte was van de onregelmatigheden. Ook verklaarden zij instructies ontvangen te hebben om niet volledig mee te werken aan het onderzoek. "Uit informatie die naderhand beschikbaar is gekomen is gerede twijfel ontstaan of de verklaringen van de heer Huges hierover juist en volledig zijn. De RvC heeft daarop het vertrouwen in de heer Huges opgezegd en de staat als aandeelhouder heeft hiermee ingestemd" meldt NS in een verklaring. 

VVMC
De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC), vakbondsleider Wim Eilert reageert op de ophef. "Er is betrokkenheid bij fraude geconstateerd. Dat kan een NS-topman zich niet permitteren. Wel jammer dat Timo Huges moet opstappen. We hebben met hem goed samengewerkt op het onderwerp agressie en veiligheid in de trein. Hij was iemand die dat goed wilde aanpakken.´´

ChristenUnie
Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt het opstappen van NS-topman Huges onvermijdelijk. “Het schokt me dat een topman van zo’n grote staatsonderneming deze misstap heeft begaan.” Volgens het Kamerlid kan staatssecretaris Mansveld niet langer wegkijken en moet ze in actie komen.

Jeff Hoogeester, Abellio
Ook Jeff Hoogesteger, CEO van NS-dochter Abellio, is nu alsnog op non-actief gesteld en uit zijn functie ontheven zonder dat sprake zal zijn van enige vergoeding. CFO Engelhardt Robbe neemt zowel de functie van Huges als die van Hoogesteger waar.

ACM rapport
De positie van Huges is op scherp komen te staan door een publicatie van de ACM. Die publiceerde woensdag een onderzoek van 6 maart waarin staat dat de NS-directie op de hoogte was van de wanpraktijken, terwijl Huges ontkende. 

E-mail
Vanmorgen meldde De Telegraaf dat Huges een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Ook commercieel directeur Hans Peters van NS Reizigers zou de fout zijn ingegaan. Hij stuurde een e-mail van het leasebedrijf van NS (NS FSC) met gegevens van Arriva door aan Qbuzz.

FNV
Uit onderzoek van de Telegraaf blijkt waarom de vakbond FNV woensdag het vertrouwen in topman Huges opzegde. De FNV had een afspraak met NS. Als NS-dochter Abellio (waaronder Qbuzz valt) de concessie in Limburg zou winnen, zou het NS-personeel tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden, dus inclusief de salarisverhoging van 5 procent, worden overgenomen. Nu NS de concessie vanwege fraude verloor aan Arriva, moet het personeel het doen met het lagere loon van Arriva.