fbpx

NS gaat nu echt extra personeel werven tegen agressie

11 feb 2016 23:06

De Nederlandse Spoorwegen gaan tweehonderd medewerkers extra werven om de veiligheid in de trein te vergroten. De vakbonden FNV en CNV en de NS hebben dat donderdagavond laten weten. In de loop van 2017 moeten de extra mensen zijn geworven, opgeleid en inzetbaar zijn.

Vorig jaar had NS al aangegeven dat op donderdag-, vrijdag- en zaterdag de treinen na 22.00 uur een tweede conducteur zouden krijgen. Die afspraak is tot nu toe echter onvoldoende uitgevoerd. Na recent een nieuw steekincident in een trein bij Landgraaf eisten de bonden dat NS haar afspraken zou nakomen.

CNV en FNV hebben inmiddels een akkoord gesloten met NS. Spoorvakbond VVMC wil het resultaat eerst aan haar leden voorleggen. "De VVMC hecht er grote waarde aan om van haar leden te horen of de genoemde punten voldoende zijn om verder te praten met de NS", zegt de bond in een reactie.

De vakbonden en NS hebben inmiddels een aantal gesprekken gehad over maatregelen om de veiligheid van NS-personeel te vergroten. NS gaat 140 extra hoofdconducteurs inzetten. Ook komen er zestig medewerkers veiligheid & service, die als vliegende teams inzetbaar zijn. Zij worden ingezet op de overige avonden en op treinen en lijnen waarvan uit ervaring blijkt dat agressie er meer dan gemiddeld voorkomt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) trekt eenmalig 10 miljoen euro extra uit om agressie in het openbaar vervoer te verminderen. De flexteams worden mede betaald door haar ministerie. Dijksma: "Machinisten, conducteurs en andere mensen werkzaam in het ov doen maatschappelijk belangrijk en moeilijk werk. Dan is er maar één devies: voor die mensen hebben we allemaal respect en je blijft met je handen van ze af.´´ Door de financiële middelen van Dijksma kan de werving van de zestig veiligheid & service medewerkers binnen twee weken beginnen.

CNV en FNV zijn blij met het resultaat. Marjan Rintel van NS Reizigers zegt er van overtuigd te zijn dat hiermee de veiligheid naar een hoger plan gaat. NS verwacht dat de extra mensen in de loop van volgend jaar geworven, opgeleid en inzetbaar zijn. Eind 2018 worden de maatregelen geëvalueerd; een extern onderzoeksbureau moet de effecten meten.