fbpx

NS investeert 7 miljard tot 2025 in materieel

13 jun 2012 14:42

De Nederlandse Spoorwegen gaan tot 2025 in totaal zeven miljard investeren in materieel. Een deel van het geld zal worden ingezet voor de aanschaf van nieuwe Sprinters. Maar ook nieuw Intercitymaterieel staat op het verlanglijstje van NS. Dat heeft een woordvoerder van NS aan Treinreiziger.nl gemeld. 

De investeringen werden beloofd bij de gunning van het kernnet (hoofdrailnet) aan NS. "7 miljard euro is het totale bedrag aan NS-investeringen in (nieuw) materieel in het kader van de nieuwe concessie", zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg.

Vervanging
Als het om nieuw materieel gaat, wil NS zowel nieuwe Sprinters als Intercity´s bestellen."We willen nieuwe Sprinters bestellen om daarmee de oudere Sprinters (SGM) op termijn te vervangen, maar ook om de verwachte reizigersgroei te kunnen opvangen. Verder zal ook nieuw Intercitymaterieel worden besteld ter vervanging van het oudere Intercitymaterieel (type ICR) en vanwege verwachte reizigersgroei op de IC-trajecten", verduidelijkt Van Scherrenburg. 

Economie
Wanneer de nieuwe treinen besteld worden, weet het spoorbedrijf nog niet. Scherrenburg: "De omvang en planning van de bestelling van nieuwe treinen hangt samen met mogelijke verdere decentralisatie van regionale lijnen." Ook spelen de economische ontwikkelingen een belangrijke rol. "Als door economische omstandigheden of door een forensenbelasting de reizigersgroei lager dan verwacht uit zal vallen, dan kunnen sommige investeringen wellicht worden uitgesteld."

Modernisering
Behalve naar nieuwe treinen, gaat een deel van het geld ook naar modernisering van het huidige materieelpark. Zo wordt er nu al geïnvesteerd in de modernisering van dubbeldekkers. Daarnaast kan het geld gebruikt worden voor het aanbrengen van wifi en reisinformatie in bestaande treinen, het geschikt maken van Intercitymaterieel voor de HSL of de inbouw van toiletten in de Sprinter Lighttrain. 

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik van Dijk
2 jaren geleden

De NS zou ook is moeten kijken
naar de Japanse de Hintori en dan ook naar de uitrusting zoals bijvoorbeeld de stoelen.
Gewldig mooi.

Groeten