fbpx
Foto: (c) Bas Weetinik Fotografie

NS Kids Vrij op proef ook geldig in sommige bussen

14 aug 2015 15:48

Kinderen met een Kids Vrij abonnement kunnen bij wijze van proef ook gratis met de bus reizen in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Het Kids Vrij abonnement is een NS-abonnement waarmee kinderen voor 1 cent per jaar onder begeleiding van een volwassene gratis reizen per trein.

De proef gaat zondag 16 augustus 2015 in en zal duren tot en met december 2016. De proef is een succes als er meer kinderen of volwassenen met het openbaar vervoer gaan reizen. "Het gaat om een proef om te kijken of het openbaar vervoer aantrekkelijker kan worden gemaakt. Het zijn de eerste regio’s in Nederland waar het gratis Kids Vrij treinabonnement niet alleen bij alle vervoerders in de trein, maar ook in de bus kan worden gebruikt," legt een woordvoerder van de provincie Overijssel uit.

Met het Kids Vrij abonnement kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar gratis meereizen met volwassenen. Het is te gebruiken op alle dagen van de week, zowel in de spits- als in de daluren. Er kan met Kids Vrij gratis gereisd worden op alle buslijnen van Syntus Overijssel (West-Overijssel), OV-regio IJsselmond (Noordwest-Overijssel en Flevoland, uitgezonderd Almere en Lelystad) en Arriva Achterhoek Rivierenland, behalve op de lijnen 27, 29 en 42/85.

In sommige regio´s zijn de provincies opbrengstverantwoordelijk en nemen de overheden dus het verlies als er door de proef minder geld binnen komt. Bij Arriva in Gelderland is de vervoerder zelf verantwoordelijk. Arriva hoopt op meer reizigers en ziet de proef als een mooie testcase.

Kinderen die gebruik willen maken van Kids Vrij hebben een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Het abonnement is bij NS voor 1 cent per jaar te bestellen. Sinds april hebben ruim 25.000 mensen dat gedaan. Daarvoor was het abonnement alleen gratis in combinatie met de aanschaf van een ander abonnement voor een volwassene. In totaal hebben ruim 40.000 kinderen een Kids Vrij abonnement.