NS maakt bezwaar tegen Arriva nachttrein Zwolle-Amsterdam
14 feb 2025 17:14
De NS heeft bij de gemeente Almere een bezwaar ingediend tegen de nachttrein van concurrent Arriva op het traject tussen Zwolle en Amsterdam. Volgens een NS-woordvoerder wil de NS de nachttrein, die vanaf 15 maart gaat rijden, niet tegenhouden, maar wil het bedrijf wettelijk toetsen of Arriva zich wel aan de spelregels heeft gehouden.
De NS had ook een offerte ingediend om de nachttrein op het traject tussen Zwolle en Amsterdam tegen betaling te laten rijden. Het spoorbedrijf trok zich terug nadat Arriva had laten weten de nachttrein gratis te laten rijden. Afgelopen maand bereikten Almere en Lelystad een akkoord met Arriva, waarbij Arriva wel geld ontvangt van de gemeenten.
Bijdrage afhankelijk van aantal reizigers
Het bedrag dat de gemeenten aan Arriva betalen is daarbij afhankelijk van het aantal reizigers. Hoe meer reizigers de nachttrein gebruiken, hoe minder ze hoeven te betalen. De NS denkt dat deze constructie wettelijk niet is toegestaan.
“We willen graag weten op welke grondslag deze trein rijdt. Arriva heeft een offerte met zogeheten open toegang ingediend voor deze nachttrein en dan mag je niet gesubsidieerd worden. Aangezien we te maken hebben met relatief nieuwe regels op het spoor hebben we nu eerst bezwaar ingediend bij Almere en kunnen we later eventueel nog naar de rechter stappen”, aldus de woordvoerder. De gemeente Almere heeft het bezwaar in behandeling genomen.
Bezwaar houdt start niet tegen
Ondanks het bezwaar kan de trein toch op 15 maart van start gaan. Het bezwaar van de NS heeft geen opschortende werking, laat een woordvoerder van de gemeente Almere weten. De trein rijdt als proef voor twee jaar.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
Een monopolist verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.
Is helemaal geen streek, maar door een rechter laten toetsen of deze merkeaardige constructie wel kan.
Dat doet Arriva ook af en toe, maar merkwaardig genoeg vind je het dan wel een probleem.
Typisch weer invullen door Annemiek. Ik heb nooit beweerd dat Arriva dat niet mag doen.
Iedereen mag naar een rechter toestappen.
Er is helemaal geen rechter in beeld.
“Wettelijk toetsen” kan inhouden dat er uiteindelijk een rechter aan te pas komt.
Overigens zegt de woordvoerder van NS dit ook. In dit geval moet je beginnen met bezwaar aan te tekenen. Dat heeft NS dus gedaan bij de gemeente Almere.
De “wettelijke” toets betekend dat de ACM gaat kijken conform de WP2000 of de NS financieel schade ondervind van deze verbinding.
De ACM heeft in het verleden al laten blijken dat ze onderhands gunnen van een concessie niet volgens de WP2000 vinden vallen. Dus ik ben zeer benieuwd hoe dit afloopt.
Dat lijkt me hier niet van toepassing. Bezwaar via de ACM, met betrekking tot deze dienst, had voor 12 april 2024 moeten worden ingediend. Bovendien heeft NS zelf afgezien van de dienst, dus kan zij ook geen schade ondervinden ten aanzien van haar concessie.
Natuurlijk is het dan een probleem. Arriva doet dit alleen om NS te ondermijnen.
Terwijl NS alleen maar vrome bedoelingen heeft?
Feitelijk moet je het waardeoordeel over die deal loskoppelen van NS of Arriva. De vraag is of die gemeenten een dergelijke constructie af mogen sluiten. Dat geldt dus voor iedere vervoerder die zich aandient.
Waarbij er zich ook nog de mogelijkheid voordoet dat deze constructie niet mag. Dan heeft de NS ook een probleem. Ze worden voor een aantal verbindingen betaald door de lokale overheden.
Kan best maar als je al onder vuur ligt omdat de Europese aanbesteding regels zijn genegeerd en dat daar een zaak van komt is het wel ironisch, de onderhandse besteding gaat nog gevolgen hebben
Geen appels met kokosnoten vergelijken. Het gaat hier om verschillende zaken.
Laat eerste de uitspraken maar afwachten. Overigens is die zaak over Europese aanbesteding niet tegen NS.
Arriva beweerde deze lijn in open access te kunnen rijden zonder bijdrage van wie/wat dan ook, waardoor de NS en een andere partij zich terug hebben getrokken. Nu krijgt Arriva ineens een inkomstengarantie, waarop de andere partijen juist wel hadden willen bieden als zij dit ook hadden gekregen.
Dit zijn geen “streken van een monopolist,” wat Arriva en de gemeente hebben gedaan is een streek, en een typisch Arriva streek, ook. Gillen dat je het zonder steun kan, en toch steun gaan innen en eisen, is natuurlijk iets waar even goed naar gekeken moet worden. Want als je de spelregels verandert tijdens een lopend proces, dan is dat simpelweg onjuist.
Waar heeft Arriva steun geëist, hoeveel is er geïnd en hoeveel heeft de gemeente geraamd? Hoe verhoudt dat zich tot de aanbestedingswetgeving?
Zie het volgende onderdeel uit het bericht:”Bijdrage afhankelijk van aantal reizigersHet bedrag dat de gemeenten aan Arriva betalen is daarbij afhankelijk van het aantal reizigers. Hoe meer reizigers de nachttrein gebruiken, hoe minder ze hoeven te betalen. De NS denkt dat deze constructie wettelijk niet is toegestaan.”
NS heeft zelf jarenlang bakken subsidie gekregen voor de nachttreinen in Brabant.
Daar zijn ze ook altijd eerlijk in geweest. Arriva niet. Die beweerde het in openacces te kunnen doen.
Zou eens kijken welke streken Arriva in het VK heeft uitgevoerd.
Arriva wil NS weghebb als dat lukt dan wordt er in NL treindienst uitgevoerd door een Amerikaanse investeringsmaatschappij die desnoods het hele net in stukken zal knippen.
Fijn, in het VK zijn al meerdere lijnen weer in het publieke beheer gebracht omdat versnippering niet werkt..
Inderdaad raar dat er subsidie komt op een open access verbinding. Wellicht hadden andere bedrijven dan ook wel willen rijden.
Het probleem zal ook wel te maken hebben met de flessenhals bij Meppel. In deze plaats splitst of takt de lijn af naar Leeuwarden en Groningen. Dit is thans nog de enige spoorlijn die bij verstoring dan met busvervoer moet worden vervangen. Daarom pleit men voor de Nedersaksenlijn en Lelylijn om op meerdere manieren naar of van de noordelijkste provinciesteden per spoor te geraken. Omdat deze laatste spoorlijnen nog niet bestaan blijft dit enige spoor een knelpunt. Men wil een extra perron in Meppel om de IC makkelijker langs een daar stoppende Sprinter te loodsen. Ook wil men aan deze bestaande lijn een station Stsphorst heropenen. Maar wanneer er een extra station is op een spoorlijn die al gevoelig is voor vertragingen en zonder extra perron wordt het wel heel pinibel. Daarom zijn die toekomstige spoorlijnen essentieel en niet alleen voor Meppel e.o. maar zeker ook op plekken waar deze nieuwe trajecten moeten komen! Er rijdt al een nachttrein van Arriva van Groningen naar Schiphol Airport. In de nacht zal er nog een bij kunnen komen want dan is er weinig spoorvervoer
NS en Arriva moeten alvast in overleg met vooruitzichten voor de Lelylijn en Nedersaksenlijn en de toekomstige dag en nachtdiendtregelingen er van! Dan is er ieder geval beter op voorbereid wie en waar men rijden.kan.
Je hele verhaal is totaal niet van toepassing op het artikel.
Deze keer heeft Annemiek gelijk
Sorry maar heb je wel eens naar het spoor naar zuid-limburg gekeken dit is ook 1 lijn. Dus er is een tweede plek in Nederland;)
echt een vergelijking van niks. Limburg is op zijn breedst 27km breed. Nog meer lijnen leggen? Is toch totaal niet te vergelijken met een gebied wat (vanaf meppel gerekend) 80km hoog is en 120km breed. Gun Limburg goed OV maar je vergelijking is totaal niet relevant. Als meppel er uit ligt is er een gigantisch achterland uit
Aan hoe small Nederland daar is heeft de reiziger natuurlijk niets. Zuid Limburg, met Maastricht en Parkstad toch een paar honderdduizend inwoners, is afgesloten van de rest van Nederland. Met ook nog dat er helemaal geen lijnbussen rijden tussen midden- en zuid-Limburg. Er is dus echt geen alternatief. Vanuit Friesland kun je nog een lijnbus over de Afsluitdijk nemen, vanuit Meppel kun je met een lijnbus naar Zwolle. Vanuit Sittard zit je echt vast. Dat heeft uiteraard alles te maken met dat Limburg liever geld gooit in bodemloze putten zoals Maastricht Airport dan in het OV, want hoe smal Nederland ook is, er is op zich best ruimte voor een tweede lijn langs de A2, van Sittard naar Weert zonder via Roermond te gaan.
Of een snelbus op de A2 van Sittard naar Weert. Open aanbesteding.
De sfeer lijkt wel steeds grimmiger te worden tussen NS en Arriva.
Ook niet zo gek, Arriva klaagt iedere keer over de NS en dat de regels overtreden worden bij gunningen aan de NS, maar nu is er twijfel of het in dit geval niet misschien andersom is en dat Arriva en de gemeentes de regels overtreden bij deze overeenkomst.
Het is nog steeds de straatrover die klaagt over iemand die een papiertje laat vallen. De onderhandse aanbesteding tussen overheid en uitvoerder van de overheid is natuurlijk een vele male grotere zaak dan een enkele nachttrein
Rare vergelijking
Het enige wat arriva kan, is procederen tegen concurrenten. Walgelijk bedrijf.
NS is net rupsje nooit genoeg. Het bedrijf is groot genoeg om zelf ook een nachttrein te laten rijden maar dat doen ze niet. Arriva krijgt dan mogelijk wel subsidie maar zonder de overheid was de NS ook nergens. Bij het openbaarvervoer moet altijd geld bij ongeacht welke vervoerder het is.
Het gaat niet om groot genoeg, maar een trein laten rijden kost geld en dat moet ergens vandaan komen. NS kwam tot de conclusie dat ze zonder subsidie/gemeenschapsgeld verlies zouden lijden op deze nachttrein, terwijl Arriva (volgens NS) beweerde het zonder gemeenschapsgeld te kunnen doen. Daarop heeft de NS besloten geen tijd en geld te verspillen aan het verder voorbereiden van deze trein omdat het contract op basis van prijs toch naar Arriva zou gaan, en nu blijkt dat Arriva toch de garantie heeft van een forse zak gemeenschapsgeld om deze trein te laten rijden.
Afhankelijk van de reisafstand betalen reizigers 5, 10 of 15 euro voor een ticket
Dit tarief ligt lager dan de reguliere OV-chipkaarttarieven. Tickets voor de nachttrein zijn te koop via reisapp glimble (www.glimble.nl). Daarnaast zijn de tickets te koop via de 9292 app. Ook is het mogelijk om in de trein een ticket te kopen. Voor deze extra PIN-service geldt een toeslag van 2,50 euro per kaartje. Dit bedrag krijgt de reiziger vervolgens terug als reistegoed in reisapp glimble.
niet mijn eigen tekst maar arriva, 23 jan jl
Prima toch
Zo zijn ze ook met de andere nachttrein begonnen, en elke keer werd het weer duurder. Nu betaal je bijna net zo veel als het reguliere tarief. Arriva begint goedkoop om te kunnen laten zien dat ze het goedkoper kunnen dan concurrenten, en als ze het hebben gooien ze de prijs beetje bij beetje omhoog, en wanneer dat niet of juist wel lukt gaan ze schrappen in dienstverlening. Zelf oud werknemer van arriva geweest, en dit onder lijven meegemaakt.
Ik heb me er niet heel diep in verdiept, maar ik heb het vermoeden dat de gemeenten hier een constructie hebben bedacht waarmee ze binnen de grenswaarden voor (Europese) aanbesteding blijven. Kort gezegd is het dan op zijn hoogst een zaak tussen de raadsleden en de wethouder.
Zou je ook zo reageren als het omgedraaid was geweest? Ik denk van niet op basis van je andere reacties op deze site, maar waarschijnlijk weiger je die vraag te beantwoorden en kom je met een uitvlucht dat die situatie niet van toepassing is.
Er is op het huidige spoor geen situatie waarin ik iets soortgelijks vermoed.
Zou je eens een andere reactie van mij kunnen citeren op basis waarvan je denkt dat ik anders zou reageren als het omgekeerd zou zijn?
Ik had het ook over de hypothetische situatie dat NS deze nachttrein met inkomstengarantie van de gemeentes zou rijden. En op basis van al jouw reacties als het over de NS gaat, waarin je continu een compleet gebrek aan respect laat zien en alleen maar kan afkraken, kan ik niet anders dan concluderen dat als dat het geval zou zijn geweest, jouw reactie heel anders zou zijn geweest, dan was de wereld te klein geweest en moest de NS en de gemeentes keihard aangepakt worden voor die steun.
Totale lariekoek.
Dat is met ontzettend veel reacties naar NS toe. Mensen komen er pas achter als her straks echt een ander bedrijf is, en ze veel vaker moeten over stappen. Kijk alleen al naar de bus concessies wat voor puinhoop dat veroorzaakt….. en is het daar beter en goedkoper van geworden? NEEE
Vermoeden blijft vermoeden. Openbaar bestuur is meer dan een deal tussen een wethouder en raadsleden.
Wat wil je nou eigenlijk? Een aai over je bol?
Niet van jou. Wat wil jij met steeds met gestrekt been er in hakken?
Arriva heeft in het dossier aangegeven deze dienst te willen uitvoeren zonder subsidie van de landelijke overheid. Dat er bijkomende alternatieve fianciering bij komt, is niet verboden. Als Schiphol or Easyjet of wie dan ook had bijgelegd, had er geen haan naar gekraaid.
Het is niet omdat er geld van een openbaar bestuur komt, dat het een subsidie is. Een lokaal bestuur kan zonder probleem een dienst inkopen, zolang de Europese aanbestedingsregels in acht genomen worden. Dat is hier heel makkelijk: een marktstudie wijst uit dat er maar 1 aanbieder is, dan dan hoef je niet eens aan te besteden. Bovendien zullen beide gemeenten afzonderlijk ook wel onder de aanbestedingsgrens blijven. Voor leveringen is dat 221k€, voor sociale/specifieke diensten 750k€.
Ik denk dat beide gemeenten zich ook wel voldoende juridisch hebben laten bijstaan dus denk ik dat NS weinig kans maakt.
Dat is afwachten. NS laat het natuurlijk ook eerst door juristen onderzoeken.
NS is een incapabel log bedrijf wat zo min mogelijk wilt doen, haar medewerkers zijn daar in goed getraind.
De vrijdag spits wordt ontkent, zo min mogelijk bak kilometers is het doel neg als zo min mogelijk stappen op de stappen teller van een gemiddelde hc. Er is geen ambitie op internationaal niveau want ze liften mee op de nachttrein van de Oostenrijkers en de treinen van de DB, af en toe een treintje naar Brussel zelf rijden kan er nog net vanaf.
ETMET is er alleen om een ruimte weg te nemen op het spoor voor vervoerders die wel ambitie hebben, ETMET werkt totaal niet, dat zie je aan de uiteinden en de overstappen op het normale ov zoals de bus die niet kan blijven inspelen op de rare frequenties.
Dan krijgen ze een eu onwettig cadeautje van de overheid en dan gaan ze nu als een baby met een rammelaar janken dat het oneerlijk is…?
Wat een debiel bedrijf is dat NS geworden zeg…
Jammer om te lezen wat je over NS ziet. Ik ben een oud arriva medewerker weet 100% wat voor bedrijf Arriva en ook NS is. Ns erkent problemen in zijn werk, probeert dit te veranderen wat binnen hun macht ligt. Arriva daarin tegen is enkel op 1 ding uit en dat is zo goedkoop mogelijk met zo veel mogelijk winst een product neer te zetten zonder oog op de reiziger, maar ook op personeel.
Zeeland heeft ook maar een spoorlijn die doorloopt tot Vlissingen. Wil je hier verder dan neem.je de Ferry naar Breskens en dan een bus. Ook kun je via Goes per bus door de Westerscheldetunnel richting Terneuzen. De Bredabus die vroeger reed via Antwerpen naar Hulst is vervangen door een bus Roosendaal Hulst welke Antwerpen links of rechts laat liggen! En een goederenlijn naar Sloehaven voor goederenvervoer. Her geïsoleerde Terneuzen heeft alleen goederenvervoer naar Gent.
Wat heeft dit met het onderwerp te maken?
Stel dat die nachttrein stromen reizigers trekt. Zit dan in die deal ook de voorwaarde dat Arriva in geval van extra aanbod aan passagiers ook gaat terug betalen?
Zoals ik het begrijp krijgt Arriva een bepaald bedrag per jaar van de gemeentes om deze trein te rijden, en voor iedere verkocht kaartje gaat er wat van dat bedrag af, tot het 0 is, daarna is de opbrengst van ieder extra verkocht kaartje volledig Arriva. Als deze trein dus echt storm gaat lopen en iedere nacht propvol zit, dan is de opbrengst voor Arriva dus al die kaartjes min het bedrag van de gemeentes.
In de Stentor, de regionale krant in Zwolle, stond in een artikel: “Gunstig voor uitgaanspubliek dat wil stappen In Amsterdam.” Nu gaat er in dat uitgaanscircuit veel geld om. Is het de taak van deze gemeenten om uitgaanspubliek dat met een dikke portemonnee naar Amsterdam gaat te subsidiëren?
Is het OV in deze gemeenten helemaal op maat voor inwoners die daarvan afhankelijk zijn?