Foto: (c) Rob Dammers, cc-by 2.0
Wie deze zomer met de trein naar België of Duitsland reist, moet daarvoor reserveren. Op die manier hoopt NS International grote drukte tegen te gaan. Reizigersorganisaties zijn echter niet tevreden met de maatregel: ‘We krijgen geen snellere reistijd en de flexibiliteit verdwijnt.’
Vorig jaar kampte de internationale tak van NS met grote drukte op de routes naar Duitsland en België. Daardoor bleven reizigers op het perron achter, sloegen treinen stations over of vielen verbindingen helemaal uit. Ook ontstonden er materieeltekorten door defecte ICE-treinstellen.
Om die problematiek dit jaar te voorkomen, moeten reizigers met de ICE in het hoogseizoen (17 juni t/m 18 augustus) verplicht een zitplaats reserveren. In de IC Brussel is reserveren niet mogelijk, maar treintickets koop je in die periode voor een specifieke trein. Daardoor komen er minder kaartjes beschikbaar voor de ‘Brusselaar’ en zijn treinreizigers gemiddeld duurder uit. Anders dan veel media melden zal er naar België dus geen sprake zijn van reserveringsplicht.
NS International ziet deze maatregelen als noodzakelijk om de problematiek van vorig jaar geen vervolg te geven. ‘NS verwacht dat deze maatregel bijdraagt aan de zitplaatskans, het comfort en de (sociale) veiligheid op de Intercity Brussel,” schrijft NS International-directeur Heike Luiten aan reizigersorganisaties.
Consumentenorganisaties zijn teleurgesteld. In een reactie laat reizigersvereniging Rover weten verrast te zijn door de maatregelen. ‘Met de auto wip je zo de grens over, een treinritje van Rotterdam naar Antwerpen is niet langer dan een rit van Rotterdam naar Tilburg, het past totaal niet bij deze tijd om daar een reservering voor in te voeren.’
Treinreiziger.nl vindt de kritiek van reizigersorganisaties terecht: “Het kabinet en de Europese Unie willen de trein op kortere afstanden echt laten concurreren met het vliegtuig. De maatregelen van NS staan hier haaks op, zo wordt de trein juist minder aantrekkelijk” reageert hoofdredacteur Hildebrand van Kuijeren in het Algemeen Dagblad.
Van Kuijeren vervolgt: “Bij de Fyra was juist de kritiek dat de flexibiliteit van elk uur kunnen instappen verdween. Daar stond nog wel een snelle reistijd tegenover. Nu krijgen we geen snellere reistijd, maar verdwijnt alsnog de gewenste flexibiliteit.” Treinreiziger.nl wijst erop dat reizigers naar België geen zitplaatsgarantie krijgen.
Rover hoopt dat NS op termijn meer en langere treinen inzet op de internationale verbindingen. Nieuw materieel is in aantocht, want de ICNG wordt momenteel al (zeer beperkt) op proefbasis ingezet binnen Nederland, en moet vanaf volgend jaar ook naar Brussel gaan rijden. Daarnaast is er een opvolger in aantocht voor de ICE 3M-treinen die momenteel rijden tussen Amsterdam en Frankfurt .
This post was last modified on 2 mei 2023 20:47
De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…
Vervoerder EBS verzorgt vanaf december 2026 het busvervoer in de provincie Zeeland. De provincie maakt…
De Italiaanse spoorwegmaatschappij Trenitalia breidt verder uit in Frankrijk. Vanaf 15 juni rijdt Trenitalia Frecciarossa…
Een directe treinverbinding van Brussel naar Venetië klinkt als een droom voor treinliefhebbers. En het…
De storingen die zondag flinke hinder veroorzaakten voor het treinverkeer rond Amsterdam, zijn ontstaan omdat…
Op meerdere trajecten in de Randstad rijden zondag nauwelijks treinen door meerdere storingen aan wissels…