fbpx

NS niet meer in overtreding met persoonsgegevens

28 aug 2012 12:04

De NS heeft onrechtmatig verkregen persoonsgegevens vernietigd. De spoorvervoerder is hierdoor niet meer in overtreding, concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Wel stelt het CPB dat NS in het verleden misbruik heeft gemaakt door persoonsgegevens te verzamelen voor marketingdoeleinden.

Ook gegevens van zogenaamd anonieme OV-chipkaarthouders werden verzameld. Als ze hun OV-chipkaart activeerden voor de trein werden hun e-mailadressen voor reclamedoelen opgeslagen. Onder bepaalde voorwaarden mag dat ook, maar volgens het CPB leefde NS deze voorwaarden niet na.

Zo werd reizigers niet om toestemming gevraagd om de informatie te gebruiken. Ook hield de NS een gedetailleerd beeld bij van het reisgedrag van OV-chipkaarthouders, terwijl de voorwaarden juist moeten voorkomen dat een beeld ontstaat van wie op welk tijdstip waar heeft gereisd.

De NS krijgt geen boete of een andere vorm van straf opgelegd omdat inmiddels maatregelen zijn getroffen. De verzamelde e-mailadressen van ´anonieme´ OV-chipkaarthouders zouden zijn vernietigd. De spoorvervoerder is hierdoor niet meer in overtreding, stelt het CBP.

Eerder deze maand kreeg het Rotterdamse vervoersbedrijf RET een boete van 120 duizend euro betalen voor het bewaren van reisgegevens van studenten. De NS kreeg om dezelfde reden eerder al een dwangsom opgelegd van 125 duizend euro. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen de beslissing.

Foto: Kialna Photography