NS: onwaarschijnlijk dat conducteurs op mondkapjes gaan handhaven

Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt NS woordvoerder Erik Kroeze. Die handhaving ligt in eerste instantie bij de Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, stelt hij.

Veiligheid en Service

Hoe de handhaving er exact uit komt te zien, wordt momenteel besproken door de NS, bonden en medezeggenschap. De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste donderdagochtend vraagtekens bij eventuele handhaving van de mondkapjesplicht door conducteurs.

De woordvoering van de NS geeft daarop aan dat conducteurs weliswaar bevoegdheden als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) hebben, maar dat die niet per se gebruikt zullen worden. “De conducteurs hebben primair een gastvrijheidsfunctie. Handhaving ligt in eerste instantie eerder bij Veiligheid en Service.” De Veiligheid en Service medewerkers voeren in de regel vaak in teams controles uit. Ze hebben meer bevoegdheden dan de conducteur, zo mogen ze iemand fouilleren, in de boeien slaan en indien nodig met geweld aanhouden.

Trein verlaten zonder mondkapje

“Wie vanaf 1 juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1.

“Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is, weten wij ook nog niet.” De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden, vertelt de woordvoerder. Zij kunnen reizigers instructies geven en hen beboeten als de instructies niet worden opgevolgd.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Nadere uitwerking

Of en hoe personeel voorzien wordt van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kan de woordvoerder nog niet zeggen. Ook in hoeverre mondkapjes op stations voor reizigers verkrijgbaar worden, is volgens de woordvoerder nog niet bekend. Dat wil zeggen, in hoeverre NS de mondkapjes op stations gaat aanbieden. Donderdag werd bekend dat HEMA en Etos in elk geval in de stationswinkels mondkapjes gaan verkopen.

De NS-medewerkers met boa-bevoegdheden gaan de 1,5 meterregel handhaven op de stations. “In de treinen is de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger het uitgangspunt”, aldus de woordvoerder. Om te verzekeren dat mensen afstand kunnen houden, is de bedoeling dat maximaal 40 procent van de capaciteit in de treinen wordt benut. Hoe voorkomen moet worden dat meer mensen in een trein stappen, weet de woordvoerder nog niet. “Dat wordt momenteel sectorbreed bekeken.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 14 mei 2020 18:32

Share

Recent Posts

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid OV

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

5 minuten terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug