Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt NS woordvoerder Erik Kroeze. Die handhaving ligt in eerste instantie bij de Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, stelt hij.
Hoe de handhaving er exact uit komt te zien, wordt momenteel besproken door de NS, bonden en medezeggenschap. De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste donderdagochtend vraagtekens bij eventuele handhaving van de mondkapjesplicht door conducteurs.
De woordvoering van de NS geeft daarop aan dat conducteurs weliswaar bevoegdheden als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) hebben, maar dat die niet per se gebruikt zullen worden. “De conducteurs hebben primair een gastvrijheidsfunctie. Handhaving ligt in eerste instantie eerder bij Veiligheid en Service.” De Veiligheid en Service medewerkers voeren in de regel vaak in teams controles uit. Ze hebben meer bevoegdheden dan de conducteur, zo mogen ze iemand fouilleren, in de boeien slaan en indien nodig met geweld aanhouden.
“Wie vanaf 1 juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1.
“Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is, weten wij ook nog niet.” De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden, vertelt de woordvoerder. Zij kunnen reizigers instructies geven en hen beboeten als de instructies niet worden opgevolgd.
Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.
Of en hoe personeel voorzien wordt van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kan de woordvoerder nog niet zeggen. Ook in hoeverre mondkapjes op stations voor reizigers verkrijgbaar worden, is volgens de woordvoerder nog niet bekend. Dat wil zeggen, in hoeverre NS de mondkapjes op stations gaat aanbieden. Donderdag werd bekend dat HEMA en Etos in elk geval in de stationswinkels mondkapjes gaan verkopen.
De NS-medewerkers met boa-bevoegdheden gaan de 1,5 meterregel handhaven op de stations. “In de treinen is de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger het uitgangspunt”, aldus de woordvoerder. Om te verzekeren dat mensen afstand kunnen houden, is de bedoeling dat maximaal 40 procent van de capaciteit in de treinen wordt benut. Hoe voorkomen moet worden dat meer mensen in een trein stappen, weet de woordvoerder nog niet. “Dat wordt momenteel sectorbreed bekeken.”
(c) ANP / Treinreiziger.nl
This post was last modified on 14 mei 2020 18:32
In 2029 rijden er zeker vier maanden lang geen treinen tussen Vlissingen en Goes. De…
Op het centraal station van Hamburg zijn woensdagmiddag een man en vrouw uit de ICE…
Ondanks dat de werkzaamheden op het traject niet zijn afgerond, kan de tienminutensprinter tussen…
De nieuwe nachttreinen van de Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB komen in 2025 ook naar Nederland. Maar…
Reizen met openbaar vervoer, en de auto, is te duur voor een grotere groep mensen…
Het plan voor betaalpaaltjes voor de HSL-toeslag op stations in Noord- en Oost-Nederland moet de…