fbpx

NS: onwaarschijnlijk dat conducteurs op mondkapjes gaan handhaven

Handhaving van de mondkapjesplicht voor passagiers in treinen wordt waarschijnlijk niet primair een taak voor conducteurs, zegt NS woordvoerder Erik Kroeze. Die handhaving ligt in eerste instantie bij de Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, stelt hij.

Veiligheid en Service

Hoe de handhaving er exact uit komt te zien, wordt momenteel besproken door de NS, bonden en medezeggenschap. De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste donderdagochtend vraagtekens bij eventuele handhaving van de mondkapjesplicht door conducteurs.

De woordvoering van de NS geeft daarop aan dat conducteurs weliswaar bevoegdheden als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) hebben, maar dat die niet per se gebruikt zullen worden. “De conducteurs hebben primair een gastvrijheidsfunctie. Handhaving ligt in eerste instantie eerder bij Veiligheid en Service.” De Veiligheid en Service medewerkers voeren in de regel vaak in teams controles uit. Ze hebben meer bevoegdheden dan de conducteur, zo mogen ze iemand fouilleren, in de boeien slaan en indien nodig met geweld aanhouden.

Trein verlaten zonder mondkapje

“Wie vanaf 1 juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen”, zegt de NS-woordvoerder met verwijzing naar een uitspraak van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bij het tv-programma Op1.

“Bij weigering volgt eventueel een boete. Hoe hoog die dan is, weten wij ook nog niet.” De conducteurs en de NS-medewerkers van Veiligheid & Service krijgen extra bevoegdheden, vertelt de woordvoerder. Zij kunnen reizigers instructies geven en hen beboeten als de instructies niet worden opgevolgd.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Nadere uitwerking

Of en hoe personeel voorzien wordt van mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen kan de woordvoerder nog niet zeggen. Ook in hoeverre mondkapjes op stations voor reizigers verkrijgbaar worden, is volgens de woordvoerder nog niet bekend. Dat wil zeggen, in hoeverre NS de mondkapjes op stations gaat aanbieden. Donderdag werd bekend dat HEMA en Etos in elk geval in de stationswinkels mondkapjes gaan verkopen.

De NS-medewerkers met boa-bevoegdheden gaan de 1,5 meterregel handhaven op de stations. “In de treinen is de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger het uitgangspunt”, aldus de woordvoerder. Om te verzekeren dat mensen afstand kunnen houden, is de bedoeling dat maximaal 40 procent van de capaciteit in de treinen wordt benut. Hoe voorkomen moet worden dat meer mensen in een trein stappen, weet de woordvoerder nog niet. “Dat wordt momenteel sectorbreed bekeken.”

(c) ANP / Treinreiziger.nl

30 gedachten aan “NS: onwaarschijnlijk dat conducteurs op mondkapjes gaan handhaven”

 1. Anoniem schreef:

  Tja, ik heb hier in het oosten des lands überhaupt nog nooit V&S in de trein zelf gezien, alleen op de stations.

 2. Vrijheid Eerst schreef:

  Welkom in DDR 2.0. Gisteren sprak ik een conducteur in de trein en die gaat gelukkig ook niet handhaven, die vind het ook allemaal maar onzin, net als ik. Als ik dan toch een mondkapje op moet dan zet ik erop: Welkom in DDR 2.0.

  1. appie H. schreef:

   in de DDR hadden ze tenminste nog trabantjes en had iedereen nog werk………

  2. dries molenaar schreef:

   Dom volk aan woord. En volgens u ook nog aan het werk bij NS.

   De maatschappij zal ten onder gaan aan dit soort hufters.

  3. Anoniem schreef:

   Uw soort laat een ongeluk als de Tjernobyl reactor explosie ontstaan. HEt is niet zo erg en het doet er niet toe. En hopsakee daat gaat de boel.

   1. Fred Jansen schreef:

    Je weet wel dat de ramp bij Chernobyl juist is ontstaan omdat er werd gehamerd op het afronden van een test voor de koelvloeistof bij stroomuitval, toch?

    Als in, wanneer er destijds niet zo werd gehamerd op een protocol, de reactor juist *NIET* zou zijn ontploft?

    Hele historisch onjuiste opmerking dit.

  4. Anoniem schreef:

   Betwetend onbenul, eigen ego en eigen dwaasheid eerst.

  5. Juriaan schreef:

   Ieder land heeft zijn eigen onbenullen.

 3. Ann schreef:

  Ik vraag me af of die thuis geknutselde mondkapjes wel enige bescherming bieden. Je ziet de meest wonderlijke creaties voorbij komen van oude kleding, beha’s en zelfs van sokken.

  1. appie H. schreef:

   En van stofzuigerzakken,nou dat is een beetje t probleem,de regering zegt niet waar t aan moet voldoen enz.
   als je maar wat voor je gezicht hebt,raar hoor.
   net als die winkelkarretjes en mandjes die halfbakken schoongemaakt worden,je gebruikt de hele dag dezelfde doek om schoon te maken,volgens my maak je t alleen maar erger……

   1. dries molenaar schreef:

    Het zijn uitblassremmers. Die maken de wolk rond mensen kleiner. Dan doet het er niet zo toe.
    De inhaalbeschermers moeten aan norm voldoen FFp1/2/3. Heel simpel.

    1. ice schreef:

     Gewoon een N95 mondkapje kopen, die zijn het beste tegen corona. Het is wel beetje duur maar het redt wel je leven.

    2. Pindalientje schreef:

     Het redt je leven wellicht als je een obese IC-verpleegster van 80 bent die dag in dag uit in het ziekenhuis in contact komt met coronapatiënten.

     Er valt niks te redden als je alleen maar in een trein gaat zitten, want de kans dat je dan al COVID-19 oploopt is klein, dat je er ernstig ziek van wordt is helemaal klein, en dat je doodgaat is vrijwel uitgesloten. De treinen zijn zo goed als leeg, en mensen die symptomen vertonen heb ik er de afgelopen weken helemaal nooit in gezien.

     De kans dat iemand op het perron je voor de grap voor de trein duwt lijkt me groter. En die is ook heel, heel klein.

     Al dat angstzaaien is helemaal nergens voor nodig. Je gaat niet dood van de trein!

 4. Eduard de Jong schreef:

  Iedereen kan zonder probleem zonder mondkapje reizen. Als een te overijverige V&C medewerker je in de trein aantreft en heisa maakt, dan verlaat je de trein op het eerstvolgende station en neem daar dan de volgende trein.
  Overigens geldt de vermaledijde draagplicht voor mondkapjes niet op stations en evenmin op tram-, metro- en bushaltes. Daar geldt slechts de plicht om 1,5 meter afstand te houden.
  De intelligente reiziger hoeft zicht derhalve niet te veel of misschien wel helemaal niets aan te trekken van de monddoekjes plicht. Als elke reiziger deze plicht negeert, mislukt de gewraakte maatregel vanzelf.

  1. Pindalientje schreef:

   Helemaal mee eens.

   Ik werk in een essentiële sector en ben daarvoor redelijk afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik kan zo nu en dan best op de fiets komen, maar voor 5 dagen in de week is het wel echt te ver.

   Sinds het begin van alle paniek ben ik elke dag naar mijn werk blijven gaan, zonder te klagen, me aan te stellen of wat dan ook. Zoals te verwachten ben ik nog altijd gezond en is er – afgezien van buitenproportionele blinde paniek van alle kanten – helemaal niets aan de hand.

   Maar nu moet ik de conclusie trekken dat ik per 1 juni niet langer gebruik kan maken van het OV, en daarmee dus ook mijn werk grotendeels zal moeten neerleggen.

   Het verplichten van die non-functionele maskers, nota bene op kosten van de reiziger, want “wij gaan het niet faciliteren”, gaat me veel, veel te ver.
   Zelfs het RIVM, dat altijd voorop liep met de aanstellerij, noemt het een onzinnige maatregel die louter politiek gemotiveerd is. Of, beter gezegd, aangewakkerd door een lobby van de OV-bedrijven.

   Ik denk dat ik maar een flinke tijd vakantie ga opnemen, want ik weiger pertinent om met gezichtsbedekkende kleding in het OV te gaan zitten. Dat was sinds vorig jaar verboden toch?

   Al deze weken heb ik vrijwel alleen in treinen en metro’s gezeten. Als er drie anderen in een coupé of wagon zaten, waren het er veel. En vanaf juni gaan er ook nog eens veel meer voertuigen rijden, waardoor het ineens magisch drukker wordt? En dan staan de schoolvakanties alweer voor de deur, waardoor je natuurlijk nog meer forenzen gaat krijgen?

   Ja, dit is echt het ideale moment om nu nog mondkapjes, die niet werken, te gaan verplichten.. Dit slaat toch helemaal nergens op? Gisteren nog maar 22 ziekenhuisopnames. Voordat we drie weken verder zijn, zijn het er misschien nog 5 per dag, als we het halen. Het wordt ook warmer, en dan neemt de verspreiding van dit soort virussen altijd nog erger af, dus voordat het juni is, stelt het echt helemaal niks meer voor.

   Complete waanzin dus. Discriminatie van OV-reizigers voor geen enkele reden. Nee, de vervoersbedrijven krijgen geen cent van me zo lang die maatregel van kracht is. Dan koop ik nog eerder een auto en ga ik de lucht vervuilen, wat natuurlijk ook “niet de bedoeling” is.

   1. Janneke 1 schreef:

    Nou Pindaliesje, zo essentieel is je baan dan ook niet als je gewoon je werk neer kan leggen omdat je geen zin hebt om te fietsen.

    1. Fred Jansen schreef:

     Dit is echt wel de meest denigrerende opmerking die ik in tijden gelezen heb. Zeg dan niks zeg. Hoe kan jij nou beoordelen of iemands werk essentieel is of niet! Alleen meer omdat je het met iemand oneens bent is diegene dus niet nuttig??

     Dit wordt echt een drama voor het OV. Al die mensen die de afgelopen jaren maar moeilijk overtuigd zijn geraakt om de trein te nemen inplaats van de auto komen straks echt niet meer terug.

    2. karel ouwens schreef:

     Ik begrijp anders heel goed dat mensen het zat zijn.
     ikzelf ben ook jaren geleden door mijn bedrijf overgehaald om i.p.v. de auto het OV te nemen met gunstige regelingen.
     nu word steeds meer en meer duidelijk dat je in het ov als een stuk vuil behandeld word!
     Dat iemand dan vakantie neemt en gaat overdenken of hij daarna niet liever de auto wilt nemen is m.i. dan ook helemaal niet gek. dat ga ik ook doen en ik denk niet dat ik na 1 juni nog snel in een trein of bus stap
     Dat lees ik in het bericht van pindalientje ook… die gaat vakantie opnemen. Of mag iemand in een essentiele sector nooit vakantie van jou?
     Er moet nu maar duidelijk worden dat de overgebleven OV reizigers echt niet zitten te wachten op deze maatregel

    3. Janneke 1 schreef:

     Nou nou Fred en Karel, relax, ieder zijn mening.

 5. Anoniem schreef:

  Wat ben je dom zeg. Op de perrons moet je ook en mondkapje dragen. Ik hoop dat ik niet zo achterlijke mensen als jouw in de trein tegen kom. Ik zit hier ook niet op te wachten maar hou rekening met anderen want dat is de bedoeling van het hele gebeuren.

 6. bert sitters schreef:

  Kunnen we het een beetje netjes houden?

 7. GWS schreef:

  re: te verlaten … daar aan een mondkapje te schaffen…
  Dat komt op mij over als een uitspraak van een overmatig-gemediatrainde persoon die numemr zijn/haar habitat van Utrecht CS verlaat.
  Wat als het volgnede station Rolland Bath is ?
  (met alle respect: twee perronnetjes in the middele of nowherre, met als enige services een enkel schuilhokje, een klok en een vertrekstaat.)
  Mij hint aan NS: Zend alle klanten waarvan U NAW gegevens hebt een tweetal passende mondkapjes en richt bij ieder OV-poortje de mogelijkheid in om (zoals RIVM aedviseert) handen te wassen.

  1. frans schreef:

   Waarom zelf niet eens in actie komen naar de winkel te gaan koop wat mondkapjes pakje hand reinigingsdoekjes dan is het ook op gelost.

 8. Tim H schreef:

  Wat is eigenlijk nog het van conducteurs in de trein?

 9. Lise schreef:

  Doe de check al bij de ovpoortjes…snap überhaupt dat die poortjes niet gewoon bij ingang spoor staan op grote stationy

 10. anoniem schreef:

  Doe eens onderzoek naar covid-19 en exosomen [uitscheiding door beschadigde cellen ] en denk zelf na. De overheid maakt de burgers doodsbang en iedereen siddert van angst. De overheid heeft echt niet het beste met ons voor.

  Mondkapjes heeft dus geen enkele zin. Wel reinigingsdoekjes aangezien veel reizigers hun poephanden vaak niet wassen.

  1. Dries Molenaar schreef:

   Een ervaringsdeskundige die liever niet meer met de trein reist.

 11. Pm schreef:

  Ik vind het een keuze van de reiziger zelf of je een mondkapje wil dragen ja of nee. Men mag dat nooit verplicht stellen!!
  Het is al bewezen dat het minimaal helpt om verspreiding te voorkomen en vooral als mensen zelfgemaakt kapjes dragen heeft dat weinig zin.
  Bovendien zijn er ook veel mensen die om persoonlijke redenen geen kapje kunnen verdragen

  1. Kees schreef:

   Gewoon massaal het OV mijden vanaf 1 juni. Als we dat allemaal 1-2 weken volhouden, is dit zo weer van de baan.

 12. Tom schreef:

  Eerst zien, dan geloven. Is er genoeg V&S personeel om iedere trein constant te patrouilleren of moet er door reizigers zelf uitgebreid geklikt gaan worden via het nieuwe WhatsApp-meldpunt van NS? En gaan de handhavers redelijk zijn? Gaan er in vrijwel lege rijtuigen boetes van honderden euro’s uitgedeeld worden omdat er iemand met een wollen sjaal om de hals zit, en niet het gezicht? Of wordt er een normale route genomen waarbij vriendelijk gevraagd wordt de regels in acht te nemen, of anders de trein te verlaten? Ga zelf sowiezo zorgen om altijd een sjaal of een bandana bij te hebben maar of ik hem ga dragen, hangt echt van de praktijk af. Zeker niet als er niemand in de buurt zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *