RIVM blijft erbij: mondkapjes OV hebben beperkt nut

RIVM voorman Jaap van Dissel blijft kritisch over het gebruik van mondkapjes. Ook als de 1,5 meter afstand niet werkbaar is, zoals in het openbaar vervoer. De directeur spreekt van een gering effect.

Zie ook: Tips om mondkapjes te kopen.
Mondkapjes worden o.a. verkocht via caredelta.nl (50 voor 8 euro), Hema (herbruikbaar, 3 voor 5 euro) of via Treinwebshop (Rover mondkapje, 2 voor 9 euro). Natuurlijk zijn er ook op talloze andere plekken mondkapjes te koop.

Druppeltjes doorlaten

Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht, zo maakte Rutte woensdag bekend. Dit omdat afstand houden in het openbaar vervoer niet altijd mogelijk is. Van Dissel stelde in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat mondkapjes hooguit 5 tot 10 procent van de besmettingen tegen zullen gaan.

Uit onderzoek blijkt weliswaar dat niet-medische mondkapjes enigszins kunnen bijdragen aan het beperken van de verspreiding, maar de meeste laten druppeltjes door. Volgens Van Dissel wordt 40 tot 80 procent van de druppeltjes doorgelaten, afhankelijk van de stof.

Politiek besluit

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens de RIVM baas dan ook ‘geen positief advies gegeven voor het gebruik van mondmaskers’, zei hij. Maar ook geen negatief advies. Van Dissel: “Het is uiteindelijk een politiek besluit.”

Verkeerd gebruik

Nederland volgt daarmee het voorbeeld van België en Duitsland. In Duitsland mogen ook sjaals gebruikt worden. Daar is Van Dissel niet enthousiast over. “Daar zou ik niet zo erg voor zijn. Sommige sjaals kun je doorheen kijken, daar laat het virus zich ook niet door tegenhouden.” Op korte termijn publiceert de Rijksoverheid een instructie, waarmee mensen zelf een goed mondkapje kunnen maken.

De RIVM directeur herhaalde donderdag dat mondkapjes bij verkeerd ook negatief effect kan hebben. Bijvoorbeeld omdat mensen met milde klachten zich veilig wanen met een mondkapje, en denken dat ze vervolgens naar buiten kunnen. Daarnaast stelt hij dat men maskers vaak verkeerd draagt, bijvoorbeeld binnenstebuiten of ondersteboven. Roken, eten of drinken met een masker verhoogt ook risico op verspreiding.

This post was last modified on 14 mei 2020 18:25

Bekijk reacties

 • Jaap van Dissel is kritisch over bepaalde mondkapjes. Mondkapjes zijn niet hetzelfde als medische mondkapjes. Zag gisteren dat medische mondkapjes een keurmerk hebben. Mondkapjes is niet 100% beschermend.

  Eventjes opgezocht:

  Welke soorten mondkapjes zijn er en wat zijn de verschillen?

  In grote lijnen kunnen we 3 soorten mondkapjes (of mondmaskers, mondneusmaskers, gezichtsmaskers) onderscheiden. De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers) en medische gezichtsmaskers (ook wel chirurgische maskers). Daarnaast bestaan er niet-medische gezichtsmaskers.

  FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers) beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1).

  Medische gezichtsmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1).

  Niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.

  Het is duidelijk dat Jaap van Dissel de laatste categorie bedoelt. Dat zorgt niet voor 100% veiligheid. Maar als NS toch al in de treinen zorgt dat bepaalde treinreizigers op afstand zitten wordt de veiligheid verhoogd. Er werd gezegd dat 40% van de capaciteit van de treinen benut wordt.

  • Het is goed gebruik om bij hoesten en niezen een zakdoek te gebruiken. Wanneer je die eerst uit een pakje moet halen ben je te laat. In die gevallen lijkt een, al aanwezig, mondkapje me een goed alternatief.
   Dat we binnen een rijtuig allemaal dezelfde lucht in- en uitademen is natuurlijk een gegeven wat blijft. In die zin snap ik de opmerking van de heer van Dissel ook wel.

   • Ik ben zelden ziek maar in de periodes dat ik met de trein woon-werk reisde was ik iedere maand iedere maand wel een keer verkouden. Gekoppeld met de toen zeer slechte NS prestaties (3x in de week een half uur te lang onder weg) ben ik er toen maar mee gestopt.
    Duidelijk dat men eigenlijk een luchtbehandeling als in het vliegtuig zou moeten hebben. Maar eigenlijk zijn we maar net van de onbehandelde lucht in treinen met schuifraampjes af.

  • Zoals vaker vinden we in de comments meer nuttige informatie dan in het artikel zelf. Dank!

 • Je ziet de meest wonderlijke creatieve mondkapjes voorbij komen van oude kleding, beha’s en zelfs van sokken. Ik vraag me af, zal dat nu enige bescherming bieden of maken die het risico van besmetting nog groter.

  • Wanneer iemand voor mij staat met een mondkapje en dat bescherm mij misschien met 45 procent en ik draag het zelfde ook 45 procent Sorry klootzakken maar dan draag ik dat niet 100% werkend mondkapje. En van mij mogen de tegenstanders Dissel van mij apart corona gaan snuiven

 • Van Dissel liet zich diplomatiek uit, want hij moet nog wel even verder met deze politieke beslissers. Tussen de regels door was de boodschap dat het onzinnige symboolpolitiek is, maar dat die waarschijnlijk niet te veel schade aanricht.

 • Beperkt nut is altijd nog beter dan geen nut. In combinatie met afstand houden en je gezond verstand gebruiken is dat volgens mij de beste optie.

  • Maar dan moet die combinatie wel gebruikt worden, en ik denk dat dat voor veel mensen toch lastig zal zijn.

  • Beperkt nut en wel extra risico door onjuist gebruik. Mensen zullen de dingen injuist hanteren en zichzelf zo wellicht besmetten. Ook zullen de doekjes te lang dragen waardoor ook een risico ontstaat.

  • Je moet nut en schade tegen elkaar afwegen. Ik zou zeggen dat de schade van deze maatregel groot is, maar of je het daar mee eens bent hangt voornamelijk af van of je vrijheid een groot goed vindt of niet denk ik. Ik ga de trein i.i.g. niet gebruiken zolang deze maatregel er is. Als het RIVM zegt dat het geen nut heeft, waarom denken regering en vervoerders dit dan beter te weten?

   • Nee, ik zal ook niet met de trein of ander OV reizen zo lang dit verplicht is. Dan moeten ze maar voelen.
    De inperking van burgerrechten staat totaal niet in verhouding met het "gevaar" van dit virus. Iets als 0,029% van de bevolking van NL is overleden. In Zweden, waar geen lockdown / mondkapjes / andere onzin is, zelfs nog minder!
    Dat mensen vrijwillig een mondkapje willen dragen is prima, maar verplichten is van de zotten. Je ziet nu al bijna niemand het vrijwillig doen, dus hoe kunnen ze dan denken dat hier draagvlak voor is?
    Veel reizigers zijn al niet tevreden over het OV en nemen al liever de auto als het kan. Dit helpt zeker niet mee in hun perceptie.
    Dus ik ben het eens met iedereen die zegt dat we het OV moeten boycotten zo lang er sprake is van deze waanzin.

 • Ga niet met de trein, zolang de incompetente overheid halsstarrig aan de monddoekje-maatregel vasthoudt die slechts een schijnoplossing biedt.
  Een alternatief is burgerlijke ongehoorzaamheid en reizen zonder monddoekje. De VVMC heeft laten weten, dat hun leden (onder andere conducteurs) niet zullen controleren op het gebruik van mondkapjes. De VVMC heeft toegelicht geen verkapte politietaken te gaan uitvoeren.
  Het voor zover mogelijk geheel afzien van een treinreis is zeker te overwegen. In dit geval komen er geen inkomsten binnen bij de OV-partijen en zal het ministerie het tekort aan inkomsten moeten aanvullen.
  Kortom: er zijn verscheidene mogelijkheden om de invoering van het onzalige voornemen te torpederen.

 • Uit De Telegraaf van vandaag (8 mei 2020):

  Negatief advies mondkapje

  Donderdagochtend werden Kamerleden al bijgepraat door RIVM-baas Van Dissel. Hij is negatief over het gebruik van niet-medische mondkapjes door burgers. Volgens Van Dissel is er geen wetenschappelijk bewijs voor het voorkomen van besmetting in de openbare ruimte. Het kan zelfs negatief uitpakken omdat mensen met milde klachten wellicht denken toch naar buiten te kunnen. Daarnaast stelt de RIVM-baas dat men maskers vaak verkeerd draagt, bijvoorbeeld binnenstebuiten of ondersteboven.

 • Ontstellend om zoveel eigenwijsheid, en onverschilligheid, betweterigheid hier te lezen. Nederland op z'n smalst. Het niet aanvaarden van de regels zal met zich meebrengen dat de maatschappij nog lang ontregeld zal blijven, met alle extra kosten van dien welke wijzelf weer op zullen moeten hoesten.

  • "Ontstellend om zoveel eigenwijsheid, en onverschilligheid, betweterigheid hier te lezen."

   Als de RIVM, de autoriteit op dit gebied in NL, zegt dat mondkapjes geen zin hebben, en de regering stelt ze toch verplicht, wie is er dan eigenwijs en betweterig?

   Bovendien is protesteren tegen een maatregel waarvan experts zeggen dat hij geen zin heeft niet onverschillig maar verstandig lijkt me. Onverschillig zou zijn, dit artikel niet eens lezen of na lezen de schouders ophalen en verder bladeren. Dat mensen reageren bewijst juist dat ze niet onverschillig zijn hierover.

 • Mensen doe eens zelf onderzoek naar hoe de overheid t gewone volk in de tang houdt en dat gebeurt op wereldwijd niveau.

 • Ik vindt het heel erg dat het volk geen medischemondkapjes mag dragen ....ik wil een echt mondnasjer met ventiel die mij beschermd tegen het virus en dat zouden we allemaal moeten willen en geen genoegen nemen met 10 procent we zijn meer waard mensen

  • > Ik vindt het heel erg dat het volk geen medischemondkapjes mag dragen

   Oh, als je er aan kan komen mag dat wel, maar het zal je tegenvallen:
   ze zijn duur, eenmalig (ze zijn NIET te wassen) en ademhaling door zo'n masker is moeilijk dus je kunt ze zeker geen uren op hebben.

   • Bovendien biedt een masker met ventiel geen bescherming voor andere mensen wanneer u zelf besmet bent.
    Het ventiel vergemakkelijkt het uitademen waardoor het virus ongehinderd naar buiten kan ontsnappen.

 • Ik heb ook twijfels over de nut en noodzaak van die mondkapjes.
  Ten eerste had dit al als proef kunnen dienen , nu alles nog rustig is in en rond het OV verkeer.
  Straks als het weer drukker wordt is het eigenlijk onbegonnen werk want wie heeft er voor het opstappen bij eerste tram, metro, bus of trein niet al vaker zijn of mondkapje op of afgedaan? Bijvoorbeeld met overstap tussen metro en trein, bus of tram? Men wil ook wat kunnen eten of drinken of een sigaret roken? Moet je een half uur of langer reizen zonder eet en drinkgelegenheidd onderweg da kan toch niet> In de zomer wnanneer het warm is en men zweet wil men het vochtpeil graag op peil houden tijdens de reis,maar dat kan dus straks niet! Wat te denken van suikerpatiënten of anderen die medicatie op vaste tijden nodig hebben? Nee , in theorie allemaal mooi bedacht en verteld door de baas van ons land Mark Rutte! In de praktijk zal het geen lang leven hebben die maskerplicht!
  Komen er straks ook films en series als :Die Masken in OepNV, The masks at Plublic transport, Masques du Transport Public of Een spannende film De maskers in en om het OV< Misschien zijn harnassen, gasmaskers, duikuitrustingen, en andere bedekkingen weer tijdelijk toegestaan. Als het zo'n gemaleerd gezelschap wordt, kan er weer een carnavalskraker met clip gemaakt worden!
  Op drukke knooppunten is controle met vele perrons, in en uitgangen niet te controleren. Moeten er tientallen handhavers, politieagenten en NS of andere OV medewerkers gaan staan. Op gewone bushalten, stations is dat makkelijker, omdat het dan ook overzichtelijker is!

Share

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

2 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

2 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

4 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

4 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

6 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

1 week terug