fbpx

NS pakt fraude aan

De Nederlandse Spoorwegen hebben extra maatregelen genomen om het fraudeurs moeilijk te maken. Dat deed het bedrijf nadat Undercover in Nederland het spoorbedrijf erop wees dat er gefraudeerd werd met de ov-chipkaart. 

Bijvoorbeeld door een Kids Vrij abonnement op een ov-chipkaart te laden van een volwassene, waardoor een volwassene toch kan inchecken zonder te betalen. NS heeft het lek inmiddels gedicht, al heeft dat wel een paar maanden geduurd.

Verder toont presentator Alberto Stegeman in het programma aan dat er ook gefraudeerd wordt met het Altijd Vrij abonnement. Fraudeurs bestellen het abonnement en geven daarbij een buitenlands rekeningnummer op. Vervolgens wordt er nooit betaald, en kon er ongestraft worden gereisd.

Naar aanleiding van de bevindingen van Stegeman heeft NS extra maatregelen genomen. Zo worden buitenlandse aanvragen extra gecheckt en wordt het abonnement bij een betalingsachterstand en een buitenlands rekeningnummer nu geblokkeerd. 

Het aantal mensen dat bleek te frauderen op deze wijze bleek overigens zeer beperkt. "We zijn het in de klantenbestanden nagegaan en deze combinatie (Altijd Vrij in combinatie met een buitenlands rekeningnummer) komt al nauwelijks voor. Het gaat binnen deze groep dan weer om een zeer klein aantal vergelijkbare gevallen waarbij sprake is van een betalingsachterstand. Dit zijn er nu negen op een totaal abonnementenbestand van 1,7 miljoen abonnementen", zegt NS in een reactie.