Foto: (c) Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl
UPDATE. NS heeft vandaag de Dubbeldekker Nieuwe Generatie (DDNG) gepresenteerd, de nieuwe intercity die vanaf 2029 in dienst komt. De opvallendste verandering: het verschil tussen de eerste en tweede klas wordt kleiner. Bredere stoelen verdwijnen, er komen meer zitplaatsen en de beenruimte neemt iets af.
Om de toegankelijkheid te verbeteren, krijgt de trein een gemengd ontwerp: de voorste en achterste rijtuigen zijn enkeldeks en gelijkvloers, terwijl de tussenrijtuigen dubbeldeks zijn. Dit maakt de trein beter toegankelijk voor mensen met een beperking en reizigers met bagage.
NS heeft de nieuwe trein ontworpen met maximale capaciteit in gedachten, binnen de vaste perronlengte van 330 meter. “In de spits moeten zoveel mogelijk mensen kunnen zitten,” zegt Roel Okhuijsen, directeur nieuw materieel bij NS. “Daarom hebben we de eerste klas opnieuw ingericht, vergelijkbaar met de Sprinters, met vier stoelen op een rij. Dit levert extra capaciteit op – precies waarvoor dubbeldekstreinen bedoeld zijn.”
Volgens Okhuijsen sluit het ontwerp beter aan op de veranderende behoeften van reizigers. “Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds vaker een rustige werkplek of flexibele zitplaats zoeken, in plaats van extra brede stoelen. Dit ontwerp biedt meer zitplaatsen en speelt in op die wensen.”
Naast reguliere stoelen introduceert NS in de tweede klas een nieuw zitconcept: de verhoogde zitjes. Dit zijn kaarsrechte banken die daardoor minder beenruimte vereisen en de beschikbare ruimte efficiënter benutten. De verhoogde zitjes zijn bedoeld als aanvulling op de bestaande zitplaatsen, om zo overgebleven ruimte efficiënt te benutten.
NS experimenteerde al in 2018 met de “trein van de toekomst”, waarbij tribunes, statafels en stits werden uitgetest. Uit dat onderzoek zijn de best gewaardeerde en praktisch haalbare concepten nu overgenomen en gebruikt bij de DDNG. “Door de ruimte slimmer in te delen, kan de capaciteit met 10 tot 20% toenemen” liet NS zeven jaar geleden al weten.
Op Treinreiziger.nl speculeren sommige reizigers dat de stits een “derde klasse” vormen, maar formeel blijft de trein enkel een eerste en tweede klas houden. “De DDNG is een volwaardige intercity en de opvolger van de DDZ,” benadrukt Okhuijsen. “De stits zijn juist bedoeld om te zorgen dat zo min mogelijk mensen hoeven te staan.”
Hoe comfortabel de nieuwe treinen zullen zijn, is nog onduidelijk. Het levensechte model is weliswaar uitgerust met stoelen die lijken op de daadwerkelijke stoelen, maar hebben nog niet het comfort van de uiteindelijke stoelen.
Hoewel de eerste klas geen bredere stoelen meer krijgt en de beenruimte iets afneemt, blijft NS deze als een premium product positioneren. “Het enkeldeks gedeelte wordt beter gewaardeerd, daarom komt de eerste klas vooral daar,” zegt Okhuijsen. “Er komen leeslampjes en extra voorzieningen.” Zo komen er in de 1e klasse ook werktafels.
Te veel beenruimte kan volgens Dominique Frumau, projectleider interieur bij NS, zelfs onpraktisch zijn. “De stoelen staan iets dichter bij elkaar. Soms is het fijner om je tafeltje dichterbij te hebben, bijvoorbeeld bij gebruik van een laptop. We hebben dit uitgebreid getest.”
NS bestelt in totaal zestig nieuwe dubbeldekkers, waarvan de helft vierdelig is (met twee dubbeldeks rijtuigen) en de andere helft zesdelig (met vier dubbeldeks rijtuigen). De treinen krijgen een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur en worden gebouwd door de Spaanse fabrikant CAF, die eerder de Sprinters van het type SNG leverde. Zowel in de eerste als tweede klas komen stopcontacten en USB-C-poorten.
Oorspronkelijk zouden de treinen in 2028 instromen, maar dat wordt nu zeker 2029. Volgens NS-topman Wouter Koolmees komt dit door een overstroming in Zwitserland, waarbij een aluminiumfabriek – een toeleverancier – onder water kwam te staan. Hierdoor liep de start van de productie vertraging op.
Met de bestelling is een investering van 600 miljoen euro gemoeid. Dit zijn de eerste NS-treinen die deels enkeldeks en deels dubbeldeks zijn.
Ook de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), die momenteel wordt geleverd, kampt met vertraging. Tijdens de recente presentatie van de jaarcijfers werd duidelijk dat deze bestelling pas uiterlijk in 2027 volledig is afgerond.
Volgens NS zijn de problemen bij de ICNG grotendeels te wijten aan corona en de oorlog in Oekraïne. Omdat dit onder overmacht valt, heeft NS geen schadeclaim ingediend.
This post was last modified on 6 maart 2025 12:46
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…