Verschil 1e en 2e klas kleiner bij Dubbeldekker Nieuwe Generatie (DDNG) [update]
05 mrt 2025 22:07
UPDATE. NS heeft vandaag de Dubbeldekker Nieuwe Generatie (DDNG) gepresenteerd, de nieuwe intercity die vanaf 2029 in dienst komt. De opvallendste verandering: het verschil tussen de eerste en tweede klas wordt kleiner. Bredere stoelen verdwijnen, er komen meer zitplaatsen en de beenruimte neemt iets af.
Meer zitplaatsen, geen bredere stoelen meer in eerste klas
Om de toegankelijkheid te verbeteren, krijgt de trein een gemengd ontwerp: de voorste en achterste rijtuigen zijn enkeldeks en gelijkvloers, terwijl de tussenrijtuigen dubbeldeks zijn. Dit maakt de trein beter toegankelijk voor mensen met een beperking en reizigers met bagage.

NS heeft de nieuwe trein ontworpen met maximale capaciteit in gedachten, binnen de vaste perronlengte van 330 meter. “In de spits moeten zoveel mogelijk mensen kunnen zitten,” zegt Roel Okhuijsen, directeur nieuw materieel bij NS. “Daarom hebben we de eerste klas opnieuw ingericht, vergelijkbaar met de Sprinters, met vier stoelen op een rij. Dit levert extra capaciteit op – precies waarvoor dubbeldekstreinen bedoeld zijn.”
Volgens Okhuijsen sluit het ontwerp beter aan op de veranderende behoeften van reizigers. “Uit onderzoek blijkt dat mensen steeds vaker een rustige werkplek of flexibele zitplaats zoeken, in plaats van extra brede stoelen. Dit ontwerp biedt meer zitplaatsen en speelt in op die wensen.”
Geen derde klasse, zitcomfort nog onduidelijk
Naast reguliere stoelen introduceert NS in de tweede klas een nieuw zitconcept: de verhoogde zitjes. Dit zijn kaarsrechte banken die daardoor minder beenruimte vereisen en de beschikbare ruimte efficiënter benutten. De verhoogde zitjes zijn bedoeld als aanvulling op de bestaande zitplaatsen, om zo overgebleven ruimte efficiënt te benutten.

NS experimenteerde al in 2018 met de “trein van de toekomst”, waarbij tribunes, statafels en stits werden uitgetest. Uit dat onderzoek zijn de best gewaardeerde en praktisch haalbare concepten nu overgenomen en gebruikt bij de DDNG. “Door de ruimte slimmer in te delen, kan de capaciteit met 10 tot 20% toenemen” liet NS zeven jaar geleden al weten.
Op Treinreiziger.nl speculeren sommige reizigers dat de stits een “derde klasse” vormen, maar formeel blijft de trein enkel een eerste en tweede klas houden. “De DDNG is een volwaardige intercity en de opvolger van de DDZ,” benadrukt Okhuijsen. “De stits zijn juist bedoeld om te zorgen dat zo min mogelijk mensen hoeven te staan.”
Hoe comfortabel de nieuwe treinen zullen zijn, is nog onduidelijk. Het levensechte model is weliswaar uitgerust met stoelen die lijken op de daadwerkelijke stoelen, maar hebben nog niet het comfort van de uiteindelijke stoelen.
1e klasse
Hoewel de eerste klas geen bredere stoelen meer krijgt en de beenruimte iets afneemt, blijft NS deze als een premium product positioneren. “Het enkeldeks gedeelte wordt beter gewaardeerd, daarom komt de eerste klas vooral daar,” zegt Okhuijsen. “Er komen leeslampjes en extra voorzieningen.” Zo komen er in de 1e klasse ook werktafels.
Te veel beenruimte kan volgens Dominique Frumau, projectleider interieur bij NS, zelfs onpraktisch zijn. “De stoelen staan iets dichter bij elkaar. Soms is het fijner om je tafeltje dichterbij te hebben, bijvoorbeeld bij gebruik van een laptop. We hebben dit uitgebreid getest.”

60 nieuwe treinen, later in dienst dan gepland
NS bestelt in totaal zestig nieuwe dubbeldekkers, waarvan de helft vierdelig is (met twee dubbeldeks rijtuigen) en de andere helft zesdelig (met vier dubbeldeks rijtuigen). De treinen krijgen een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur en worden gebouwd door de Spaanse fabrikant CAF, die eerder de Sprinters van het type SNG leverde. Zowel in de eerste als tweede klas komen stopcontacten en USB-C-poorten.
Oorspronkelijk zouden de treinen in 2028 instromen, maar dat wordt nu zeker 2029. Volgens NS-topman Wouter Koolmees komt dit door een overstroming in Zwitserland, waarbij een aluminiumfabriek – een toeleverancier – onder water kwam te staan. Hierdoor liep de start van de productie vertraging op.
Met de bestelling is een investering van 600 miljoen euro gemoeid. Dit zijn de eerste NS-treinen die deels enkeldeks en deels dubbeldeks zijn.

Vertraging ook bij andere NS-treinen
Ook de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), die momenteel wordt geleverd, kampt met vertraging. Tijdens de recente presentatie van de jaarcijfers werd duidelijk dat deze bestelling pas uiterlijk in 2027 volledig is afgerond.
Volgens NS zijn de problemen bij de ICNG grotendeels te wijten aan corona en de oorlog in Oekraïne. Omdat dit onder overmacht valt, heeft NS geen schadeclaim ingediend.

Zal me benieuwen! Zie de foto’s van de stoelen. Dat doet sterk denken aan de V-IRM-M.
Vermoed dat de nieuwste Intercity véél elementen zal hebben van de andere nieuwe en gemoderniseerde NS treinen.
De eerste klas stoelen zijn niet breed. Maar wel een prima voering. Beter wat meer zitplaatsen en iets minder comfort.
Eens. Ik reis alleen voor dienstreizen eerste klas en het is soms best frustrerend om dan een 1e klas staanplaats te hebben. Ben zelf ook niet zo lang of corpulent dus die extra brede stoelen hebben voor mij minder meerwaarde. Dan liever meer plekken in de 1e klas. En de stoelen hebben zo te zien extra hoofdcomfort tov de 2e klas én meer beenruimte. Daarmee is het verschil tussen 1e en 2e klas voldoende gewaarborgd m.i.
En als NS over 5 jaar zegt bij een renovatie dat door een meer efficiënte indeling in de 1e klas, lees ietsje minder beenruimfe, de kans op staan in de 1e klas verder zal worden verminderd, wat zegt u dan?
Maar niet om daar 70% extra voor te vragen. NS kan ook opdracht geven de treinstellen met 2 te verlengen. Als DB in staat is om uit de ICE 2-stellen een rijtuig eraf te halen, moet het omgekeerde ook kunnen.
…DDNG het nieuwe NS speeltje ? ? >
1) Als de eerste klas geen bredere stoelen heeft zoals we die in de VIRM nog aantreffen en in de vermaleijde ICNG om zo meer zitplaatsen te hebben in de DDNG mag men wat mij betreft de Eerste klas helemaal ACHTERWEGE laten !
* Men ziet dit nu al in de sprinter SGM, SLT en CAF waar alleen het rode kleurtje het verschil uitmaakt. Als mensen eerste klas willen reizen en daar een flinke toeslag voor wensen te betalen, dan mag je ook een “eerste klas product” verwachten en n i e t een verkapte tweede klas in een ander kleurtje met misschien iets meer beenruimte of is dit óók gelijk aan de tweede klas.
2) Het schijnt dat er een tendens gaande is bij NS, maar ook bij de regionale vervoerders zoals Arriva een tweede klas stoel (breedte) te geven in een ander kleurtje en kan men net zo goed gewoon tweede klas reizen anders is het WEGGEGOOID geld ! ! !
> Ik vind deze instelling “VOLKSVERLAKKERIJ” en dat is nog heel zachtjes uitgedrukt…
Mensen denken dat ze comfortabeler kunnen gaan zitten in een eerste klas afdeling komen ze bedrogen uit, dat merk je ook al heel fijntjes in de ICNG waar iemand die er een rit mee maakte dit op YouTube opviel en terecht. De stoelbreedte in de Eerste klas is nauwelijks breder dan in de tweede klas viel mij al op.
Vergeleken met Mat 64 – ook een stoptrein – waar je nog echt een eerste klas zitplaats aantrof nu een versobering gaande is en lijkt het interieur inderdaad veel op een verkapte VIRM.
3) Nu we toch over de zoveelste DD serie hebben, namelijk een DDNG hoop ik dat de binnendeuren N I E T het zelfde euvel hebben als in de ICNG en niet goed gaan functioneren.
> Wat mij betreft mogen het gewoon klap binnendeuren worden zonder onnodig mechaniek zijn anders krijgt de DDNG straks ook het predicaat DDNietGoed.
4) Ik ben op voorhand meer sceptisch geworden als het om de introductie van nieuw rail gerelateerde materieel gaat of dat nu bij NS of andere vervoerders gaat. In 64 jaren en menige duizenden kilometers reizen kijk ik de zaken kritisch en met enige argwaan aan en hoop dat NS geleerd heeft van hun recente Intercity debacle trein de ICNG, want die trein is in bepaalde zaken een aanfluiting en mijn kritiek daarop heb ik eens eerder in dit forum kenbaar gemaakt.
5) Tot slot hoop ik ook dat zaken als STILTE coupe, bezet WC en airco beter aangegeven worden en beter functioneren want daar heeft NS ook in negatieve zin nagelaten zelfs bij de modernisering van de VIRM.
6) Als men gaat versoberen laat al die Kunstuitingen en zone indeling met kleuren zoals de ICNG en sprinters hebben maar achterwege weggegooid geld !
Gewoon uitsluitend tweede klas, eenvoudige stoelen, goed werkende binnendeuren, en goede airco zonder diepvries of koelkast gevoel zoals de DDZ die een tijd had om maar eens wat te noemen.
7) EN maak het graffiti bestendig en eventueel smerige geklieder snel en makkelijk schoon maken.
Wordt het een nieuw speeltje of een trein met letterlijk een dubbel gezicht ?
Is de ballon nu leeg Frans?? Ik ben het overigens wel grotendeels met je eens. als je in het achterhoofd de Koploper en ICM hebt, is deze trein toch wel een behoorlijke teleurstelling voor mij. De stoelen zien er weer goedkoop plastic uit eerlijk gezegd. De 1e klas is geen 1e klas meer, maar de 2e klas in een andere kleur. Ik neem aan dat deze trein wel een stuk lichter zal zijn dan een Virm, gezien de bodemgesteldheid in Nederland is er eigenlijk alleen nog maar plek voor lichtgewicht treinen.
Mijn ballon is nu leeg beste HENK, omdat ik al vele jaren een tendens zie die niet te rijmen is.
– Toen NS een experimentele Intercity PLUS introduceerde op basis van ICR rijtuigen medio 1996, constateerde ik diverse eigenaardigheden en heb toen met een gewone elektrische typemachine NS gewezen op onvolkomenheden die zij mij in drievoud toegegeven hebben. Mijn aanbevelingen en verbeterpunten werden daarna ook toegepast op de vernieuwing van de ICR rijtuigen. Internet was voor mij vreemd en een computer toekomst muziek.
Sinds mijn jeugd volg ik het spoor en reed kris-kras door NL en zie veranderingen die niet altijd een verbetering zijn beste Henk en vraag mij soms de onlogica af van besluiten die haaks staan op wat had kunnen zijn en die in het geval van de Eerste klas structureel is te noemen. Plan V afgeleid van Mat 64 HAD nog normale brede en echte eerste klas stoelen, kreeg je zelfs op stoptrein trajecten nog waar voor je geld al hadden ze geen verstelbare rugleuning. Sinds de introductie van het SGM materieel is een versobering gaande in de stoptrein diensten en zie ik bij andere materieel zelfs intercity treinen dat er dingen zijn die anders en beter hadden gekund. M.b.t. de te koude airco heb ik dat NS zowel schriftelijk als mondeling ook kenbaar gemaakt, want het kon er soms bar koud zijn terwijl het buiten tropisch warm was. Naderhand heb ze het toch weten aan te passen viel mij op, het kan dus toch. De DDNG is ook een verkapte sprinter of stoptein.
> VRIJHEID van Meningsuiting dat staat in de Nederlandse grondwet, maar MAG je dat anno 2025 nog wel en steeds vaker vraag ik mij af OF het nog wel zin heeft om je mening en goed onderbouwde kritiek aan instanties te geven beste Henk want men heeft er geen oren naar en doet maar wat men wilt bij NS en co. Als ik kritiek heb over in dit geval een trein is dat niet zonder reden en probeer ook met alternatieven of oplossingen te komen, maar steeds minder wijst men dat af en legt het naast zich neer.
>> HET is dat ik helaas geen rijbewijs heb en dus geen auto kan kopen, anders had ik het steeds verslechterende Openbaar Vervoer in Nederland waarover een boek geschreven kan worden, allang links laten liggen, ga alleen nog met het OV en dus ook trein omdat het niet anders kan en soms wel moet en lees ook graag het autonieuws regelmatig.
In de politiek was eens de vraag gesteld of men de eerste klas niet moest afschaffen, nee dat kon niet, jammer had men het maar gedaan want je krijgt het anno nu toch niet meer waar voor je extra betaald heb. Trouwens luchtvaartmaatschappijen passen dat systeem ook steeds vaker toe op korte vluchten, business class aanbieden in gewone economy klas stoelen, meer betalen voor het zelfde zitcomfort als de rest van de meute.
Bedrijven als NS krijgen veel reacties. Dit soort dingen worden sneller ter kennisgeving aangenomen, en meestal niet doorgestuurd naar de betrokken afdeling.
Als je weet wie de betrokkenen zijn, geef dan ons een contactadres (desnoods van Facebook), dan komen dat soort berichtgevingen heus wel aan.
Reken maar dat een deel van de NS’ers ook naar de berichtgevong en reacties hier kijkt. Niet dat op basis daarvan een directie overleg wordt ingepland. Maar reken maar dat NS weet dat sommige keuzes impopulair zijn. maar het dus soms bewuste keuzes zijn.
Je hoeft mij niet aan te vallen hoor, ik ben het voor 99% met je eens. Ook ik heb geen auto en begin het OV echt te mijden omdat het in de eerste plaats momenteel buitengewoon smerig is en alles wat zo’n beetje leuk is aan treinreizen inmiddels verpest wordt door allerlei omgevingsfactoren waar je geen invloed op hebt.
Henk die er weer intrapt
Ik heb je reactie maar aangepast. Ik vond een politieke partij erbij halen ongepast. Wellicht was grappig bedoeld, omdat die partij Henk en Ingrid als model gebruikte, maar nof steeds ongepast.
1). Opvolger van DDZ/V-IRM-M is vooral forenzen trein. En bepaald geen ICE.
2) Volksverlakkerij? Wel wat overdreven. Vergelijk de huidige 4 IC (Direct) eens qua zitcomfort. ICNG scoort het beste. Maar die wordt dan ook internationaal ingezet. DDNG in plaats van DDZ/V-IRM-M zal waarschijnlijk minder comfortabel zijn.
3). We zullen zien wat het wordt.
4). ICNG is nog niet betrouwbaar. Maar een debacle? Als je alles bekijkt heeft het een aantal goede eigenschappen.
5). De zone indeling werkt in de praktijk niet. Zeker niet met een volle trein. Tenzij je net als bij Eurostar zou kunnen reserveren. De ICNG kan niet gereserveerd worden.
6). Smaken verschillen. Maar vindt die kunst wel fleurig.
7). Mee eens dat die graffiti zo snel mogelijk weggehaald moet worden. Helaas is het vechten tegen de bierkaai als je een stelletje asociale treinreizigers dit veroorzaken. Moet je dan bij de toiletten permanent een beveiliger neerzetten?
Deze trein gaat op de langere afstanden ingezet worden en daar hoort ook zitcomfort bij voor wie bereid is daar wat meer voor te betalen. Noem het gerust hondsbrutaal wat NS doet: 70% extra vragen, (want 1e klas is bij NS 70% duurder dan 2e klas), maar hooguit 20-25% kwaliteitsverhoging leveren en NS moet gewoon kappen met zulke smerige rotgeintjes!
Denk je nou echt dat ik dit allemaal ga lezen. Ik denk dat een bericht maximaal 100 woorden mag bevatten. Ik hoef geen artikel in een artikel te lezen. Dus vat het samen in een paar zinnen en anders kunnen we vanaf nu jou gewoon negeren.
De eerste stappen voor de DDNG. En dan in 2029/2030 de instroom van de eerste DDNG. Al is het officieel gepland voor 2028. Maar de ervaring leert dat er wel eens vertraging is met levering van nieuw treinmaterieel.
Is dit een Civity? Op basis van welke trein wordt deze enkel – en dubbeldekstrein ontworpen?
Ben benieuwd op welke verbinding het eerst wordt ingezet. Denk dan vooral aan IC tussen Limburg – Randstad. Maar het kan ook op een korte IC verbinding zoals Rotterdam – Utrecht.
Dit is een Civity Duo ja. De eerste dubbeldekker door CAF.
Hopelijk geen langdurige kinderziektes.
Want net als bij Talgo (AVRIL) en Alstom (NS Coradia Stream) zal een geheel nieuw ontwerp wat langer duren met ontwerpen, testen en ingebruikname.
Als lang persoon ben ik blij om te zien dat er in de 2e klas geen zijkanten aan de hoofdsteunen zitten die in mijn schouders belanden. Ben wel benieuwd of de verhoogde zitjes (van ns.nl) enigszins lekker zitten… Kan beide kanten op.
Ik heb ze recent al mogen proberen in de mock-up in het innovatielab van NS en mij viel het zitcomfort niet tegen. Wat mij betreft geen derde klas maar gewoon een praktische oplossing. Ben benieuwd wat anderen ervan vinden zodra de trein in dienst komt.
Vind het wel een dom gezicht, gedeeltelijk enkeldeks en gedeeltelijk dubbeldeks. Maak er geheel dubbeldeks van, ziet er veel beter uit en je hebt meer capaciteit.
Moah ze hebben ongeveer 100 zitplaatsen per bak, dat is evenveel als een virm.
En ze hebben wel gelijkvloerse instap, lagere aslast (je kan de electronica op het enkeldeks gedeelte gooien), en meer zitruimte in het enkeldeks gedeelte voor lange mensen.
Treinreizigers kunnen wat kiezen bij deze treinen waar ze willen zitten. Mits ze daar de gelegenheid voor krijgen.
De reden waarom men voor dit heeft gekozen is voor de toegankelijkheid van de trein. Dit is zover ik weet ook Europese voorschriften bij nieuw materieel. Juist de enkeldeksafdeling is gelijkvloers met het perron, dus rolstoelen etc kunnen zonder moeite en reservering van oprijplank binnengereden worden. Ook voor mensen aanzienlijk langer dan 2m zijn dubbeldekstreinen een crime en deze kunnen ook gebruik maken van enkeldeks afdeling. Daarbij is dit ook bijzonder handig voor reizigers met fiets, kinderwagen of veel bagage. OV hoort toegankelijk te zijn en hiermee voldoet de NS prima aan de eisen. Als reiziger ben ik hier zeker blij mee dat men aan dit soort zaken denkt.
Edit: mag worden verwijderd
Waarom bestaat de 1ste klas dan nog? Dus je betaald eigenlijk voor de rode stoelen? bijzonder.
Een rustige werkplek word steeds belangrijker word gezegd.. Dus daarom krijgen we nu lekker iemand vlak naast je? i.p.v. lekker alleen zitten in de 1ste klas.
2+1 betekent niet dat alleen zitten een recht is in de eerste klas, maar het vergroot wel de kans. Dit neemt niet weg dat er een boel kritiek komt van eerste klas reizigers.
Het idee is dat het er wat prettiger zou zijn en dat niet iedereen er komt te zitten. Dwz geen lawaaiïge armoe-zaaiers met kinderen. Wanneer NS zou controleren handhaven in de trein zou het ook zo werken. Helaas zit NS personeel graag zelf in de 1e klas maar doet verder niets. NIet in de 1è en niet in de 2e klas. Vandaar al het zwart rijden en ongewenste volk in de 1e klas.
Nou nou Dries, wat een arrogantie, ik heb jaren als 65+er een weekend vrij 1ste klas gebruikt en me geregeld bij hinder uitgesproken en rust geschapen 😉. Ik ben zo’n opa met jonge meereizende kinderen, zat altijd met kalme en niet luidruchtig opgevoede kleuters. Je moet gewoon vriendelijk assertief zijn dan valt de gewone mens best mee. Moet eerlijk zeggen dat ik mijn “hobbyreizen” tijdens Covid bijna altijd alleen zat.
Fijn om te horen dat er ook nog goede mensen zijn. Ik ben na 2 doodbedreigingen maar gestopt met mensen vragen stil te zijn in de stiltecoupe.
Inmiddels meer dan één jaar geleden klopte dat nog maar ik reis wekelijks weleens vrij 1e klas en er wordt steeds vaker gecontroleerd en gehandhaafd in de 1e klas en zeker waar ik het vaakst reis Rotterdam Zwijndrecht wordt hoop zwart gereden en is er ook wel eens wat rumoer maar ik heb er geen last van in de 1e klas…
De kans op alleen zitten is even groot: meestal is het rustig genoeg is n de eerste klas en kiezen reizigers ervoor om niet naast anderen te zitten als dat niet nodig is. Het voordeel van deze opstelling is wel dat áls het eens druk is, je ook met je eersteklas kaartje een goede kans op een zitplek maakt. Je hebt niets aan brede of alleenstaande stoelen als ze allemaal al bezet zijn. Wat mij betreft dus hoe dat ook netto een verbetering in dat opzicht.
Het blijft natuurlijk een vals dilemma, dat consumenten in andere sectoren niet zo snel zouden accepteren.
Interieur lijkt mij oké, maar die neus is lelijk. Inspiratieloos en gebrek aan creativiteit. Het lijkt op een Playmobil train.
En ook jammer dat er geen armsteun is tussen de 2e klasstoelen.
Enig verschil tussen 1e en 2e klas moet er wel blijven
Oeps: in de koplopers is óók in de tweede klasse een middensteun.
Dat valt me inderdaad ook op. Geen neus met een eigen karakter, helaas
Deze treinstellen hebben dezelfde opzet als de Siemens Desiro HC.
Zie de volgende link:
https://de.wikipedia.org/wiki/Siemens_Desiro_HC
Ik heb goede herinneringen aan de Desiro HC die door RRX in Duitsland gebruikt wordt als RE materieel. Jammer dat NS er dan voor kiest om een soortgelijke trein in te zetten als IC. Konden ze beter de Coradia Duplex kiezen om mooi aan te sluiten met het huidige ICNG materieel.
Ik heb ook goede ervaringen met deze Desiro HC en neem deze vaak tussen Berlin OstX en Potsdam. Het klopt dat deze in D op RE diensten ingezet worden, maar volgens mij is dat best vergelijkbaar met de NLse IC.
Deels enkeldeks en deels dubbeldeks is mijninziens een goede keus, omdat niet iedereen even goed in een dubbeldekswagon past. Laten we het hebben over mensen die minder goed ter been zijn en mensen langer dan 2m zijn. Ook voor reizigers met fiets of andere wielige voertuigen (kinderwagens bijv) is de enkeldeks afdeling een mooie gelijkvloerse aanvulling.
Laten we wel wezen dat de meeste reizigers Tweede Klas reizigers zijn en die zijn blij met meer zitruimte en ook voor de NS is het rendabel om meer stoelen in een trein te kunnen plaatsen, maar de eerste klas is een prenium product met meer ruimte, rust en daar staat uiteraard een hogere ritprijs tegenover. Denk dat met deze actie het verschil tussen eerste en tweedeklas kleiner wordt, terwijl de prijs van dit prenium product hetzelfde blijft. Dit is denk ik geen goede zet voor de eerste klas reiziger.
Plusje gegeven maar toch een opmerking: een 1e klasse kaartje is ongeveer 60-70% duurder. Als je al 1,5 stoel neerzet per passagier aan ruimtebeslag dan is er nauwelijks sprake van een premium. Terwijl de zitkans toch het voornaamste selling point is van 1e klasse. Dus ja: wat mag de 1e klasse toeslag zijn en hoeveel ruimtetoeslag moet daar tegenover staan?
“Terwijl de zitkans toch het voornaamste selling point is van 1e klasse. ”
1) is historisch gezien niet geloofwaardig.
2) tegenwoordig een vals dilemma. De trend is helemaal niet dat de perrons maximaal gebruikt worden maar dat de NS op de raarste momenten veel te korte treinen inzet ( standaarduitleg dan: personeelstekorten en materieelproblemen)
Geen leuning bij de stoelen langs het gangpad, dat lijkt me echt vreselijk oncomfortabel.
Dat zie je alleen in de eerste klas, het setje vooraan. De rest heeft wel armleuningen. Ik weet niet of dit foto’s zijn of tekeningen. In het laatste geval zijn ze ze wellicht vergeten.
Die vier tweede klas stoelen achterin de eerste klas vind ik ook vreemd.
Het zijn echte foto’s. Die verdwenen leuning valt mij ook opeens op,..
Enkel bij de groepsindeling zie ik dat.
Het is een mock up van een ontwerp. Vooral in detail kan er nog veel veranderen.
Mede daarom moet dit concept onmiddellijk stopgezet worden! NS heeft op allerlei punten gigantisch gefaald. Misschien kan hier in de 2e kamer vragen over gesteld worden.
Grote voorruit en zijruiten in de bestuurderscabine. Is dit wel veilig genoeg bij botsingen? Is er botsenergieabsorptie?
De meeste moderne treinen hebben dat. Als machinist zijnde vind ik dat wel prettig, niets dat mij het zicht belemmert. Vorig jaar hadden een paar dronken gasten een gietijzeren carnavalswagen op het spoor gezet waar een FLIRT tegenaan was gereden. Die hebben ook best een grote voorruit, maar de machinist had hooguit een paar schrammen. Zolang de staalconstructie van de cabine maar in orde is, winnen wij het wedstrijdje botsen altijd wel
Ja en je botst/absorbeert toch vooral met je buffers: die steken het meeste uit en zitten lager. En dat de raamstijlen dunner worden betekent niet dat ze minder sterk worden: materiaal technieken worden met innovatie steeds beter dus je zit nog goed beschermd. Tegelijkertijd kan een groter raam met beter zich voor ons als machinisten wel voor een hogere veiligheid zorgen waarmee we meer ongelukken kunnen voorkomen.
Buffers? Het is geen goederenwagon. Materiaaltechniek is al jaren hetzelfde, staal wordt niet sterker en aluminium ook niet.
De absorbers/kreukelbuizen zullen achter het front zitten. De V250 had dat al.
Ik krijg echt twijfels over de hoeveelheid beenruimte in zowel de eerste als de tweede klas, en dan nog niet te beginnen over de komisch kleine tafeltjes achter de stoelen… Daar kan ik mijn laptop niet meer op kwijt…
Ook de eerste klas vind ik een aanfluiting, de prijs/comfort verhouding is eigenlijk gelijk aan dat van de even treurige sprinters van de NS. Krappe stoelen, weinig ruimte, druk (2 om 2 zits) en vooral erg duur!
Op rondreis in Scandinavië kreeg ik gratis drinken en snacks aangeboden en staan ze constant voor je klaar als eerste klas reiziger, en daar is het zitcomfort een 10/10, in Duitsland krijg je misschien niet snacks en drinken maar heb je de bordbistro en de beste zitstoelen van heel Europa, en tegelijkertijd denkt de NS de eerste klas nog verder weg te kunnen bezuinigen door het enige verschil de kleur van de stoel te maken…
Ik vind het een trieste aanfluiting om naar te kijken, dat dit straks op onze Nederlandse sporen mag gaan rijden is echt jammer.
Inderdaad, een aanfluiting en een schaamte. Ik ben niet degene die normaal gesproken zou zeggen, stap maar op, maar als chef NS had ik het voltallige designteam toch wel weggestuurd nadat ze met dit troosteloos stukje afval kwamen aanzetten.
De meesten ‘werken’ op een tablet of telefoon.
Een mooi resultaat voor CAF, nu ze ook een flinke hoeveelheid nieuwe treinen voor de Belgen mogen bouwen.
Hebben de Belgen nu wel geld? Eerder wilden ze de Siemens locs en de V250 terugsturen, zogenaamd vanwege gebreken maar feitelijk vanwege financiële onmogelijkheden.
Ik denk zelf dat de keuze eerder is gebaseerd op de aanschaf van de goedkoopste trein. En het is een nieuwe trein die nog nergens anders rijdt. Dat is weer vragen om problemen lang testrijden veel kinderziektes. Ik snap dat de NS altijd speciaal wil zijn met iets unieks net als de Fyra. Misschien is het beter om voor een bestaande trein te kiezen die al probleemloos inzetbaar is. Stadler heeft al een kant en klaar product op de plank liggen. Als ze dan toch uniek willen zijn misschien een Flirt en de tussen bakken van een Kiss aanpassen op de Nederlandse perron hoogte.
Stadler heeft geen combi dubbeldeks / enkeldeks treinen. Stadler heeft alleen Flirt’s (Enkeldeks) of KISS (dubbeldeks) treinen en de dubbeldekstreinen zijn gemaakt voor 50/57cm hoge perrons en niet 76cm hoge perrons,zoals wij die kennen. Bij lage perronhoogte komen de deuren op de benedenverdiep uit, maar bij 76cm hoge perrons, zoals hier worden de deuren op de draaistellen gezet. Dus als Stadler zoiets voor ons zou moeten maken wordt het dus ook een custom trein, terwijl Stadler is gespecialiseerd in modulaire treinen waar makkelijk grote hoeveelheden van gebouwd kunnen worden.
Als je een getest model wilt hebben, zou je naar Siemens moeten kijken, maar dat bedrijf heeft ook vaak last van kinderziekten in nieuw materieel. Sowieso is combi enkeldeks – dubbeldeks een nieuw fenomeen ten gevolge van recente eisen aan treinen. Verder heeft Nederland altijd een bijzondere eis voor de treinenbouwers… Namelijk 1,5KV(1.8 KV) en dat is niet echt een gangbare spanning, die alleen in NL en zuid Frankrijk gebruikt wordt. De rest gebruikt 3KV =, 16 en 25 KV wissel.
De keus voor enkel/dubbeldeks is mijninziens volledig terecht, maar er zijn helaas weinig door en door geteste treintypes in deze categorie.
De ICng is een bestaande trein. Van de 100+ staan er 60 op een opstelterrein op reparatie te wachten.
Wat is de bron van deze uitspraak?
Krant onderzoeksverhaal van twee maanden terug. Is al besproken. Het is gewoon zo.
Kijk eens op de site treinposities.nl bij het NS materieel: daar – ICNG van Nederlandse Spoorwegen – Materieeloverzicht – kun je zien hoeveel km een stel vandaag en de lopende maand heeft gereden in reizigersdienst. Misschien niet wetenschappelijk, maar de info geeft een goede indruk van de inzet het materieel en is ruim voldoende voor dit discussieplatform.
Het zou een bestaande trein zijn maar die is aangepast voor de lage vloer.
Er zijn er ruim 100 besteld, 45 geleverd, gemiddeld rijden er 30 per dag. Bron: AD/Treinreiziger.nl/Treinposities.nl. Het is niet door NS weersproken.
Je overdrijft wel een beetje, Dries. Ik houd de telling bij, en ik tel 41 ICNG-treinen die nog in het buitenland staan. Een aantal daarvan zal inmiddels in de fabriek staan voor de lasreparatie en de retrofit. Dus ik verwacht dat het aantal wat op rangeerterreinen staat te wachten rond de 35 zal liggen. Ik heb de ICNG-D nog niet meegeteld hierin, en dat is ook niet nodig. Al heb ik geen idee of die casco’s ook al klaar staan.
Dan hebben ze er een aantal afgewerkt in de afgelopen maanden. Er stonden er meer dan 60. Zijn ze nu goed?
Ik vind het inleveren van ruimte en comfort in de eerste klas een slechte zaak. Lijkt op de Belgische dubbeldekkers, Daar ben ik echt niet blij mee. Waarom zal ik dat bedrag extra voor de eerste klas betalen? Alleen voor een ander kleurtje van de stoel.
Dit wordt een ramp, NS heeft nog nooit zo’n oncomfortabele trein ontworpen voor sneltrein- en IC-verbindingen. Werkelijk alles aan dit interieur is een downgrade in vergelijking met de Koplopers. De 1e klas reiziger wordt uiteraard buitenproportioneel hard genaaid met deze afschuwelijke indeling. Wie heeft dit in godsnaam verzonnen?
In feite wordt de eerste klas nu tweede klas plus. Dan kan je ook in de tweede klas 3+2 opstelling maken dan krijg de NS ook golf van kritiek net zoals de Renfe met de Talgo Avril. Je maakt van de tweede klas in feite dan derde klas.
Ik wil geen tweede klas, ook geen tweede klas plus of premium. Ik wil betalen voor eerste klas, al kost het dubbel. NS moet dit bieden. Anders ga ik ook twee of meer zitplaatsen claimen voor mijn geld.
Doe eens wat kalmer aan.Is het je trouwens nog nooit opgevallen dat al iemand anders hier af en toe berichten post onder de naam Tom? Verwarrend voor de andere deelnemers op deze website.
Helemaal mee eens. Ik ga gewoon weer meer de auto pakken zie ik. Ik hoef geen goedkoper kaartje, ik wil comfortabel kunnen reizen. Dat kan nu al niet in de 1e klas van de sprinters en dat zit er bij deze nieuwe trein ook niet in. Het is enorm verwend, ik weet het. Maar het concurreert met mijn auto, en die wint het van deze nieuwe oncomfortabele trein.
Oei, zie ik de stiltecoupé nu onderin liggen? Met slechts zeer subtiele markering op de ramen en een open deur naar een 2e klas vierzits?
Dat lijkt me niet zo’n goed idee. In alle andere dubbeldekkers van NS zitten de stiltecoupés bovenin, met duidelijkere markeringen op de ramen. En zelfs dat mag nog wat duidelijker, bijvoorbeeld op toegangsdeuren en aan de buitenzijde van de trein.
De ICNG heeft ook al zeer slecht aangegeven stiltecoupés. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Hou het consistent over je treinen heen. Aan de manier zoals in ICMm en VIRM(m) zijn de reizigers het gewend en gaat het meestal vrij aardig.
Laten we die stiltecoupé afschaffen. Als je rustig wil werken of een boek lezen kun je ook gewoon thuis blijven. En anders heb je tegenwoordig ook gewoon noise cancelling technology. Zeker in een drukke spits heb je niet echt de luxe om te gaan zitten waar je wil dus moet je soms noodgewongen dan maar in de stiltecoupé zitten of zelfs staan. Dan vind ik het een aanfluiting dat je dan ook moet houden aan arbitraire regels die toch niet worden gehandhaafd door het treinpersoneel tenzij je wellicht echt te luid bent.
Het werkt in mijn ervaring best aardig, zeker op werkdagen waarbij je vooral doorgewinterde treinreizigers in de treinen hebt zitten. In de 1e klas gaat het gemiddeld ook nog wat beter dan in de 2e klas.
Het succes van de stiltecoupé hangt wel af van juiste markering, zodat mensen het direct kunnen herkennen bij instappen en dan de “juiste” keuze maken door naar beneden of naar boven te lopen (in het geval van een dubbeldekker). Door het iedere keer anders aan te markeren, maakt NS het verwarrender en neemt het succes helaas af.
De behoefte aan stiltecoupés is in mijn ervaring groot: je merkt meteen dat er mensen zijn die er bewust naartoe lopen als de trein aan komt rijden. En gelukkig ook mensen die samen reizen die dit herkennen en de volgende coupé instappen.
Een discotrein? Hahaha.
NS kreeg ooit de vraag voorgelegd waarom stiltezones altijd boven waren. Kinderen zaten ook graag boven en stiltezones en kinderen gaan nu eenmaal niet samen. Het antwoord van NS was dat mensen die door de trein lopen, meestal via het benedendek gaan en dat het bovendek daarom beter geschikt was als stiltezone. Maar misschien is de eersteklascoupé op de foto van het enkeldeksrijtuig.
Opzich zo’n gek idee nog niet, betere markering voor de stilte coupè.
Eventueel een opvallende sticker met de tekst “^stilte coupe^ – ^silence compartment^” op het op een na hoogste stootbord aanbrengen (op ooghoogte bij entree), of een picto op de deur naar de coupè met bovengenoemde tekst kan luide reizigers beter weren dan een kleine sticker naast de trap, en de tekst op het raam.
Eventueel een spoorcollega die meeleest en dit via NSidee door kan spelen?🥰
Het lijkt mij een praktische trein.
Inderdaad zijn er wel enkele downgrades zoals de 2×2 stoelen in de 1e klas En een vrij klinisch ogend interieur. Daarnaast is de buitenzijde van de trein vrij simpel. Maar dit is wat mij betreft voor “Nederland” geen probleem.
Verder heeft CAF voor zover ik weet een goede reputatie en zijn er geen grote problemen geweest bij de sprinter nieuwe generatie (SNG).
Al met al vind ik de trein persoonlijk niet echt mooi, maar heb ik er wel alle vertrouwen in dat dit een goed en vooral praktisch type trein zal zijn. We gaan het zien…
het gebruikte electrisch materiaal op de sprinters was niet bestendig tegen het natte weer in NL Vreemd dat dat kan.
Waarom geen middenleuningen in de 2e klas?!? Voor langere afstanden erg onprettig.
Ik blijf het jammer vinden een eerste en een tweede klas. Waarom die ongeleikheid tussen mensen die meer/minder geld te besteden hebben? Verschillende zou toch niet meer van deze tijd mogen zijn? Voor de mensen die rustig willen zitten zijn er stilte coupés en voor mensen die zwanger zijn of minder goed ter been zijn er ook speciale plekken. Sowieso is het passend om dan je plek af te staan in dit geval mocht het druk zijn. Maar een aparte voor plek mensen die meer geld betalen? Dat slaat wat mij betreft de plank mis. En draagt bij aan polarisatie.
*Verschillende klassen
* Maar een aparte plek voor mensen die meer geld betalen?
Omdat de wereld zo is Eve, Jij hebt bijvoorbeeld internet en mensen in Uganda niet.
Mensen als jij hebben altijd een hele stellige mening over verdeeldheid. Tot ze zelf worden geconfronteerd met ongelijkheid in hun voordeel. Doneer jij ook 50% van je inkomen aan Afrika? Nee natuurlijk niet en dat is jou goed recht. Net zoals mensen die meer dan ik verdienen lekker in de 1ste klas moeten gaan zitten.
Ik heb 4 jaar mbo gedaan en zou bijvoorbeeld 2300 verdienen. Een arts die 12 jaar studie heeft gedaan en 5000 verdiend zou dus in jou wereld niet in de 1ste klas mogen zitten. Want dat polariseert? Hij denkt ja hallo ik heb 8 jaar langer gestudeerd mag ik daar ook profijt van hebben?
Echt ik snap dit soort meningen zo niet van je Eve….
Mensen mogen toch ook een dure auto kopen? Laten we ze dan ook een luxe zitplaats bieden, voor een flinke toeslag. Waar je wel een punt hebt is dat er per 1e klas passagier doorgaans wel veel ruimte wordt gereserveerd. 60% extra en dan anderhalve stoel en extra beenruimte. En meestal is de conducteur de enige gebruiker. Het zou wel wat duurder mogen, zodat gewone mensen als jij en ik een beetje minder hoeven te betalen voor onze reis.
Sterker nog, als mensen de keuze voor die luxe zitplaats niet krijgen……juist, dan kopen ze een auto. DAT is pas ruimteverspilling. Plus de uitstoot. Laat de 1e klas met rust of maak deze groter en luxer dan voorheen. Dan helpen we de openbare ruimte, het klimaat en de samenleving.
Als je een auto koopt heb je ook de keuze uit een Panda of een BMW.
ach ja, een BMW is een merk en Pand is een model van Fiat. Die hebben ook wel wat beters. Een collega werd in haar pandaatje van achter aangereden, de leuning van de stoel bezweek en ze lag achterover in de auto. Fijn bezig geweest. Een DAF 44 zal niet beter geweest zijn.
Bedankt voor je commentaar over verscheidenheid in klassen in treinen, Dries
Het bestond al op de trekschuit en koets. Eerder had drie klassen.
Het is duidelijk dat de samenwerking van NS met CAF goed bevalt. Dit naar aanleiding van de SNG.
Andere spoorbedrijven bestellen dubbeldekstreinen toch vooral bij Alstom (TGV Duplex, Coradia Stream Duplex) en Stadler (KISS).
Zien hoe dit gaat uitpakken. De Civity enkeldekstreinen zijn zeer beproefd. Met deze dubbeldekstrein is het afwachten.
Ben benieuwd waar deze dubbeldeksintercity eerst ingezet gaat worden. Als het de DDZ op de huidige verbindingen zou vervangen zou het tussen Groningen/Leeuwarden – Den Haag via Utrecht kunnen zijn.
Uw beweringen zullen we maar met een schep zout nemen. De corradia was volgens u fantastisch totdat NS ze geleverd kreeg. DIe CAF sprinters hadden ook veel storingen. NS zou beter bij één leverancier zitten, vreemd om sprinters bij verschillende bedrijven te kopen. Handig met het onderhoud waar nu verschillende werkplaatsen moeten ingericht zijn.
En als er dan toch geen verschil meer is tussen 1e en 2e klasse worden de prijsverschillen ook afgeschaft?
Ik zie dat de NS nog steeds niet lukt om de stoelen zo op te stellen dat je door het raam naar buiten kunt kijken. Dus de raamstijlen niet vlak voor de hoofdsteun (zoals rechts op de foto).
Volgens deze bron is het een mockup ook zoveel mogelijk van het interieur te laten zien en is het niet de definitieve indeling: https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/81830876#81830876
De exacte indeling kan zeker nog wijzigen. Ik denk wel dat je echt rekening moet houden dat er plaatsen zullen zijn met slecht raamzicht. Dat zie je ook internationalaal steeds vaker.
Helaas is dat steeds vaker het geval. Zie b.v. ICE-3 in Duitsland. Als je uit het raam wilt kijken – zoals ikzelf – zou je een plaats met een tafel kunnen reserveren. Uitzicht gegarandeerd!
Wat jammer dat de ns mee gaat in de trend om de 1e klas te downgraden. Ok voor sprinters was het nooit zoveel maar de intercity betaal ik nog steeds zonder moeite de prijs om wat lekkerder te zitten en ontspannen te reizen. Met het idee dat ik dezelfde reis krijg als 2e klas dan wordt het steeds logischer om gewoon de auto te nemen als ik in me eigen bubbel wil reizen..
Helemaal mee eens. Ik vermeid nu al de sprinters, omdat ik daar in de 1e klas niet comfortabel kan werken. Rijd dus nu al verder met de auto naar een station waar ik een intercity kan pakken. Met deze nieuwe norm zal ik veel minder vaak de trein gaan pakken. Het gaat mij niet eens om het geld of prijsverschil met de 2e klas. Ik wil comfortabel reizen en dat zit er in deze nieuwe trein dus niet meer in.
Eerste en tweede klas hu…..
Eerste klas van nu is gewoon 2 klas en 2de klas van nu is 3de klas
Kijk maar terug in oude foto
Van de traditionele 1e, 2e en 3e klasse was het toch ook de 1e klasse die is afgeschaft? Alleen klinkt dat zo lullig dus hebben ze de namen opgeschoven…
Ik kan de verhoogde zitplek voor vier personen met extra bagageruimte niet goed zien, maar vraag me erg af of daar je koffers op wieltjes goed passen. Ik vind het jammer dat er niet ergens een betere bagage voorziening is gerealiseerd op gelijkvloerse hoogte met de deuren. Ik neem namelijk aan dat deze dubbeldekkers veel via Schiphol zullen er rijden en dat is nu al een probleem.
De kans is groter dat deze treinen juist niet op lijnen naar, van of via Schiphol zullen worden ingezet. Deze treinen zijn meer geschikt voor Intercity treindiensten die (op een deel van het traject) meer de eigenschappen heeft van een Sprinter; zoals de lijn Zwolle – Arnhem – Roosendaal (- Vlissingen) of Amsterdam – Haarlem – Leiden en verder. Op de meer echte Intercity lijnen die via Schiphol rijden, wordt de VIRM en de ICNG ingezet.
Vind het persoonlijk erg jammer dat ze niet voor een dubbeldeks Coradia zijn gegaan. Enkele weken geleden heb ik flink wat kilometers met die van CFL afgelegd, en vind dat met recht een veel fijnere trein dan de NS Coradia.
Geen onnodige elektrische binnendeuren, fijne grote open ruimtes.
En reed als een trein (no pun intended)
Met de juiste tractiemotoren en beveiliging zouden deze ook de HSL op kunnen, en de ICNG kunnen vervangen waar nodig, lees onderhoud.
De kinderziektes die het materieel van CAF heeft en vaak lang aanhoudt is niet voor herhaling vatbaar na de in dienst treding van de SNG, en de nieuwe 15G trams van het Amsterdamse GVB.
Ok. Correct me if I’m wrong, maar de eerste klas stoelen aan het gangpad zijn als je goed kijkt flink smaller dan de stoelen bij het raam. Volgens mij zijn de eerste klas stoelen vanwege de aanwezigheid van een midden-armleuning ook smaller dan de tweede klas stoelen … ?!?
De tweede klas stoel gangpad ogen ook wat smaller dan de stoelen bij het raam, maar minder duidelijk/breedteverschil?
Ik ben wel heel benieuwd. Is deze mockup ook openbaar toegankelijk om t met een rolmaat na te meten? 🙂
Als je inderdaad als eerste klas reiziger op drukke momenten wordt afgescheept met een gangpad-stoel die smaller is dan een tweede klas stoel zie ik inderdaad ook niet in waarom je in vredesnaam zo veel meer zou betalen en om restitutie vragen 🤭
Ik vind het qua stoelen en indeling heel erg lijken op de VIRM-treinstellen. Die rijden naar mijn ervaring op trajecten waar t plots echt heel druk kan zijn (Amsterdam – Schiphol -Den Haag HS – Dordrecht; Amsterdam – Haarlem – Leiden – Dordrecht; Schiphol – Utrecht – Arnhem; Amsterdam – Utrecht – Den Bosch – Eindhoven) maar verder doorrijden naar bestemmingen waar t veel minder druk is (Hoorn, Den Helder; Venlo, Roermond, Heerlen, Maastricht)
Ik snap de gedachtegang BigLittle stoelen dan wel enigzins. Reis je op de rustige stukken ver van de randstad dan heb je grote kans op brede stoel aan t raam, en een redelijke kans op een comfortabelere 1u/2u lange Intercity-reis op brede stoel bij het raam naar de grotere agglomeraties. Op de heel drukke stukken zijn er dan de gangpad-stoelen die minder comfortabel zijn maar in ieder geval een zitplaats bieden. En extra zitplaatsen in de eerste klas door 2+2 opstelling. Veel ruimte en ‘kort-traject’ zitplaatsen en “sta-stoelen” bij de buitendeuren/draaistellen dubbeldeks past ook in dat concept. Eigenlijk een soort Sprintercity met kans op wat extra comfort op de minder drukke trajecten, maar geenzins een Intercity en ongeacht de lengte van het traject de extra kosten voor een eersteklas vervoersbewijs niet waard mijns inziens, temeer omdat tweede klas nu ook stopcontacten heeft. Eerste klas biedt dan als premium product een leeslampje, extra armsteun (kijk ook even naar de armzalige armsteun bij t gangpad eerste klas stoel) misschien wat extra beenruimte en dat was het dan wel.
Wat ik op VIRM-trajecten heel vaak zie is reizigers (vaak 1e klas) met flinke koffers die hun bagage nergens kwijt kunnen. Ofwel Nederlanders die meer incidenteel rijden op weg van/naar Schiphol, Utrecht, Eindhoven, Amsterdam, Maastricht etcetera, ofwel internationale reizigers onderweg naar zelfde bestemming die zo goed als onbekend zijn met Nederlandse treinen. Beide weten in de VIRM echt niet waar zijn hun koffers kwijt kunnen en kunnen zitten met zicht op hun bagage. Dat lijkt hier ook een probleem. Ik zie nergens ruimte voor koffers in de dubbeldeks treinstellen in het Coupé-gedeelte. Mogelijk is er in de DDNG enkeldeks wel meer ruimte voor flinke koffers, maar dit type incidentele reiziger met flinke koffers, vaak 2/3/4 personen samen reizend, gaat dat echt niet begrijpen en op perron opstellen bij één van de enkeldeks treinstellen rijtuigen. Die enkeldeks kop-rijtuigen komen vaak verder van de liften/roltrappen dan de dubbeldeks midden-rijtuigen dus complete mis-match …
Schuifdeur + plek voor fiets/kinderwagen/grote koffers 0m33s is echt een heel dom idee 😬
Die Luxemburgse CFL Coradia heb ik ook in gereden. Is inderdaad een fijne trein die ook op Sprintercity trajecten rijdt.
Ik ben het eens met de stelling dat stilte-zones veel beter kunnen worden aangegeven in de NS treinen.
Als ik hier even bikkelharde noten mag gaan kraken: NS neemt zichzelf niet serieus door bij de 1e klas het knollen-voor-citroenen-verkopen principe toe te passen, of in begrijpelijk-Nederlands: NS steelt zo geld van de reizigersgroep die het meest betaalt. Of NS blaast dit ontwerp af en gaat opnieuw iets verzinnen waarbij de 1e klas reiziger waar voor z’n geld krijgt, (2-1 opstelling, geen stoelen met uitkijk op kozijnen, gerieflijk zitmeubilair), of NS verlaagt bij gebruik van dit treintype de 1e klastarieven naar 25%, hooguit 30% extra t.o.v. 2e klas. NS moet niet gaan denken de 1e klasreiziger op deze manier te kunnen besodemieteren!
Helemaal mee eens David. Is er al iets van een petitie of campagne tegen dit malle ding? Ik zou bijna geneigd zijn er eentje aan te maken.
Misschien kan Rover hier iets in betekenen, geen idee hoor. Ik denk er precies hetzelfde over. Als dit de nieuwe norm wordt, dan stap ik wel weer in de auto.
VOLKOMEN MEE EENS BESTE DAVID, je hebt het nog te zacht uitgedrukt, maar soms moet een mens eens bikkelharde noten kraken. NS levert steeds minder comfort voor te dure treinreizen ! !
Toen Plan V afgeleid van Mat 64 en Treinstel Toekomst voor stoptreindiensten werd ingevoerd, zaten er in de Eerste klas nog behoorlijk brede stoelen en kreeg je nog waar voor je geld, en zag je nog duidelijk nog het verschil tussen eerste en tweede klas nu gaat NS, maar ook de regionale vervoerders over naar “geklasseerde tweede klas meubilair”.
Ik heb jouw opmerking niet beter kunnen verwoorden. NS is de weg kwijt, de ontwerpers en de mensen die dit besluit genomen hebben zijn een stelletje idioten en knettergek en het zijn mafkezen van het ergste soort. Als je een luxe auto koopt verwacht je toch ook geen Flintstone auto. Denk je eens lekker eerste klas te reizen en moet je wat dieper in de buidel tasten, krijg je een kut klasse stoel voor terug die op een kleurtje na eigenlijk hetzelfde is als mensen die goedkoper tweede klas reizen.
Het hele interieur is geen cent waard. Men wil zo goedkoop mogelijk doen, en de mensen een wassen neus voorhouden en bieden reizigers kwaliteit aan die ik verwerpelijk vind en dat begon al toen SGM kwam. De huidige DDZ treinen hebben nog een duidelijk klasse verschil en weet je waarvoor je wel of niet minder voor een treinreis moet betalen, maar de DDNG staat daarom voor Dubbel Dekker NIET GOED niets meer, maar wel minder !
Go with the Flow kleurstelling wordt voortgezet op de nieuwste DD HC treinstellen die de oudere Koplopers, DDZ en VIRMs langzamerhand gaan vervangen. Deze treinstellen rijden nu al in Luxemburg en Duitsland en hebben geen hoge op of afstappen meer! Handig voor mindervalide personen, ouderen en reizigers met zware bagage en fietsen. Ben benieuwd of deze toekomstige treinen ook voor 3000 Volt gelijkstroom ombouw in Nederland geschikt zijn. Dan kunnen ze ook in België ingezet worden, net zoals de INCG B die de Eurocity Direct vanaf december 2024 rijden al doen!
Komen er geen stilte coupe’s meer? Zouden ze gewoon per coupe om en om moeten realiseren. Geen tussen deur meer, maar van balkon tot balkon! Wanneer je dan een stilte coupe inloopt weet je tenminste dat er in de coupe achter je en de volgende wel gepraat mag worden….
Aangezien er steeds mee mensen in alle rust willen reizen zonder veel gekakel van (aso) reizigers zouden er wat mij betreft in de stiltecoupe’s wel glasplaten tussen alle rijen stoelen mogen komen. Zo krijg je dan letterlijk allemaal afgescheiden zitplaatsen. Op deze ramen kan dan boven de hoofdsteunen in tig talen (aangezien we een multiculturele samenleving zijn) worden vermeld dat het een stiltecoupe is. Van Oekraïens, Roemeens, Chinees, Grieks, Arabisch, Turks, tot Marokkaans etc. Dan weten deze mensen ook dat ze stil moeten zijn en hun b*k moeten houden wanneer ze hier gaan zitten.
Volgens mij was het hele idee van de ‘eersteklas’ juist méér comfort – als dat zou wegvallen heeft het geen zin meer om nog extra centen neer te tellen voor een eersteklas kaartje….
Oftopic: De NMBS heeft afgelopen week ook een bestelling van 2,4 miljard en ruim 180.000 zitplaatsen geplaatst voor bovenstaande Civity Duo combi treinen (e/d/e & e/d/d/e) en een enkeldeks Civity op batterij. Dat is een 6x zo grotere order als NS heeft gedaan(600 miljoen voor 30.000 stoeltjes), alleen Alstom wilt hier nog een stokje voor steken..