fbpx
Beeld: Archief

NS verhaalt miljoenen aan schade op vandalen

23 apr 2018 11:47

Zo’n zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar een schadeclaim van de NS aan hun broek gekregen. In totaal hebben de spoorwegen 5,6 miljoen euro gevorderd van mensen die treinen hebben beklad met graffiti of vernielingen hebben aangericht aan treinen en op stations.

Uit een inventarisatie van NS blijkt dat vernielde ruiten op stations de grootste schadepost zijn (220 maal). Daarna volgen graffiti (108x), andere vernielingen (95x) op stations en vandalisme in treinen (76x). Daders realiseren zich volgens NS vaak niet hoeveel problemen die laatste categorie veroorzaakt. “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers”, zegt een woordvoerder.

Volgens de cijfers wordt zo’n 85 procent van de schadebedragen teruggehaald als bekend is wie de dader is. NS zegt altijd aangifte te doen van vandalisme en hier de laatste jaren meer tegen op te treden dan voorheen. De spoorwegen schatten dat in ongeveer de helft van het totale aantal gevallen van vandalisme de dader wordt achterhaald.

Als het om vandalisme gaat: dit weekend was het opnieuw raak. Voetbalfans hebben zeker twee treinen die op weg waren naar de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ vernield. Betreffende treinen zijn uit de dienstregeling gehaald. “Belachelijk dat treinen worden gesloopt en dat reizigers vertraging oplopen door een stel malloten die het kennelijk een leuk voorafje aan de bekerfinale vinden om treinen te slopen”, reageerde spoorbeheerder ProRail via Twitter. Door de gesloopte treinen liepen ook reizigers rond Rotterdam Centraal vertraging op.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
stokbosveen
6 jaren geleden

Hoe is het NS gelukt om de namen van de vandalen te weten te komen? Op heterdaad betrappen lukt zelden.
En alleen de schade te hoeven te betalen? Ik hoop toch dat ook alle vervolgschade bij de vandalen in rekening wordt gebracht. Zoals het niet beschikbaar zijn van treinen als gevolg van vernielzucht.
Misschien helpt het ook als die vandalen verplicht moeten meewerken aan het schoonmaken en herstellen van de door hun aangebrachte schade.

Dries Molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  stokbosveen

Spoorwegpolitie? Laat de vandalen maar putje scheppen en laat ze niet aan de treinen komen.

Ari
6 jaren geleden
Antwoord aan  stokbosveen

Er staat niets over de gevallen waarin de dader niet bekend is, puur dat als het wel bekend is dat er dan in 85 % van de gevallen schade wordt verhaald. Klinkt goed, maar de vraag is natuurlijk in hoeveel gevallen de dader bekend wordt…

Dries Molenaar
6 jaren geleden

Genoeg te doen overigens, de IC direct zit er op sommige treinen lelijk onder de Graffiti.
Sowieso is de helft nog niet gevangen. Het beste is toch gewoon ‘s nacht honden los te laten op rangeerterreinen. Of juist wanneer er spuiters in beeld verschijnen, dan hebben die beesten ook een verzetje.

Kaatje
6 jaren geleden

Tis een beetje kleur op de treinen, zoveel kan dat niet kosten. Ik vind het wel leuk er uit zien 🙂

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Kaatje