fbpx

NS verkoopt toeristen standaard dure 1e klas kaartjes

22 feb 2010 12:31

(Novum) – De Nederlandse Spoorwegen kloppen toeristen die van Schiphol naar Amsterdam reizen miljoenen uit de zak. De automaten van de NS bieden de reizigers standaard een eersteklaskaartje aan, schrijft het Haarlems Dagblad maandag. De Consumentenbond laat weten de NS hier al eens op te hebben aangesproken en gaat dit opnieuw doen.

Per dag reizen volgens de krant gemiddeld vijfduizend toeristen van Schiphol naar Amsterdam. Op het welkomstscherm van de automaten staat een foto van een Amsterdamse gracht met de uitnodiging een ´comfort class´ kaartje naar Amsterdam te kopen. Wie hiervoor kiest, koopt een eerste klas kaartje.

Reizen met de tweede klas kan ook, door via een paar stappen in het menu een kaartje uit te kiezen. "De gemakkelijkste weg moet ook de meest gebruikelijke weg zijn", vindt een woordvoerder van de Consumentenbond, die erop wijst dat de overgrote meerderheid in Nederland tweede klas reist.

Veel toeristen die op Schiphol landen kopen een kaartje via de korte weg van de automaat en betalen zo 6,50 euro voor de eerste klas in plaats van 3,80 euro voor de tweede klas. Door het grote aantal toeristen levert dit de NS miljoenen op.

In de krant stelt de NS dat de toeristen zelf eerste klas willen reizen, omdat ze vaak veel ruimte nodig hebben vanwege de koffers die ze bij zich hebben. De ervaring van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau is echter dat toeristen met veel koffers liever met de taxi reizen. "Wij verkopen hier alleen tweedeklaskaartjes, naar eerste klas wordt nooit gevraagd", zegt een woordvoerder.