fbpx

NS wil af van papieren spoorboekje

De Nederlandse Spoorwegen zijn van voornemens te stoppen met het gedrukte spoorboekje. Dit jaar had het spoorboekje nog een oplage van 70.000 stuks. NS wijst naar de nieuwe en actuelere vormen van reisinformatie. Consumentenorganisaties zijn gevraagd advies te geven over het voorgenomen besluit.

Dat schrijft de website treinreiziger.nl. Volgens NS hebben klanten tegenwoordig steeds meer behoefte aan actuele en op individueel toegesneden reisinformatie. De NS wil daarop inspelen met de mobiele Reisplanner (m.ns.nl), Reisplanner Xtra (voor smartphones) en reisinformatieschermen op stations en in treinen. Voor wie geen internet heeft, kan telefonisch een reisadvies opvragen via 0900-9292 (9292ov)

Digitaal spoorboekje
De NS wil af van het gedrukte spoorboekje, omdat hij soms al verouderd is voordat het is verschenen. Wel wil NS een digitaal spoorboekje uitbrengen voor de kleine groep klanten die hechten aan het spoorboekje. Dat houd in dat de tabellen die normaal in het spoorboekje staan, op internet worden geplaatst. Het ´digitale spoorboekje´ kan ook dienen als catalogus en naslagwerk en wordt jaarlijks van een update voorzien. Naast het digitale spoorboekje komen er lijnfolders met treintijden voor een specifieke regio. Deze zullen beschikbaar komen op de grotere NS stations. 

Buitenland
In België had men eerder plannen (2002-2004) om het papieren spoorboekje af te schaffen. Na een reeks van klachten kwam de Belgische spoorwegen daarop terug. In België heeft het papieren spoorboekje nog slechts een oplage van 6.000 stuks. In Duitsland is het papierenspoorboekje in 2009 wel afgeschaft. Daar had de laatste editie van het "Kursbuch" een oplage van 20.000 stuks. In Nederland is de oplage nog een stuk hoger. Dat komt mede doordat vaste klanten het spoorboekje met korting kunnen kopen.

Foto´s: diverse spoorboekjes. De laatste foto betreft het Duitse Kursbuch, welke sinds 2009 niet meer verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *