fbpx

Onafhankelijk onderzoek naar inkomsten door niet uitchecken

11 jul 2013 21:56

Een onafhankelijk onderzoek moet gaan uitwijzen hoeveel geld vervoerders overhouden doordat reizigers vergeten uit te checken met hun OV-chipkaart. In het najaar moet er helderheid zijn, meldde staatssecretaris Wilma Mansveld donderdag. 

Vorige week zeiden Rover en de ANWB al dat er een onafhankelijk onderzoek zou komen. Nu is de Tweede Kamer ook door Mansveld ingelicht over het onderzoek.

De onderzoekers gaan kijken naar de periode tussen juli vorig jaar en juni dit jaar. Ook bekijken ze hoeveel de vervoerders besteden aan compensatie van reizigers en aan maatregelen om fraude tegen te gaan.

Wie vergeet uit te checken, raakt het instaptarief (4 euro in de bus, metro en tram en 10 tot 20 euro in de trein) kwijt. Reizigers kunnen dit terugvragen, maar doen dit lang niet altijd.

In april 2011 besloot de Tweede Kamer op voorspraak van het CDA al dat de vervoerders inzicht moeten geven in het bedrag dat zij ´verdienen´ aan reizigers die niet uitchecken. De Kamer vreest dat het om een flink bedrag gaat en heeft tot nog toe geen toegang tot de cijfers gekregen. Rover en de ANWB meldden begin deze maand al dat de vervoerders de zaak zouden gaan onderzoeken.

In het besluit van de Kamer werd ook vastgelegd dat consumentenorganisaties moeten worden betrokken bij de manier waarop het geld wordt besteed dat vervoerders overhouden aan het niet uitchecken. Verder is het de bedoeling dat Mansveld op basis van het onderzoek streefcijfers gaat opstellen voor de vervoerders om zo tot een maximaal percentage onvolledige transacties te komen. Tevens moet er een digitaal loket komen voor reizigers die hun geld terug willen.

(c) ANP