Ook minder bussen en metro’s door personeelstekort Covid

Door het stijgend aantal coronabesmettingen zijn steeds meer openbaarvervoersbedrijven genoodzaakt in de dienstregeling te snijden. Onder andere de GVB, RET, Arriva en Connexxion hebben ritten geschrapt. Donderdag werd bekend dat ook NS vanaf 7 februari het treinaanbod gaat inperken.

Ziekteverzuim

De meeste vervoersbedrijven hebben eerder al afgeschaald, omdat er veel minder reizigers waren. “Nu schalen we nog verder af vanwege het tekort aan personeel”, zegt voorzitter Gerrit Spijksma van branchevereniging OV-NL in het NOS Radio 1 Journaal.

Rotterdam en Amsterdam

Concreet zijn de frequenties in Rotterdam (RET) bij de metro teruggebracht. Op de drukste trajecten rijdt normaal elke drie à vier minuten een metro, dat is nu uitgedund naar elke vijf minuten. Op minder drukke trajecten daalt de frequentie ook. Tussen Hoek van Holland en Maassluis Steendijkpolder rijdt de metro slechts twee keer per uur, in plaats van drie keer per uur. Hier een volledig overzicht.

In Amsterdam rijden bussen en trams van de GVB minder vaak. Het gaat om de buslijnen 37, 38, 40, 41, 44, 47, 48, 54, 65 en 66. Bij de tram daalt de frequentie in Amsterdam bij lijn 1, 4, 5, 17, 24 en 26. De aanpassingen worden enkele dagen voor vertrek in de reisplanner verwerkt, meldt het GVB.

Arriva en Connexxion

Ook reizigersvervoerder Arriva heeft op enkele trajecten moeten schrappen in de dienstregeling. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de Vechtdallijnen, hier vervallen de spitstreinen. Er blijven twee treinen per uur over tussen Zwolle en Emmen. Ook tussen Nijmegen en Roermond rijden er tot nader bericht minder treinen tussen Venray en Nijmegen. In de Achterhoek rijden sommige bussen minder vaak.

Ook Connexxion lukt het niet de volledige dienstregeling uit te voeren. “Ook bij Connexxion merken we de gevolgen van de Covid-pandemie. Het aantal ziekmeldingen is hoger dan in andere jaren. In de regio Amstelland-Meerlanden (AML) zien we ons daarom genoodzaakt om de dienstregeling aan te passen” meldt de vervoerder op de website. Connexxion schakelt in deze regio ook op werkdagen over op de zaterdagdienstregeling.

Versoepeling

De afschaling komt op een moment dat het kabinet juist verschillende versoepelingen heeft doorgevoerd. Daardoor neemt het aantal reizigers in het openbaar vervoer toe. Op 1 januari 2022 zag Translink bijvoorbeeld 71% minder check-ins in vergelijking met 2019. Gisteren, donderdag 27 januari, was dat nog maar 45% minder met een vergelijkbare dag drie jaar geleden.

Toch verwacht OV-NL dat het nu niet drukker wordt in het openbaar vervoer. Sinds het begin van de pandemie zijn forenzen thuis gaan werken en tot nu toe is die groep reizigers niet teruggekeerd in het openbaar vervoer, constateert Spijksma.

Let op: het overzicht in dit artikel wordt niet bijgewerkt. Het kan zijn dat de dienstregeling later op meer plekken wordt uitgedund, of juist dat lijnen weer vaker gaan rijden.

This post was last modified on 28 januari 2022 13:05

Bekijk reacties

  • Aangezien Covid-19 zich nu als een griepvirus gaat gedragen zullen niet alleen de medewerkers van het OV maar ook veel reizigers ziek worden. Dus ook minder passagiers tot iedereen de ziekte achter de rug heeft. Nu maar hopen dat er niet nog een gevaarlijke mutatie opduikt. Maar alleen de natuur weet wat er verder gaat gebeuren. De mensen moeten maar rustig afwachten en ons houden aan de maatregelen die de regering heeft ingesteld. Mondkapjes, afstand houden, enz.

  • Anekdotisch bewijs, maar toch: onlangs reisde ik per tram in Rotterdam en moest overstappen op een andere tram. Er was weliswaar al sprake van een nieuwe dienstregeling, maar nog niet met de nieuwe verminderingen. Aangekomen op de overstaphalte moest ik 11 (elf) minuten wachten op de andere tram: ze reden toen al nog maar vijf (5) keer per uur - ik ik herinner mij dat deze lijn ooit tot 12 (twaalf) keer per uur reed. Dat animeert niet om nog eens keer zo'n ritje te maken, ook al kan ik gratis reizen. Ik weersta de verleiding tot kwalificatie: dat kan de lezer zelf wel.
    (om net te verkoperen heb ik drie haltes verder gelopen)

    • In grotere steden buiten de Randstad zoals Eindhoven rijden stadsbussen om het halfuur of zelfs om het uur.

Share

Recent Posts

Bankpas als ov-chipkaart: vanaf binnenkort in de trein bij NS, Arriva en Qbuzz

Reizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), Arriva en Qbuzz in…

3 dagen terug

Nachttrein Groningen – Schiphol van start

Afgelopen weekend reed de eerste nachttrein van Arriva van Groningen naar Schiphol. De trein vertrok vrijdag op zaterdagnacht om…

4 dagen terug

Thalys en Eurostar willen verdubbelen (maar kopen geen nieuwe treinen)

Hogesnelheidstrein Eurostar wil na de fusie met Thalys verder groeien. Het spoorbedrijf, bekend van de…

5 dagen terug

Treinpersoneel regionale treinen dreigt opnieuw met staking

Medewerkers van regionale treinen gaan binnenkort opnieuw staken voor betere arbeidsvoorwaarden in de kleinere cao…

5 dagen terug

Wanneer gaat de Hoekse lijn-metro eindelijk naar het strand?

Het is nog steeds niet duidelijk vanaf welke datum reizigers gebruik kunnen maken van het…

5 dagen terug

Staking bij streekbus en regionale trein op 19 en 20 januari

Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen donderdag 19 en vrijdag 20 januari…

2 weken terug