fbpx

Ook studenten OV-chipkaart gekraakt

16 feb 2011 15:18

Twee Groningse studenten hebben de OV-chipkaart voor studenten gekraakt. De twee beweren een programma te hebben gemaakt waarmee zij binnen twee seconden van een week- een weekendkaart kunnen maken, en andersom. De studenten claimen in de Universiteitskrant Groningen nu altijd gratis te kunnen reizen, zonder dat een conducteur het merkt.

"De OV-chipkaart is een project geweest van drie miljard euro en wij, twee studenten, zijn er een maand mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt het duo. "Hadden we er fulltime aan gewerkt, had het een week gekost."

Via het computerprogramma lukte het de studenten om zogeheten reisproducten aan OV-chipkaarten toe te voegen. Op die manier kunnen ze ook een anonieme kaart omtoveren tot een studentenkaart. Dat lijkt minder zinvol, omdat die kaarten er aan de buitenkant anders uitzien en dus bij fraude sneller door de mand vallen.

TLS: probleem bekend
Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, zegt dat de zaak bekend is. "In ons systeem hebben we gezien dat er studentenproducten op een anonieme kaart staan. Dat kan normaal gesproken niet", meldt een woordvoerder woensdag. De desbetreffende kaart is geblokkeerd.

Of TLS ook het wisselen tussen een week- en weekendkaart heeft opgemerkt, wil de woordvoerder niet zeggen. Wat het bedrijf tegen de actie van de twee studenten gaat doen, is onbekend. Wel zegt het bedrijf de vinger aan de pols te houden.

Oproep NS
De NS roept studenten op niet te rommelen met de chipkaart. "Het is oerdom om een kaart te gaan kraken waar je met je pasfoto en naam opstaat", zegt een woordvoerder. "Na een tijdje loop je tegen de lamp, ben je reisrecht kwijt, misschien wel je beurs en mogelijk je carrière als je een strafblad krijgt. Het risico is enorm."

Gekraakt
Eind januari werd al bekend dat de normale OV-kaart definitief gekraakt is. Gratis reizen werd voor iedereen mogelijk dankzij gemakkelijk te gebruiken Windows-software en een kaartlezer van dertig euro.

Novum

Foto: Kialna Photography