fbpx

Open-Data strijder Stefan de Konink wint Blije Reizigers Prijs

De eerste Blije Reizigers Prijs is gewonnen door Stefan de Konink. Dat heeft de jury bekend gemaakt op het jaarcongres van Railforum. De Konink wordt geprezen voor zijn strijd naar open achtuele data. Mede door zijn vasthoudendheid beschikken we nu over app´s met actuele data, oordeelt de jury. 

De Konink is de drijvende kracht achter stichting OpenGeo. Met OpenGeo is hij beheerder van één van de twee NDOV-loketten, die data beschikbaar stelt aan ov app-bouwers. Het andere loket is 9292. 

De 29e jarige kwam tijdens zijn studie in aanraking met open data, maar ontdekte dat dit voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer nog niet geregeld was. Tijdens zijn studie moest De Konink een reisplanner maken voor 7 haltes. Dat smaakte naar meer.

Vervoerders bleken echter huiverig om actuele data vrij te geven, omdat de informatie gebruikt zou kunnen worden voor het verzamelen van management informatie. Ook de angst dat de data niet goed gebruikt zou worden, was bij veel vervoerders aanwezig. Inmiddels zijn veel vervoerders over de angst heen. Alleen Syntus, EBS en GVB leveren momenteel nog geen actuele open data. Maar dat aantal zal snel verder afnemen, want ook GVB wil per het eerste kwartaal van 2014 open data gaan delen.

Andere kanshebbers voor de prijs waren de SocialCoupé en HTM