fbpx

Openbaar Ministerie verdoet tijd door machiniste aan te klagen

18 sep 2013 17:18

Een treinongeluk veroorzaken. Het moet dé nachtmerrie zijn voor iedere machinist. Zeker als daar ook nog eens iemand door om het leven komt en meer dan honderd mensen gewond raken. Als zoiets dan toch gebeurd, is een straf opleggen totaal overbodig. Te meer omdat een machinist nooit expres een rood sein zal passeren.

Opinieartikel. Door Hildebrand van Kuijeren, Treinreiziger.nl

Een automobilist zal misschien in sommige situaties bewust door rood rijden om daardoor tijd te winnen. Maar bij de trein gaat dat niet op. Een stoptonend sein passeren levert een trein geen enkele tijdwinst op, alleen maar enorme veiligheidsrisico´s. Het is de spoorwegwereld daarom al een "doodzonde" als een machinist per ongeluk een paar meter na het stoptonende sein tot stilstand komt.

Sein niet gezien
Als een trein toch een rood sein passeert, wordt dat altijd geregistreerd. En inderdaad, volgens de wet is dat geen overtreding, maar een misdrijf. Maar, zoals aangegeven een machinist neemt geen gokje met de veiligheid. Als een trein door rood rijdt (dat vorig jaar 178 maal gebeurde, op een totaal van 3 miljoen ritten), komt dat doordat hi (of zij)j het sein niet heeft gezien. Bijvoorbeeld door de laagstaande zon, of door een onduidelijke situatie.   

Rechter
Het is niet de eerste keer dat er een rechtzaak volgt na een stoptonend sein passage. Vooral als er een ongeluk op volgt. Via rechtspraak.nl zie ik gelukkig dat de rechter vaak de machinist vrij spreekt.

Dronken
Als een machinist bewust een loopje zou nemen met de veiligheid, is een strafzaak begrijpelijk. Bijvoorbeeld als een machinist dronken in de trein stapt. Maar daar was bij het treinongeluk in Amsterdam geen sprake van. De machiniste was wel aan het bellen, maar dat was beroepsmatig (met de verkeersleiding). Ze was dus gewoon haar vak aan het uitoefenen. Dat mag niet onzorgvuldig heten. Bovendien werd het ongeluk mede veroorzaakt door een te krappe planning. Ook dat valt de machiniste natuurlijk niet aan te rekenen.

Tijd verdoen
De vrouw in kwestie is door het ongeluk al genoeg gestraft.
 Waarom het Openbaar Ministerie haar tijd wil verdoen om de machiniste van het treinongeluk in Amsterdam wil vervolgen is mij dan ook een raadsel. Laat het OM zich met belangrijkrere zaken bezig houden!