fbpx

Openbaar Vervoer: doolhof aan informatie

01 dec 2012 18:44

Doorgewinterde ov-gebruikers weten vaak waar ze de voor hen juiste informatie kunnen vinden. Toch blijkt het soms lastig. Zo werd ik recent gebeld door een bezorgde kennis die ongeveer één keer per week reist van Delfgauw naar Zwanenburg. Hoe moet dat met de nieuwe dienstregeling? Dat antwoord bleek ik een stuk minder makkelijk te kunnen geven dan ik had verwacht.

Blog door Hildebrand van Kuijeren 

De kennis reist nu wekelijks met de sneltrein van Delft naar Sloterdijk en heeft daar 2x per uur aansluiting op de bus naar Zwanenburg die in de buurt stopt bij het verzorgingstehuis. Een broer had haar gewaarschuwd dat die bus (179) per 9 december niet meer zou rijden vanaf station Sloterdijk, maar vanaf het nieuwe station Zwaneburg-Halfweg.

Reisadvies 9292
De oplossing voor een goed reisadvies lijkt eenvoudig: bezoek 9292.nl. En dat deed ik dus ook toen ik de vraag kreeg hoe deze reis er na 9 december uit zou zien. Op het eerste gezicht kreeg ik een prima reisadvies. 9292 adviseerde om van Delft naar Haarlem te reizen per sneltrein, en daar over te stappen op de stoptrein naar Zwanenburg-Halfweg. Het laatste deel zou te voet kunnen in 11 minuten.

Langere looptijd
Volgens de kennis kan die looptijd echter niet kloppen. En daar lijkt ze – zonder lokale kennis – gelijk in te hebben. Het nieuwe station Zwaneburg-Halfweg zou gelegen zijn bij Sugar City, dat volgens Google Maps 20 minuten lopen verwijderd zou zijn van het verzorgingstehuis. Erg lang. Kan dat laatste stukje niet met de bus? Wat ik bij 9292 ook probeerde, ik werd te voet gestuurd of kreeg geheel geen reisadvies.

Onjuiste informatie Connexxion
Dan maar eens op de website van Connexxion de nieuwe dienstregeling bekijken. Terwijl ik keurig vraag om de dienstregeling van zaterdag 15 december krijg ik van Connexxion de zaterdagsdienstregeling van lijn 179 voorgespiegeld die geldig is tot 9 december. Gelukkig viel dat mij op. Wat heb ik daar aan, als ik aangeef dat ik de dienstregeling wil voor 15 december?

Verlossend antwoord via OVinnederland.nl
Uiteindelijk geeft de hobby-website OVinnederland uitkomst. Lijn 179 blijkt per 9 december te worden opgeheven. Iets wat Connexxion in elk geval niet vertelt bij het raadplegen van de dienstregeling. Raar. De vervangende buslijn blijkt lijn 161 te zijn. OVinnederland.nl vertelt mij netjes dat die bus 1x per uur rijdt, maar niet rijdt op zaterdag en zondag. Dat verklaart waarom 9292 de bus niet in het reisadvies meeneemt.

TomTom voor openbaar vervoer
Dit voorbeeld maakt duidelijk dat ook reizigers die regelmatig de bus nemen soms de weg kunnen kwijtraken in een doolhof aan informatie. Voor reizigers die weinig met het openbaar vervoer reizen is het nog ingewikkelder. Er valt dus nog veel te verbeteren om het systeem gebruikvriendelijker te maken. Te beginnen bij een goede TomTom voor OV-reizigers. De Nederlandse Spoorwegen hadden daar ambiteuze plannen voor. Maar dat lijkt tot dusver alleen geresulteerd te hebben in de website filewissel.nl en niet in een OV-TomTom.

Gelukkig ook vaak goed reisadvies
Alhoewel dat dit voorbeeld niet op zich staat, en er nog veel te verbeteren valt, wil ik toch positief afsluiten. Gelukkig geeft 9292 in de meeste gevallen wel een duidelijk reisadvies met goede inschattingen van looptijden. Dan hoeven de andere bronnen niet geraadpleegd te worden. Het is nu nog wel wachten totdat 9292 de actuele vertrektijden ook in het reisadvies zelf verwerkt. Toch is in de huidige situatie al beter dan in veel andere landen. Veel landen hebben wel een soort van 9292 op stedelijk niveau, maar niet op landelijk niveau.