fbpx
Foto: (c) DB

Opnieuw staking bij Duitse spoorwegen (DB)

Treinreizigers die woensdag tussen Nederland en Duitsland reizen, moeten volgens de NS rekening houden met een staking onder Duitse machinisten.

  • Welke treinen vallen uit? De treinen die zeker niet zullen rijden zijn al uit de Duitse reisplanner gehaald. Maar mogelijk vallen er meer treinen uit. Woensdag rijden de treinen tussen Nederland en Duitsland naar verwachting weer volgens schema.

Nog voor het begin van een machinistenstaking vielen er ook in de ochtenduren veel treinen uit. Zo reden er vanaf de vroege ochtend veel minder ICE-hogesnelheidstreinen op onder meer de lijnen Hamburg – Würzburg en München – Stuttgart, aldus de Duitse zender ARD.

Op de regionale lijnen wordt vanaf 9.00 uur met een beperkte dienstregeling gewerkt. De Duitse machinisten leggen woensdag vanaf 14.00 uur in heel Duitsland het werk neer. De staking gaat 14 uur duren.

De staking heeft ook gevolgen voor het treinverkeer tussen Nederland en Duitsland. Zo rijden de IC-treinen richting Berlijn alleen heen en weer tussen Amsterdam Centraal en Bad Bentheim. Na Bad Bentheim richting Berlijn is er geen vervangend vervoer, waarschuwt NS. De ICE Amsterdam – Basel vervalt en ook een rit Amsterdam – Frankfurt zal uitvallen. 

De EuroNight/CityNightLine naar Praag, Warschau en Kopenhagen valt door de staking uit. De CityNightLine naar München en Zürich rijdt wel. Sommige regionale treinen rijden een aangepaste dienstregeling. Zo vervalt de trein Heerlen – Aachen en rijdt de trein Enschede – Gronau onregelmatig. Groningen – Leer en Venlo – Kaldenkirchen: rijden wel.

Naast reizigerstreinen zullen ook goederentreinen hinder ondervinden, aldus de machinistenbond GDL. De machinisten staken vanwege een slepend conflict met de spoorwegdirectie over arbeidsvoorwaarden.

De bond wil voor het personeel van Deutsche Bahn 5 procent meer loon en een 2 uur kortere werkweek. De Duitse spoorwegmaatschappij vindt die eisen veel te ver gaan.

Directielid Ulrich Weber van Deutsche Bahn noemde de staking van woensdag "ongehoord´´. Hij zei dat hij enkele uren voor het bekendmaken van de staking nog met GDL-chef Claus Weselsky had afgesproken woensdag en donderdag te onderhandelen over het conflict. Het is niet bekend of dat overleg nog doorgaat.

Vorige week woensdag hielden de machinisten een staking van 9 uur, voornamelijk in de nachtelijke uren.

(c) ANP / Treinreiziger.nl