Oranjedienstregeling tijdens Koningsdag (met internationale treinen naar Amsterdam)

Ook dit jaar rijden de treinen op 27 april (Koningsdag) via de speciale Oranjedienstregeling. Dit betekent dat er op een aantal trajecten extra én langere treinen rijden. Dit jaar rijden voor het eerst ook de internationale treinen op Koningsdag van en naar Amsterdam.

Koningsnacht

Al in de nacht vóór Koningsdag rijden er met name rond Den Haag tal van extra nachttreinen. Zo rijdt er tot circa 3:15 uur ‘s nachts elk half uur een Sprinter vanuit Den Haag Centraal naar Utrecht (via Gouda en Woerden), Leiden en Rotterdam.

Drukte verwacht

Koningsdag is voor NS altijd een zeer drukke dag. Vooral rond Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar, Zwolle en Amersfoort verwacht NS extra drukte. Alleen al naar Amsterdam verwacht NS een kleine 200.000 reizigers te vervoeren. Om het treinverkeer zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft NS sinds 2002 op Koningsdag (en voorheen Koninginnedag) een speciale aangepaste dienstregeling. Daarmee wil het spoorbedrijf een spoorchaos als in 2001 voorkomen. Toen werd het treinverkeer getroffen door diverse verstoringen en besloten reizigers vervolgens per voet over het spoor verder te gaan. Het gevolg was dat het treinverkeer volledig stil kwam te liggen en Amsterdam door de ME werd leeggeveegd. Na de chaos van 2001 besloot NS maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Internationale treinen

De Oranjedienstregeling is dit keer anders dan voorgaande jaren. Nieuw is bijvoorbeeld dat ook de internationale treinen van en naar Amsterdam blijven rijden. In het verleden reden internationale treinen op Koningsdag niet naar Amsterdam, maar tot Utrecht, Schiphol en Amersfoort. In verleden werd soms ook de Intercity Direct ingekort, maar ook die blijft dit jaar gewoon rijden.

Twee Amsterdamse stations gesloten

In verband met de verwachte drukte zijn de stations Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park op deze dag gesloten. Dat was voorgaande jaren ook al zo. Het OV-bedrijf GVB laat weten dat sommige trams en bussen andere routes rijden; de metro’s rijden normaal.

Geen Oranjeretour

Om wachttijd en drukte op het station te vermijden, adviseert NS treinreizigers om vooraf hun OV-chipkaart op te laden of online een e-ticket te kopen. In het verleden probeerde NS het e-ticket te stimuleren door een speciaal treinkaartje aan te bieden, het Oranjeretour. Dat was 20% voordeliger dan het normale treinkaartje. NS biedt dat dit jaar niet aan. “Er werd weinig gebruik van gemaakt”, legt NS-woordvoerder Carola Belderbos uit. Ze wijst erop dat reizigers met een abonnement gewoon de gebruikelijke korting krijgen. Alle actietreinkaartjes zijn net als voorgaande jaren niet geldig op Koningsdag.

Voordelig met NS Flex

Wil je goedkoop reizen op Koningsdag en heb je geen NS abonnement? Overweeg dan NS Flex. Met NS Flex Weekend Voordeel krijg je voor slechts 2 euro één maand 40% korting in het weekend, inclusief feestdagen. Met NS Flex Weekend Vrij reis je voor 32 euro een hele maand in het weekend gratis, ook inclusief feestdagen. Check ook onze pagina: goedkoop met de trein tijdens feestdagen, zo zit het.

This post was last modified on 19 april 2019 10:29

Bekijk reacties

  • Vreemd ! Men heeft het over Koningsdag en men vergeet dat er in Nederland zeer veel mensen zijn die niet weten op WELKE DAG dat valt. Dat zou alsnog in zo'n bericht en de andere berichten hierover vermeld moeten zijn en niet maar AANNEMEN dat iedereen dat weet !

    • Koningsdag is een vaste dag in het jaar, 27 april. Ik kan dat best nog verwerken. Maar gemiddelde Nederlander weet hoop ik wanneer het koningsdag en kerst is. Pasen is ieder jaar anders, dus daar lijkt mij de datum relevanter.

Share

Recent Posts

Limburg verzet zich tegen vertraging renovatie Maaslijn

Limburg verzet zich tegen nog verdere vertraging van de renovatie van de Maaslijn. Die vertraging…

2 dagen terug

Streep door investeringen in ov-infrastructuur vanwege stikstof

Voorlopig worden vrijwel geen nieuwe wegen en spoorlijnen in Nederland aangelegd. Dat meldt de Telegraaf…

3 dagen terug

Qbuzz wil nachttrein Dordrecht – Rotterdam – Utrecht in 2025

Qbuzz wil nachttreinen laten rijden vanuit Dordrecht via Rotterdam, Gouda en Woerden naar Utrecht. Het…

6 dagen terug

Reizigers minder tevreden met het OV in 2022

Sinds 2005 neemt de waardering van het openbaar vervoer bijna elk jaar toe. In 2022…

6 dagen terug

Arriva treinen Groningen / Leeuwarden – Zwolle stap dichterbij

De kans is groter geworden dat Arriva met treinen gaat rijden op de trajecten Groningen-Zwolle…

2 weken terug

Voordelig treinreizen: bespaar tot 76% op je treinreis

Voordelig reizen met de trein? Dat kan in 2023 nog steeds. Zo kun je besparen…

3 weken terug