fbpx
Foto: NS / archief

Goedkoop treinkaartje met de feestdagen? Zo zit het.

18 apr 2019 18:16

Goedkoop met de trein tijdens de feestdagen? Dat kan in de meeste gevallen prima. De geldigheid van treinkaartjes en abonnementen is tijdens de feestdagen anders dan bij reguliere weekdagen. In dit artikel lees je precies hoe het zit.

Welke feestdagen kent NS?

 • Goede Vrijdag: 19 april 2019
 • Pasen: 1e Paasdag 21 april 2019 en 2e Paasdag 22 april 2019
 • Koningsdag: 27 april 2019
 • Hemelvaartsdag: 30 mei 2019
 • Pinksteren: 1e Pinksterdag 9 juni 2019 en 2e Pinksterdag 10 juni 2019

Goede Vrijdag ziet NS dus als feestdag, maar Bevrijdingsdag niet. Bevrijdingsdag (5 mei) valt echter op een zondag en zijn er sowieso (bijna) nooit tijdsbeperkingen bij treinkaartjes.

Reizen met een NS-abonnement

 • Heb je een Dal Voordeel, Altijd Voordeel of Voordeelurenkaart? Dan krijg je op een feestdag de gehele dag 40% korting.
 • Op de vrijdag na Hemelvaartsdag, 31 mei, gelden in de regel de normale spitsbeperkingen. Alleen reizigers met een Voordeelurenabonnement krijgen de gehele dag 40% korting. (Dit geldt dus NIET voor reizigers met een Dal Voordeel of ander abonnement).
 • Met andere abonnementen is er geen spitsbeperking en reis je zoals je normaal op een zaterdag of zondag reist.
 • Ook met een Weekend Vrij abonnement. Daarmee reis je dus ook gratis op doordeweekse feestdagen.
 • Heb je een Weekend Voordeel abonnement? Dan krijg je dus ook op doordeweekse feestdagen 40% korting.

Reizen met een treinactie

 • Alle treinacties zijn NIET geldig op 27 april (Koningsdag). Er wordt dit jaar geen Oranjeretour aangeboden. Wil je op Koningsdag reizen per trein? Dan kun je overwegen om een NS Flex Weekend Vrij of een NS Flex Weekend Voordeel abonnement te nemen.
 • Treinkaartjes die normaal gesproken doordeweeks niet geldig zijn tijdens de spitsuren, kun je op feestdagen de gehele dag gebruiken. Dit is bijvoorbeeld van toepassing met de AH treinkaartjes en de voordelige tickets van de NS Spoordeelwinkel.
 • Actie van de Dag en VakantieVeilingen verkopen ook treinkaartjes die alleen geldig zijn op zaterdag en zondag. Bijvoorbeeld twee enkele reizen voor 20 euro of een weekenddagretour. Deze treinkaartjes zijn NIET geldig op doordeweekse feestdagen.
 • Het Seizoensretour is normaal gesproken alleen geldig op een zaterdag of zondag. Deze treinkaartjes zijn juist WEL geldig op een doordeweekse feestdag.

Reizen met studentenreisrecht

 • Op goede vrijdag reizen alle studenten met zowel een weekabonnement als een weekendabonnement gratis.
 • Op overige feestdagen hebben alleen studenten met een weekendabonnement gratis reizen. Studenten met een weekabonnement krijgen dan de gebruikelijke 40% korting.
 • Op de dag vóór Goede Vrijdag en vóór Hemelvaart gelden de reisregels als op vrijdag. Met andere woorden: studenten met een weekabonnement reizen gratis, reizigers met een weekendabonnement reizen gratis vanaf 12:00 uur.
 • Op de dag vóór Bevrijdingsdag (zaterdag 4 mei) gelden de normale reisregels. Aanvankelijk stond dit onjuist op de website van de studentenkaart, dit wordt echter aangepast.

Dienstregeling

De dienstregeling kan per feestdag afwijken. Zo rijden de meeste spitstreinen wel gewoon op goede vrijdag, ondanks NS dit als een feestdag ziet. Op Koningsdag geldt er zoals gebruikelijk een aangepaste dienstregeling. De dienstregeling op Hemelvaart lijkt op een zaterdag. Op de meeste andere dagen lijkt de dienstregeling meestal op een zondag. Check altijd de reisplanner. Op de dag na Hemelvaart kan de dienstregeling ook afwijken, alhoewel de meeste treinen zullen rijden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk
5 jaren geleden

Een heel goed overzicht. Dank!
Ik zie het DalVrij abonnement er niet bij.
Volgens mij geldt daarvoor hetzelfde als voor WeekendVrij: dan reis je op feestdagen de hele dag gratis, ook als de feestdag op een doordeweekse dag valt.

Frans Eekhout
5 jaren geleden

Goed en duidelijk overzicht, zou best in de landelijke media kranten e.d. ook gepubliceerd mogen worden, kunnen reizigers er beter op anticiperen.
Ik doe er met deze informatie er wel mijn voordeel mee, bijvoorbaat dank !

CK
5 jaren geleden

Seizoensretour. Gekocht in 2018 en nubhet laatste seizoen. Officieel ook te gebruiken op feestdagen. Helaas afgelopen vrijdag niet kunnem activeren en daardoor mijn hele dag verpest. Klantenservice station Arnhem deed niets.Uiteindelijk vervangend krtje via n hoofdconducteur.

De nieuwe aanbieding was inclusief
de doordeweekse feestdagen. Dit weekend is dat weggehaald :-((

Ishaan
5 jaren geleden

Laat gewoon die Konings Virm rijden!🤴🏻🍊🚆🚉🎥💻🖥

Berry Duckers
5 jaren geleden

Wat een ongelofelijke puinhoop van uitzonderingen!!
Het resultaat is dat uiteindelijk veel mensen teleurgesteld raken op een dag die leuk had moeten zijn.
Wat is er mis met duidelijke prijzen ?!

Kareltje
5 jaren geleden
Antwoord aan  Berry Duckers

De prijzen zijn duidelijk en de uitzonderingen ook, alleen je begrijpt het niet.