fbpx

Oriënt-Express: Amsterdam – Venetië

Onder grote belangstelling zijn vrijdag 172 passagiers met de Oriënt Express vanuit Amsterdam vertrokken. Hun eindbestemming zal Venetië zijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de trein vanuit Amsterdam vertrekt. Reisbureau Incento – gespecialiseerd in bijzondere treinreizen – wist de trein naar Nederland te halen.

Dat de Oriënt Express geen gewone trein is, blijkt wel uit de enorme belangstelling. De treinrit was ondanks het hoge tarief (ruim € 3500 per enkele reis) binnen no-time vrijwel uitverkocht. Op Amsterdam Centraal keken veel reizigers verbaasd op, toen tegen vijf uur de Oriënt Express binnen kwam rijden. Veel reizigers maakte van het unieke moment gebruik, en zette de bijzondere trein op de foto.

Uniek
De luxe rijtuigen van de Oriënt Express komen uit de jaren ´20 en ´30 uit de vorige eeuw en zijn volledig gerestaureerd. Dat heeft destijds 16 miljoen dollar gekost. Maar het resultaat mag er wezen. Ieder detail is uniek. 

16 rijtuigen
Reizigers hoeven zich onderweg niet te vervelen. De trein is een hele belevenis op zich. Zo zijn er drie restauratierijtuigen aanwezig en zorgt een pianist voor passende muziek. In totaal telt de rijdende hoteltrein 16 rijtuigen en geeft plaats aan 188 passagiers.

Geschiedenis
De geschiedenis van de Oriënt-Express gaat terug naar 1882, toen maakte de trein voor het eerst een proefrit van Parijs naar Wenen. Het jaar daarop reed de eerste officiële Oriënt Express van Parijs naar het Bulgaarse Varna. Enkele jaren later (1889) reed de trein vervolgens door naar Istanbul.

Simplon Oriënt-Express
Door de Eerste Wereldoorlog heeft de trein tussen 1914-1919 niet gereden, waarna de trein terug kwam onder de naam Simplon Oriënt-Express terug kwam. In de Tweede Wereldoorlog werd de treindienst opnieuw gestaakt.
De huidige treindienst rijdt onder de naam Venice Simplon Oriënt-Express en bestaat sinds 1982. De normaal gaat de trein vanuit Londen (Calais) naar Venetië, maar voor één maal start de trein nu in Amsterdam.

Incento
Wie achteraf eigenlijk ook wel graag met de Oriënt Express mee had gewild, kan wellicht volgend jaar mee met de rit Brussel – Venetië (vertrek 29 mei 2011) of met één van de andere 36 ritten die de trein jaarlijks maakt. Meer informatie over een treinreis van de Oriënt Express is bij Incento verkrijgbaar.

Foto´s: Mart Hopman.

In de trein:

Restauratie

Buiten de trein:

Personeel:

Incento

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
PCJM Van de Ven
5 maanden geleden

Jullie hebben info die zó gedateerd is dat de site absoluut niet serieus genomen kan worden.