fbpx

Ov-studentenchipkaart even onbruikbaar door fout

23 mrt 2010 12:13

 (Novum) – Studenten met een negatief saldo op hun ov-studentenchipkaart konden hun kaart dinsdagochtend in Amsterdam niet gebruiken. Studenten met een weekkaart mogen door de week gratis reizen, maar als hun reissaldo in het weekeinde negatief is geworden blokkeert de kaart ook op momenten dat reizen gratis zou moeten zijn.

De software in de metro´s is inmiddels zo aangepast dat studenten ook met een negatief reissaldo op pad kunnen op het moment dat ze gratis mogen reizen, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse vervoerder GVB. "In de metro hebben we kabelverbindingen, bij de bussen en de trams gaat het via een draadloos netwerk, dus dat kan wat langer duren." De chauffeurs zijn via de intercom op de hoogte gebracht.

De ov-studentenchipkaart wordt in de Amsterdamse metro al sinds 27 augustus gebruikt. "Aanvankelijk was er ook een regeltje in het systeem ingevoerd dat studenten met een negatief saldo toch moeten kunnen reizen als het gratis is", zegt de woordvoerder. Door een update van de software is dat regeltje waarschijnlijk uit het systeem gehaald.

In de ochtend zijn de problemen opgelost door een poortje open te maken. Als dat niet ging, mochten de studenten ´bij hoge uitzondering´ met een andere passagier meelopen. De GVB denkt dat niet meer dan enkele tientallen studenten door de fout hinder hebben ondervonden.