fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Overdracht eerste hogesnelheidstrein laat nog even op zich wachten

23 okt 2011 11:26

De hogesnelheidstrein V250 wordt naar verwachting medio november / december overgedragen aan NS International. De V250 zal onder de naam Fyra gaan rijden tussen Amsterdam – Breda en Amsterdam – Brussel. Wanneer de trein in de reizigersdienst komt, durft NS International niet precies te zeggen.

Maarten Spaargaren – commercieel directeur NS International – gaf in januari aan dat de eerste hogesnelheidstrein in de zomer overgedragen zou worden aan NS. Hij ging er toen vanuit dat deze per december in de reizigersdienst te zien zou zijn. Later werd duidelijk dat dit onhaalbaar was. 

Onduidelijk
NS International verwacht nu dat de trein eind dit jaar aan de onderneming wordt overgedragen. Maar wanneer deze in de reizigersdienst komt, kon een woordvoerdster niet aangeven. "Wanneer het exact wordt hangt afvan de beschikbaarheid nieuwe hogesnelheidstreinen, toelatingsprocedures en opleidingen, uiteraard in samenwerking met NMBS" aldus de woordvoerdster. In elk geval is duidelijk dat de V250 niet per december in de reizigersdienst te zien zal zijn.

Sluiting
Dat de nieuwe hogesnelheidstrein veel later dan gepland geleverd wordt, is voor velen geen verassing. Treinbouwer AnsaldoBreda staat bekend om zijn late leveringen. De V250 had eigenlijk al een paar jaar op het Nederlandse spoor moeten rijden. In een interview met NRC Next gaf de treinbouwer in 2005 aan dat de nieuwe treinstellen in of voor 2009 geleverd zouden zijn. Op de vraag of het ook 2010 kon worden, antwoordde Stefano Fanucci  van het bedrijf: "Als het 2010 wordt krijg je de sleutel van deze fabriek. Dan kunnen we wel sluiten.´´