fbpx

Per 23 december geen strippenkaart meer in Friesland

29 sep 2010 10:07

De provincie Fryslân wil per 23 december de strippenkaart afschaffen. Hiervoor heeft de provincie een verzoek ingediend bij de minister van V&W. Als de minister akkoord gaat, vervangt de OV-chipkaart vanaf dat moment de strippenkaart op de Friese vaste wal. In de komende tijd worden reizigers via een uitgebreide communicatiecampagne geïnformeerd over de overstap naar de OV-chipkaart.

Volgens de provincie was Friesland al langer klaar voor de afschaffing van de strippenkaart. De provincie wil echter wachten tot december, omdat de OV-chipkaart dan naar verwachting ook wordt ingevoerd in de buurprovincies Groningen en Drenthe. "We vinden het belangrijk dat reizigers straks probleemloos met de OV-Chipkaart over de grenzen van de provincie kunnen reizen", aldus gedeputeerde Piet Adema. De kosten om te reizen met de OV-Chipkaart zijn 11.8 cent per kilometer. In 2011 worden de kosten niet verhoogd. 

Trein Arriva
Bij de planning van de invoeringsdatum is er geen rekening gehouden met de trein. Althans, de provincie zegt niet te weten of de OV-chipkaart in december ook in de Arriva trein gebruikt kan worden. Arriva laat weten dat vanaf medio oktober de OV-chipkaart ook in de trein gebruikt kan worden.

Communicatie
Provincie en vervoersbedrijven Qbuzz en Connexxion werken er hard aan om reizigers voor te bereiden op het naderende einde van de strippenkaart. Zo organiseert de provincie Fryslân begin november tien voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren. 
Provincie en vervoerders trekken bovendien met promoteams en een demobus de provincie in om mensen te ondersteunen bij de overgang naar de OV-chipkaart. Zo staan onder andere rond 23 december serviceteams op drukke knooppunten om reizigers te ondersteunen.