fbpx

Politiek wil betere treinomroep voor blinden

20 apr 2015 13:21

VVD en ChristenUnie zouden graag zien dat blinden net als in Duitsland informatie krijgen of het perron links of rechts komt. Kwetsbare reizigers zoals blinden en slechtzienden moeten het nu nog zonder dergelijke informatie steller. Betty de Boer (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) hebben naar aanleiding van een bericht van Treinreiziger.nl Kamervragen gesteld.

"Klopt het dat kwetsbare groepen reizigers, met name blinden en slechtzienden, niet altijd duidelijk genoeg geïnformeerd worden tijdens hun reis over aan welke kant van de trein ze moeten uitstappen?" luidt een van de kamervragen. Ook willen Betty de Boer (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) weten hoeveel kwetsbare reizigers hier hinder van ondervinden.

NS zegt tegen de Oogvereniging de omroep niet te hebben aangepast, omdat het bedrijf de werkdruk van conducteurs niet wil verhogen. De twee Kamerleden willen van staatssecretaris Mansveld weten wat ze van die argumentatie vindt.  Verder willen ze weten of Mansveld bereid is om met de vervoerders te gaan praten om te kijken hoe het probleem kan worden aangepakt.

Behalve in de Tweede Kamer heeft de ChristenUnie ook in de Gelderse Staten vragen gesteld. Ook op het regionale spoor wordt namelijk vaak niet omgeroepen of de trein links of rechts stopt. De partij wil dat de Gelderse Gedeputeerde gaat regelen dat Connexxion en Syntus dit in de toekomst wel gaan doen.

"Het is een probleem dat eenvoudig op te lossen lijkt, temeer omdat in Duitsland het al geruime tijd gebruikelijk is om te vermelden aan welke zijde zich het perron bevindt", aldus de ChristenUnie in de Gelderse Staten.