fbpx

Poolse spoorwerkers in actie voor spoorveiligheid

Honderden medewerkers van de Poolse spoorwegen waren dinsdag op de been in Warschau om de zestien slachtoffers van de treinbotsing van vorige maand te herdenken. De spoorwerkers eisten tevens dat de veiligheid op het Poolse spoor wordt verbeterd.

De mensen, die zich voor het kantoor van premier Donald Tusk hadden verzameld, droegen spandoeken mee met teksten als ´We zijn doden op het spoor zat´ en ´Passagiers betalen voor een rit in een trein, niet een lijkwagen´. Ze eisten dat de regering meer geld steekt in de noodlijdende spoorwegen, die eigendom zijn van de staat.

Een delegatie van de betogers mocht het gebouw uiteindelijk betreden om een petitie te overhandigen aan de onderminister van transport, Andrzej Massel. Minister van transport Slawomir Nowak zei op de televisie dat hij van plan is de spoorwegen te herstructureren en ook de financiën door te lichten.

De betogers staken kaarsen aan voor de slachtoffers van het ongeluk, dat op 3 maart plaatshad in het zuiden van Polen. Vijf spoorwerkers en elf passagiers kwamen om het leven toen twee treinen in volle vaart op elkaar botsten. Een verkeersleider wordt ervan verdacht het ongeluk onopzettelijk te hebben veroorzaakt. Hij zit echter in een psychiatrische instelling en is nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

De Poolse regering heeft beloofd dat het spoor absoluut veilig is voor de voetbalfans die deze zomer voor het Europees kampioenschap naar Polen en Oekraïne komen.

(c) Novum / AP. Foto: persbureau PAP