fbpx

Proef met bonus voor spitsmijdende treinforenzen

26 jun 2012 10:56

Reizen met de trein buiten de spits kan binnenkort geld gaan opleveren. NS, Syntus en Veolia beginnen in september met een proef waarin reizigers die de spits mijden per reis drie tot zeven euro terugkrijgen. Als de aanpak werkt, krijgt de proef mogelijk een permanent karakter, meldt een woordvoerder van de NS dinsdag.

Voor de vier maanden durende proef worden drieduizend reizigers geselecteerd met een jaartrajectkaart in de regio´s Arnhem-Nijmegen, Roermond-Maastricht, Amsterdam, Overijssel en Gelderland. De deelnemers moeten op hun smartphone aangeven wanneer ze reizen.

Welk bedrag de deelnemers ontvangen per reis is afhankelijk van het aantal gemaakte kilometers. Het totaalbedrag kan oplopen tot bijna zeshonderd euro. "Hoe de reizigers de bonus daadwerkelijk ontvangen is nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt die op hun bankrekening gestort", laat de woordvoerder weten.

De proef borduurt voort op een kleiner experiment in 2009 op het traject tussen Utrecht en Den Haag. Toen kregen 124 proefpersonen een goedkoop dalurenabonnement in plaats van hun trajectkaart. De effecten van het vorig jaar ingevoerde dalurenabonnement op de spits zijn nog niet bekend en staan volgens de woordvoerder los van het huidige experiment.

De spoorvervoerders sluiten niet uit dat de beloning om de spits te mijden standaard gaat gelden. "Maar daarvoor moeten eerst de resultaten van deze proef bekend zijn", meldt de woordvoerder. Naar verwachting verschijnt in maart het evaluatierapport. 

(c) Novum