fbpx

Proef spitsmijden bij NS, Veolia en Syntus van start

21 aug 2012 14:00

NS, Syntus en Veolia zijn dinsdag begonnen met een proef waarin reizigers die de spits mijden per week tot 35 euro kunnen besparen. Het gaat om een regionale proef, maar als de proef een succes is kan deze ook landelijk worden uitgevoerd. Er doen zeshonderd reizigers mee en de proef duurt vier maanden.

"Trajectkaarthouders die buiten de spitsuren treinen kunnen elke week tot 35 euro aan reisgeld terugkrijgen", legt een woordvoerder van NS uit. "Het enige wat zij moeten doen is hun vertrek- en aankomsttijd op een speciale smartphone-app invoeren." Als blijkt dat deze beloning voor een "gedragsverandering" bij de 600 deelnemers van de proef zorgt, wordt gekeken of het spitsmijden ook landelijk kan worden ingevoerd.

In de spits heeft NS weinig groeicapaciteit, maar buiten de spits zijn treinen juist relatief rustig. Volgens NS past de proef spitsmijden ook in een nieuwe trend van flexibele werktijden. NS heeft nu al een Dal Vrij abonnement, waarbij reizigers buiten de spits onbeperkt per trein kunnen reizen. Dat abonnement is 67% goedkoper dan een abonnement dat ook in de spits geldig is.

De proef wordt uitgevoerd met reizigers met een jaartrajectkaart in de regio´s Arnhem-Nijmegen, Roermond-Maastricht, Amsterdam, Overijssel en Gelderland. 

De proef borduurt voort op een kleiner experiment in 2009 op het traject tussen Utrecht en Den Haag. Toen kregen 124 proefpersonen een goedkoop dalurenabonnement in plaats van hun trajectkaart. De effecten van het vorig jaar ingevoerde dalurenabonnement op de spits zijn nog niet bekend en staan volgens de woordvoerder los van het huidige experiment.