ProRail erkent problematiek stationsliften en gaat in gesprek
Spoorbeheerder ProRail gaat in gesprek met de drie raadsfracties uit de Gelderse gemeente Rheden over het probleem van langdurig defecte liften op treinstations. De PvdA, VVD en GroenLinks in Rheden schreven begin deze maand een brandbrief naar ProRail en de Tweede Kamer over de defecte liften. De brief werd door fracties uit vijftien andere gemeenten ondertekend.
In een brief aan de initiatiefnemers erkent ProRail-topman John Voppen dat het beter moet. “Ik realiseer me dat als een lift (tijdelijk) buiten gebruik is, dat grote impact heeft op mensen die hiervan afhankelijk zijn”, schrijft hij. “Daarom willen we in eerste instantie een oplossing bieden aan de getroffen reizigers, zodat zij hun reis alsnog kunnen vervolgen. Daarnaast proberen we een lift die defect is zo snel mogelijk te herstellen en treffen we verschillende maatregelen om langdurige storingen tegen te gaan.”
Oplossing niet snel te vinden
Volgens Voppen is een oplossing niet altijd snel te vinden. “Dan gaat het om bijvoorbeeld wateroverlast, vandalisme en lange levertijden van onderdelen”, meldt hij. “Ik onderken in lijn met uw brief dat we dit moeten verbeteren en ben daarom blij met uw aanbod om in gesprek te gaan en gezamenlijk verdere mogelijkheden te verkennen.”
De drie fracties uit Rheden zijn uitgenodigd voor een gesprek ’binnenkort’ op het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht.
Problemen spelen al lang
Al jaren zijn er problemen met liften en roltrappen op stations die door defecten voor langere tijd buiten gebruik zijn. De oorzaken zijn hetzelfde als Voppen omschreef. En de oplossing wordt gehinderd door persoonsgebrek en leveringsproblemen. ProRail maakte begin januari bekend live gegevens over liften te leveren. Het is momenteel nog wachten op de vervoerders om deze ’real time’ informatie over de liften in de reisplanners te verwerken.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
En als men nu een begint met het standaardiseren van de liften waardoor er maar één aanbesteding voor een langere looptijd hoeft plaats te vinden. daarnaast moet dan een onderhoudscontract deel uitmaken van de aanbesteding met een termijnstelling waarbinnen het bedrijf de reparatie moet hebben afgerond. Daarbij wordt de levertijd van onderdelen niet als een overmacht geaccepteerd. Het bedrijf zal dus voldoende onderdelen in voorraad moeten hebben en dat wijkt sterk af van de huidige situatie waarin men pas onderdelen bestelt als de calamiteit er is. Een beetje terug naar vroeger toen bedrijven een eigen magazijn hadden met onderdelen. Duurder? Ja maar het spoor moet nu eenmaal bedrijfszeker zijn en dat is met de huidige logistieke aanpak niet het geval..
Precies. Alles standaardiseren is ook nog eens een stuk goedkoper.
Tegenwoordig geldt bijgaande principe, citaat van het internet ;
“Just in Time (JIT) is een methode voor optimale voorraadbeheersing. Precies op tijd aan de klant leveren en tegelijkertijd een zo klein mogelijke voorraad aanhouden vormen de basis van JIT. ‘Zo laat mogelijk, maar toch op tijd’ is een veelgebruikte JIT-term.9 mrt 2022
JIT werkt kostenbesparend en het in voldoende voorraad hebben van onderdelen is inderdaad duurder, maar een reiziger die aangewezen is op een roltrap of lift zal het een worst wezen volgens welk principe men werkt als het defect maar snel verholpen wordt en dat is nu juist het probleem.
Vandalisme moet ook zoveel mogelijk bestreden worden, maar dat is op veel stations ook een heikel punt door het gebrek aan menskracht en toezichthouders of het ontbreken van camera’s. Hoge en flinke sancties mogen gegeven worden aan vandalen die een lift of roltrap opzettelijk kapot maken als men die betrapt. De problemen hebben een structureel karakter gekregen en een “Deltaplan” m.b.t deze problematiek is zeer wenselijk in het belang van de goed aardige gebruiker zijnde de reizigers.
Wanneer nemen gehandicapten en politiek nu eindelijk eens genoegen met de uitleg van ProRail? Hoe vaak moet ProRail dit nog uitleggen?
Totdat ze een ons wegen. Er is zoiets als een toegankelijkheid. Daar wordt in Nederland op heel veel plaatsen niet aan voldaan. Je piept wel anders als jezelf afhankelijk bent van een hulpmiddel.
ProRail legt geduldig uit dat ze echt wel graag wil maar weinig tot niks kan doen vanwege de personeelstekorten en de gemene jeugd die, weliswaar 30 jaar sinds het gebruik van liften, het als een nieuw vandalisme-object heeft ontdekt.
Het afschaffen van de spoorwegpolitie is Prorail idd niet verantwoordelijk voor, maar ik vind dat ze het wel erg makkelijk van afmaken en ik vind dat de beschikbaarheid van OV voor mensen, die een rolstoel of aanverwant hulpmiddel gebruik maken of niet meer makkelijk trappen kunnen lopen ook toegang moeten hebben tot het OV. Verders zouden liftvandalen hard aangepakt moeten worden.
Het is dweilen met de kraan open. Een gerepareerde lift wordt kort erna weer vernield.
Precies, dus wanneer accepteren gehandicapten eindelijk deze uitleg van ProRail (zonder met gezeur te komen dat liften echt al 25 jaar lang in vandalisme-gevoelige omgevingen staan) ?
De reactie van lezer is ironisch bedoeld Anna.
Lezer bedoelt eigenlijk het tegendeel, hij is het met u eens en zet ProRail een beetje voor gek. Erg grappig vind ik, maar de werkelijke situatie is natuurlijk om te huilen.
Leveringsproblemen kan eigenljk niet op recent geïnstalleerde liften. Het is sleche afspraken met het onderhoudsbedrijf of het bedrijf deugt niet. Zoek een ander.
Mee eens.
Misschien moet ProRail die liften maar overdoen aan NS.
Dan kan NS er een ‘verdienmodel’ van maken. Het is per slot ook ‘personenvervoer’.
Een Euro betalen om van de lift gebruik te maken en 50 ct voor de roltrap? Hoe kan je de boel nog impopulairder maken en gehandicapt zijn is GEEN keuze.
Voor toiletbezoek moet je op het station ook betalen.
Naar de wc moeten is ook geen keuze.
Als er een verdienmodel van kan worden gemaakt dan is er opeens heel veel mogelijk in Nederland. Nederland is met de stemkeuzen sinds langere tijd steeds meer op de Verenigde Staten en op Groot Brittannië gaan lijken. Alleen die landen komen er eerlijk en ruiterlijk voor uit. Nederland gaat toch meer voor de beeldvorming dat er niks zou zijn veranderd en dat we egalitair zijn gebleven.
Terwijl we dezelfde fiscale formule hanteren als hun maar misschien op een light manier: veel belastingkorting voor de economisch likebles in onze maatschappij en vertrouwen op deskundigen die doceren dat de overheid dat qua inkomsten voor de Staathuishouding ruimschoots zal terugverdienen.
Mee eens. We zijn een raar landje wat dat betreft, eigenlijk passen we qua economisch model helemaal niet bij onze buurlanden op het vasteland.
Een nutsbedrijf dat winstmaximalisatie nastreeft is toch wel iets heel anders als de dienstverlener ‘pur sang’ van zeg 50 jaar geleden. Het moet maar.
Dus ook geen € 0.50 cent vragen voor het toilet sodemieter(op) bedoelt u zeker of als antwoord aan (p)baardestaart , voor wc €0.50 gevraagd dus ook voor gebruik lift maar betalen?
op Utrecht hoofdstation gehandicaptentoilet gratis
Antwoord van een gehandicapte wc-en liftgebruiker
Tja, wie in ons land iets wil moet geld op tafel leggen.
Leuk is het niet, maar het kan kennelijk niet anders.
Uiteindelijk moet het OV en vooral de sprinterdiensten en de busdiensten toegankelijk zijn voor mensen, die afhankelijk zijn van een rolstoel of mensen, die een kinderwagen of iets anders op wielen met zich mee hebben. Dit betekent ook dat de liften op een normale manier moeten werken en zeker niet langdurig kapot moeten zijn en daar moet Prorail op aangesproken moeten worden.
Hildebrand.
Vermoedelijk ben je in de war. Station Rheden heeft helemaal geen liften, want de spoorlijn ligt daar gelijkvloers en je kunt vanaf de overweg beide perrons bereiken. Kijk maar even op Google Maps.
Ik stap daar regelmatig uit en in op weg naar het Bezoekerscentrum Veluwezoom, vanwaar je talloze prachtige wandelingen kunt maken.
Helaas kan ik de locatie van de foto niet traceren.
Sorry, de foto laat station Den Bosch-Oost zien. Dat staat erbij…..
Oh, nou zie ik dat de gemeente Rheden veel groter is dan de plaats Rheden en dat Dieren er ook onder valt. En dat station heeft inderdaad wèl liften…..
En die liften (op station Dieren) zijn inderdaad weer stuk inmiddels. (2 van de 3). Het zal ook hier waarschijnlijk wel om vandalisme gaan.
Is de politie bekend met dit fenomeen? Je mag verwachten dat ProRail aangifte doet bij beschadiging van dure eigendommen in publieke ruimte, in tegenstelling tot goedkopere glasschade en graffiti, als ze het zeker weet tenminste. Iedereen doet dat om verzekeringstechnische redenen en om de politie op zijn minst te informeren en om die een startpunt te geven.
Als het alleen maar een verklaring of suggestie is van de leverancier waarom een lift zo snel weer uitvalt dan is het natuurlijk niet verstandig van ProRail om op basis hiervan aangifte te doen bij de politie.
Los van dit probleem is de communicatie rondom defecte liften en roltrappen zowel vanuit NS als vanuit Prorail bedroevend. Laatstelijk werd op X door NS Webcare gemeld dat de liften op station Almere Poort het na ruim 1,5 jaar weer deden. Vanuit de particuliere site stationsliftstoringen werd de reparatie betwijfeld. Ik ben toen met mijn weekend vrij een dagje liften gaan controleren en beide liften op Almere Poort waren nog steeds defect. (bij één was de lift nog helemaal dichtgetimmerd dus die is ook niet in de korte tussentijd tussen melding en controle weer stuk gegaan). Bij station De Vink (bij Leiden) heeft NS het voor elkaar gekregen om bij de stationsinformatie de complete lift te verwijderen. En dit vormt echt de druppel op de oververhitte plaat qua miscommunicatie door zowel NS als Prorail.
https://stationsliftstoringen.nl/2025/02/19/ns-en-prorail-steeds-onzorgvuldiger-met-liftinformatie/
Overal in het land kom ik kapotte liften tegen op stations. Het kan heel lang duren voordat deze zijn hersteld. Dat moet gewoon sneller.
Ik neem geen abonnement want de liften zijn elke week kapot en dus kan ik nooit treinreizen naar een stad waar ik verplicht hern moet, ik moet steeds andere kant op reizen en weer terug van de andere kant waar geen wachtruimte is of toilet met een ondiep eng perron en het mij extra geld kost, ik belde vorige week en ns zei dat de liften het deden maar toen kwam ik daar en was de lift toch kapot, men zei dat het hun niet gemeld was maar 5 min later wel, toen was ik al op het station en had mij mij moeten waarschuwen want ik had reisassistentie aangevraagd
De ns app geeft geen storing aan al zegt Prorail van wel, de zg. NS-VIEWER ZOU HET MOETEN AANGEVEN EN DAT KLOPT OOK NIET
De lift is ook te kort en te smal want erin draaien is moeilijk want aan de achterkant van de lift is te weinig ruimte en mijn tas paste niet eens aan het stuur en moest ik iemand vragen mee te gaan in de lift en mijn tas vast te houden
In de jaren 90 werden ook hellingbanen gebruikt op de kleinere stations.
Heeft wat nadelen in stedelijke gebieden: jeugd gaat vrolijk met toen scooters en fietsen en nu fatbikes en e-bikes omhoog.
(En kleine barierehekken die dwongen tot slalommen werden weer gebruikt als fietsenrek met volledige barriere werking tot gevolg).
En hellingbanen zijn vooral sociaal veilig als je ze helemaal in de open lucht kan plaatsen.
Maar het lijkt me toch dat de nadelen van hellingbanen veel kleiner zijn dat de nadelen van kapotte liften (kosten, terwijl het geld in Nederland kennelijk op is, en ontoegankelijkheid voor gehandicapten, oudere en zwangeren met fiets en mensen met buggy’s en andere kinderwagens.
Je kan ook gewoon allebei doen.
Gehandicapten zijn in de minderheid, valt niets aan te verdienen
ik weet er alles van daar ik helaas rolstoel patiënt ben en dat het ook mij twee keer overkwam dat de lift kapot was en dat ik wel eens door medereiziger en naar boven en naar onder moest worden gedragen
Gelukkig voor u kon dat maar met de scootmobiel niet
Op station Amsterdam Zuid is de lift naar spoor 1-2 al weken kapot. Er is daar maar een lift en de roltrappen zijn weggehaald. De enige reactie van het servicepersoneel is dat dit bekend is, maar men wacht op onderdelen. Het servicepersoneel geeft het volgende reisadvies voor Utrecht. Neem de trein naar Schiphol, want de lift naar spoor 3-4 doet het wel. Stap op Schiphol over naar Utrecht. Heen en weer dus.
Amsterdam Zuid is nu zelfs “Internationaal station” door de Eurocity Direct naar Brussel.
Extra kosten niet vergoed door de ns, alke geld gaat naar de dikke salarissen van de directeuren, gratis luxe broodjes tijdens vergaderingen, bonussen , defensie, burocratie, fraude, criminelen etc.