fbpx

ProRail: tot 71 procent minder storingen door andere aanpak

03 apr 2014 18:29

Een nieuwe manier om het spoor te onderhouden lijkt zijn vruchten af te werpen. Dat meldt ProRail donderdagavond tegenover het ANP. Volgens de spoorbeheerder is de afgelopen 12 maanden het aantal storingen tussen Hoofddorp en Schiphol met 71 procent afgenomen. Rondom Utrecht Centraal zouden 27 procent minder storingen zijn en rond Amsterdam Centraal 50 procent.

In het hele land is het aantal wisselstoringen sinds 2011 met gemiddeld 12 procent gedaald. Onduidelijk is of bijvoorbeeld of de reizigershinder en de storingsduur in de zelfde mate is afgenomen. Treinreiziger.nl zal daarover vrijdag vragen stellen aan de spoorbeheerder. 

Nieuwe aanpak
ProRail noemt tegenover het ANP een nieuwe werkwijze als belangrijkse oorzaak voor de afname van het aantal storingen. In de nieuwe aanpak worden onderdelen eerder preventief vervangen en krijgen wissels vaker een onderhoudsbeurt, aldus de spoorbeheerder. "De nieuwe methode is toegepast op de drukste trajecten met de meeste reizigers. De komende tijd gaan we deze werkwijze uitrollen in de rest van het land´´, zei een woordvoerster tegen het persbureau.

Milde winter
De redactie van Treinreiziger.nl denkt dat een daling van het aantal storingen vooral komt door de milde winter. "Bij sneeuw zijn er doorgaands heel veel wisselstoringen. Deze winter is er nauwelijks sneeuw gevallen. Dan is het dus logisch dat er minder wisselstoringen zijn. Als ook bij sneeuw minder storingen zijn met minder reizigershinder, dan zou je van een succes kunnen spreken. Het lijkt mij nu nog te vroeg om een eventuele storingsdaling aan de nieuwe aanpak toe te schrijven" stelt redacteur Hildebrand van Kuijeren. Hij vervolgt "maar ook ik moet voorzichtig zijn om nu een conclusie te trekken, want ik ken de precieze cijfers nog niet".

  • Update: ProRail erkent tegenover het ANP dat de gunstige weersomstandigheden ook een handje hebben geholpen.

Kritiek
Opmerkelijk genoeg klagen Rover en reizigersorganisatie Voor Beter OV de laatste maanden juist over de vele storingen door gebrekkig onderhoud. Zo raakte het treinverkeer in februari rond Den Haag ernstig verstoord toen er twee wissels bij reguliere controle uit voorzorg uit dienst gehaald moesten worden. Op hetzelfde moment werden ook twee andere wissels rond Rotterdam buiten gebruik genomen.

Ontsporing
In januari werd het land geteisterd door tal van stremmingen nadat ProRail besloot tientallen wissels met spoed te vervangen of bij te stellen. Aanleiding was een ontspoorde trein bij Hilversum, die trein ontspoorde waarschijnlijk door problemen bij een wissel.