ProRail: vaker overdag en doordeweeks hinder op spoor vanwege onderhoud

Treinreizigers ondervinden de komende jaren meer hinder van onderhoud op het spoor. Spoorbeheerder ProRail zegt het werk vaker overdag en doordeweeks te moeten doen vanwege personeelstekort en een enorme toename aan spoorwerk. Volgend jaar is dat vooral te merken in Friesland, maar ook het goederenvervoer op de Rotterdamse Havenspoorlijn en de Betuweroute wordt getroffen.

Vanwege personeelstekorten in combinatie met een “enorme toename” aan werk op het spoor kan ProRail de werkzaamheden niet meer enkel plannen in de weekenden en vakanties. “Daarom gaan spooraannemers nu ook buiten de reizigersluwe periodes aan de slag. En dat zal de komende jaren steeds vaker en op meer plekken nodig zijn.” Strukton, een aannemer die klussen uitvoert met ProRail, heeft momenteel zo’n tweehonderd vacatures. De instroom van jonge mensen is beperkt, en bovendien is deze groep minder bereid in de weekenden en avond te werken.

Vijf weken rond Leeuwarden

In Friesland gaat de spoorbeheerder volgend jaar vanaf juni vijf weken lang overdag op meerdere trajecten aan de slag met groot onderhoud. Zo gaat vanaf station Leeuwarden, waar dagelijks zo’n 10.000 reizigers komen, van maandag 17 juni tot en met dinsdag 9 juli – op het laatste weekend na – alleen de trein van en naar Groningen. Van en naar Harlingen, Sneek en Akkrum (richting Heerenveen) is dan geen treinverkeer. Dat heeft ook gevolgen voor reizigers naar andere delen in het land. Ook wordt gewerkt bij Deinum, tussen Heerenveen en Steenwijk en tussen Akkrum en Wolvega. Waar treinen niet rijden, worden bussen ingezet.

Verkeersinfarct

ProRail betreurt het dat reizigers op zoek moeten naar een alternatief vervoersmiddel. “Maar we kunnen niet anders, omdat we in de zomervakantie ontzettend veel mensen nodig hebben voor grote spoorprojecten in Amersfoort en in Ede”, aldus de spoorbeheerder. “Op deze plaatsen leidt doordeweeks werken buiten vakanties onherroepelijk tot een verkeersinfarct.”

Op de Havenspoorlijn en Betuweroute, de goederenspoorlijn tussen de haven van Rotterdam en de grens met Duitsland, wordt vanaf komende december twee jaar lang elke maandagochtend gewerkt. Vanaf november 2024 is de Betuweroute aan Duitse zijde anderhalf jaar zelfs helemaal afgesloten, wat voor structureel meer goederentreinen in Brabant gaat zorgen.

Voorproefje

Volgens ProRail is 2024 “nog maar een voorproefje”. “We zijn op dit moment met vervoerders en andere belanghebbenden in gesprek over de periodes van werkzaamheden in 2025”, zegt de spoorbeheerder. “Wel weten we al dat wat we volgend jaar in Friesland doen, de komende jaren nog veel vaker zal gebeuren op meer plekken in het land. We moeten wel, om het spoor veilig te houden en om ook in de toekomst voldoende treinen te kunnen laten rijden.” Waar deze werkzaamheden zullen plaatsvinden, is nu nog niet duidelijk.

This post was last modified on 31 augustus 2023 13:38

Bekijk reacties

    • Dat zg. personeelstekort is alleen maar een goedkoop excuus om overdag werkzaamheden te kunnen doen, iets wat ProRail al jaren wil.

      • Er zullen vast bedrijven zijn die het personeelstekort overdrijven om onder afspraken uit te komen, maar het ontkennen van een personeelstekort is absurd. Het is alom duidelijk dat het momenteel een van de grootste problemen in de samenleving is en een probleem dat de potentie heeft om nog veel groter te worden.

        • Werknemers eisen lonen die voor veel bedrijven niet meer te betalen zijn. En bedrijven kunnen nu eenmaal geen mensen aannemen die zie aan het eind van de maand hun salaris niet kunnen betalen. Aldus het personeel rond het "personeelstekort" in veel sectoren. Uiteindelijk zal veel werk gewoon niet meer gedaan worden en verdwijnen.

        • @Opa Ties: En dat is marktwerking. Personeel ziet hun lasten hard stijgen dus willen ze meer salaris, en als bedrijven dat niet willen bieden of doorbelasten aan klanten, dan gaat dat personeel wel ergens anders kijken of ze betere arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen.

        • Je bedoeld de bekende blauwe supermarkt waar je als 21e jarige na een aantal jaar werken te oud en te duur bent?

          Je bedoelt bedrijven die klagend over alle 'personeelstekorten' altijd excuses hebben om geen 40 en 50 plussers in dienst te nemen?

          Het 'angst'-argument wordt vaak gehanteerd: o wee als we de lonen eens boven de inflatie verhogen. Dan stort de economie in: economen en overheidsinstanties (overheid is grootste werkgever ;-) ) stonden lang vooraan om te wijzen op een loon-prijsspiraal.

          Een ander angst-argument: als we niet toegeven aan de bedrijven dan gaan verplaatsen ze werkgelegenheid naar Oost Europa.

          Grappig is het volgende:

          1)toen het om managementsalarissen ging
          werd juist benadrukt dat de salarissen flink moesten stijgen, markconformiteit, een economische wet.
          2) bedrijven zeggen vaak dat ze op omvallen staan en extra salarisdruk, boven de inflatie, niet kunnen dragen.
          Tegen hun aandeelhouders communiceren veel bedrijven echter hele andere verhalen ;-)

        • Er is geen onwilligheid bij werknemers om bij bedrijf X of Y te gaan werken. Echter bedrijf X en Y bieden blijkbaar niet een aantrekkelijk genoeg pakket aan voorwaarden.

          Of zouden bedrijf X en Y de werknemers willen voorzien in hun dagelijkse boodschappen, brandstoffen en de maandelijks energie-rekening?

          ERGO: als men een voloende pakket biedt trekt dit vele werknemers.

  • HOOI...
    Overmacht en nood breekt wet, moet men wel creatief te werk gaan en roeien met de spoorriemen die men heeft en zou het alleen bij ProRail zijn dat men niet meer volgens "het spoorboekje" kan werken, ook bij de weginfra mag men een en ander verwachten.
    Het vervoer in Nederland gaat niet meer in sneltreinvaart, maar stapvoets en dus moeten reizigers en vervoerders op hun tanden gaan bijten, want ProRail krijgt iets teveel hooi op z'n vork, jammer genoeg om alles veilig te laten verlopen...

  • Randstad wordt ontzien, het is enkel in de provincie waar Prorail en hun aannemers overdag werken. Het is duidelijk dat de Randstad te belangrijk is om ook daar het treinverkeer stil te leggen voor werkzaamheden overdag. Maar in de provincie telt dat kennelijk niet, maar juist daar is het al minder geworden met het ov en dan komt dit er nog bij.

    • 5 weken Leeuwarden in 2024 en 5 weken Groningen in 2025. Tis inderdaad duidelijk dat voor de randstad wél alternatieven wordt geregeld maar het Noorden stikt er maar in.

      • In Randstad zijn meer werkzaamheden dan in Noord Nederland (inclusief nevenlijnen). Het spoor wordt daar drukker bereden.

        Voordeel in Randstad is dat er alternatieven zijn. Ben daarom voor aanleg van Lelylijn. Dat is slechts één van de redenen waarom de Lelylijn aangelegd moet worden.

        • Ik las echter net nog dat Strukton 200 man te kort komt.

          ls het om service en onderhoud gaat zijn er altijd "personeelstekorten". Bij lobby-projecten echter is dat geen overweging.

          Personeelstekorten zijn in zijn algemeenheid zeen eufemisme voor geldtekorten (zoals in de zorg) . Lonen stijgen niet boven dde inflatie en dalen reeeel zelfs.

          Een bekende supermarkt zegt ook dat heel veel vacatures heeft. Maar iedereen rond de 21 wordt daar uitgefaseerd en de weekendtoeslagen staan op de tocht.

          Niet zelden zijn loonsverhogingen in het verleden uitgeruild voor bijvoorbeeld Adx dagen.

    • Hoe vervelend het ook is - als je moet kiezen tussen ongeveer 10.000 mensen per dag de klos laten zijn, of een veelvoud daarvan, dan is de keuze snel gemaakt.

      Om een idee te krijgen: Station Delft verwerkt ongeveer30.000 tot 40.000 in- en uitstappers op een dag (dus tussen de 15.000 en 20.000 personen). Maar als alles bij Station Delft stilgelegd wordt voor werkzaamheden praat je niet alleen over de directe in- en uitstappers, maar over een veelvoud daarvan - omdat iedereen die tussen Den Haag en Rotterdam moet reizen nu een probleem heeft. Zou me niet verbazen als we dan praten over 75.000 reizigers per dag.

  • Ik raak er al aan gewend dat Noord-Nederland in de zomer onbereikbaar is. Wie vanuit Utrecht reist kan er over meepraten. Zijn ze niet bij Zwolle bezig dan is het is het wel bij Amersfoort.

  • Onder het mom van personeelstekort probeert de spoorsector allerlei stokpaarden door te drammen.

  • Spitsheffing, lagere frequenties kortere treinen, werkzaamheden in de spitsuren, etc. Het sprookje van het personeelstekort kun je overal voor inzetten, wat een wondermiddel.

      • In het OV ook. NS schermt met personeelstekorten maar nauwelijks vacatures. De realiteit is dat er gewoon geen geld is voor meer personeel .

        • @Werknemer: arbeidsvoorwaarden lijken me op het oog erg goed, maar de vraag is of conducteurs het leuk vinden om een trein te controleren waar iedere grijs- en zwartrijder verbaal heel mondig is. Als treinen te laat zijn dan zie ik bijna nooit een conducteur door de trein lopen bijvoorbeeld.
          Dus ik ben vooral benieuwd naar de uitval- en verloopcijfers van conducteurs.

  • Is er ook ergens een overzicht te vinden van de al bekende stremmingen in 2024? Die overheidswebsite blinken niet uit in doorzoekbaarheid

    • Daar is geen beginnen meer aan. Ga er standaard vanuit dat er niets rijdt, dan valt het zo af toe mee.

  • Rijden er trein vervangende bussen of mogen rijbewijslozen inmiddels Valys gaan aanvragen?

    • Bij geplande werkzaamheden waarschijnlijk wel.

      Bij ongeplande verstoringen hoeft NS vanaf 2025 géén treinvervangende bussen meer in te zetten volgens de ontwerphoofdrailnetconcessie.

        • Ook de kwaliteit van het spoorvervoer wordt 'ge-universeerd' / homogeen. Met andere woorden Nederland gaat steeds meer lijken op de armere EU landen in de Europese UNIE waar het geld altijd op is en waar de burger de hogere ambtenaar dient ipv andersom.

  • @Johan... Kortom. Gaat er iets mis dan mogen de reizigers zien dat ze thuis komen. Snap echt niet waarom deze spoorweg concessie door de politiek geaccepteerd wordt. Want als de NS geen verplichting heeft om vervangende bussen in te zetten bij plotse verstoringen kunnen mensen helemaal niet meer op de trein vertrouwen. Dan zijn mensen wel verplicht om met de auto te gaan. Ik vraag me zo langzamerhand af hoe diep de Bovaglo... uuh NSlobby bij het ministerie zit, want de nieuwe concessie is bijzonder reizigersonvriendelijk en maakt het OV ook nog veel te duur. Het lijkt dat de reizigers nog verder de trein uitgejend moeten worden. Ik hoop hoe langer hoe meer dat de EU gaat ingrijpen bij dit gestuntel en dat zeg ik als iemand, die de EU liever ziet gaan dan komen.

    • Koolmees is vooral president bij NS geworden vanwege zijn Haagse contacten. Dat verklaart de inhoud van de nieuwe concessie.

    • De overheid en de NS worden als onafhankelijk gepresenteerd en op papier zijn ze dat ook maar de overheid is wel eigenaar. Dus het is helemaal niet raar dat de overheid bezuinigd door niet te leveren. Grimmiger is dat de overheid en dan heb ik het ook over de VVD autorijden fysiek en financieel onmogelijk gaat maken omdat ze haar eigen wetten MOET nakomen.

  • Opdoeken de spoorrails, we motten meer vliegen van Amsterdam naar Lelystad....van Rotterdam naar Groningen,, stelletjes boeren, nooit ,nooit klaar.....

    • Ik zag vanochtend een filmpje over luchtschepen aka zepplins de oplossing voor onze post-spoor lucht verkeer. Hoge capasiteit, kan af met een eenvoudig grasveldje en weinig energie gebruik.

      Met de kneuzen die nu aan de macht zijn zie ik binnenlands vliegverkeer als een toekomstig noodzakelijk iets, omdat het spoor kapot is bezuinigd en op de wegen steeds meer door toename aantal auto's aangeschoven worden opdat het heel veel tijd kost om van A naar B te komen. Bovendien biedt het vliegverkeer rijbewijslozen ook de mogelijkheid om van A naar B te komen.

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

19 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug