fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Rechter: 50.000 boete voor ProRail vanwege chloortreinen

06 dec 2017 19:38

ProRail is door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 50.000 euro omdat de spoorbeheerder zich in 2013 in Amersfoort niet aan de veiligheidsregels voor chloortreinen heeft gehouden.

Het OM had een boete van 150.000 euro geëist, maar de rechtbank besloot tot een lagere boete omdat het feit al meer dan vier jaar geleden is gepleegd, Dat geldt als een overschrijding van de redelijke termijn.

Bovendien heeft ProRail volgens het vonnis daarna geen soortgelijke overtredingen meer gepleegd. Het spoorbedrijf is al wel eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Het OM had volgens de rechtbank deze overtreding mee kunnen nemen in die zaken.

Het spoorbedrijf had destijds een vertraging van een trein met vijf wagons met chloor niet gemeld. Ook had ProRail meerdere chloorwagons laten staan op het rangeerterrein bij Amersfoort terwijl dat volgens de milieuvergunning niet toegestaan is.

Het OM bepleitte dat het om bijzonder ernstige feiten ging, omdat chloor bij inademing levensgevaarlijk is. ProRail heeft volgens het OM “inmiddels een strafblad van 27 pagina’s”.

(C) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Angenent
6 jaren geleden

Hysterische onzin. OK, chloor is geen gezond goedje, maar wat kan een stilstaande wagen, gebouwd voor chloorvervoer voor kwaad? De NL-wetgeving is ten opzichte van de Europese veel te streng. Overal in Europa rijden chloorwagens in gemengde goederentreinen. Hier worden ze alleen van het idee al zenuwachtig. Hysterie dus.

Anoniem
6 jaren geleden

Men zou eens moeten gaan kijken wat er over de weg wordt vervoert. Dat zijn veel grotere gevaren dan bij het spoor waar voor wagens met gevaarlijk stoffen strenge regels bestaan voor de constructie van de wagens wat betreft de veiligheid.
Vrachtwagens op de weg hebben ook strenge eisen, maar het verkeer op de weg is vele malen risico voller dan over het spoor.