fbpx

Reizigers betalen RET achteraf voor gemaakte reizen

Vanaf vandaag kunnen duizend RET reizigers achteraf betalen voor hun gemaakte reizen. Vanaf 2015 is het voor iedereen toegankelijk. Reizigers hebben dan geen saldo meer op hun OV-chipkaart nodig maar krijgen aan het einde van de maand een factuur opgestuurd. Het reisbedrag wordt dan automatisch van de bankrekening afgeschreven. Daarnaast kunnen reizigers die niet hebben uitgecheckt dit zelf herstellen voordat het geld afgeschreven wordt.

De RET hield afgelopen zes maanden samen met OV-chipkaartproducent Trans Link Systems een pilot onder 200 reizigers om deze nieuwe betaalwijze te testen. De pilot was volgens de RET een groot succes. 

Algemeen directeur van de RET Pedro Peters: “Tijdens de pilot bleek dat reizigers vooral enthousiast zijn over het gebruiksgemak van het achteraf betalen. Daarnaast krijgt de reiziger meer overzicht in de maandelijkse OV-kosten met een factuur. De mogelijkheid om maximaal zes OV-chipkaarten aan een bankrekening te koppelen maakt het reizen nog makkelijker. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld de kaart van hun kinderen koppelen aan hun maandfactuur.”

De nieuwe betaalwijze biedt nog een voordeel. Peters: “Het wordt zo heel eenvoudig om een vergeten uitcheck te herstellen. Klanten kunnen zelf online alsnog uitchecken. Als reizigers dit vergeten ontvangen zij een waarschuwing op de factuur. Zo kan een gemiste uitcheck alsnog achteraf online gecorrigeerd worden.”

Vervoersbedrijven GVB en Syntus willen dit najaar starten met een pilot waarbij reizigers achteraf betalen voor hun reizen. Dat betekent dat RET-reizigers met hun OV-chipkaart bij GVB en Syntus kunnen reizen. Aan het einde van de maand krijgen zij een factuur voor hun gemaakte reizen. Deze betaalwijze luidt een nieuwe fase in van het ov betalen.