fbpx

Reizigers mijden Den Bosch: werkzaamheden gestart

27 jun 2013 10:12

Waarschuwingen over hinder door werk aan het spoor bij station Den Bosch lijken effectief geweest. NS constateerde donderdagochtend dat er minder reizigers zijn dan op een normale werkdag, hoewel exacte cijfers ontbreken. De grote operatie met busvervoer van en naar Utrecht en Nijmegen voltrekt zich soepel.

"Dit zijn zeker geen 4000 reizigers per uur", zei een NS-woordvoerster over de verwachte drukte. NS adviseerde de afgelopen dagen om station Den Bosch te mijden als dat kan. Vanaf donderdag wordt er 15 dagen gewerkt: ten noorden van het station wordt het spoor vernieuwd en wordt een nieuwe, betonnen spoorbrug geplaatst. Er is tot en met donderdag 11 juli geen treinverkeer van en naar Utrecht en Nijmegen.

Kopje koffie
Reizigers zoeken hun weg maar hoeven niet of nauwelijks te wachten op de bus. Vooral richting Zaltbommel rijden de bussen af en aan. Reizigers krijgen van NS en ProRail een kopje koffie aangeboden. Als er toch rijen ontstaan en het regent, staan reizigers overdekt.

Nauwelijks klachten
Reizigers lijken nauwelijks te klagen. Op Twitter hebben veel reizigers complimenten voor de goede logistieke operatie. Een reizigster uit Gouda zucht een keer diep. "Ik ben op weg naar Heerlen. Ik reis nooit op dit traject en had van tevoren moeten kijken. Dan was ik omgereisd. Dat is mijn fout. Ik ben een half uur langer onderweg. Alleen de NS-mevrouw in Utrecht was niet zo aardig. Ze vond dat ik het had moeten weten.´´

Autoverkeer
Aan de achterzijde van het station, waar de bussen van en naar Zaltbommel rijden, is er wel last voor het autoverkeer. Op de doorgaande weg achter het station moet het autoverkeer over één rijstrook omdat een lange rij bussen de andere rijstrook bezet. Vanaf Zaltbommel kunnen reizigers per intercity hun reis vervolgen richting Utrecht en Amsterdam.

Bussen
De bussen komen uit het hele land, van Limburg tot Drenthe. NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau ontkende donderdag overdaad. "We hebben gerekend op het normale aantal reizigers.´´ De ANWB laat weten dat het op de wegen rond Den Bosch drukker was dan normaal maar dat er geen grote files of problemen zijn geweest. Spoorbeheerder ProRail garandeert dat het werk ondanks een ´bijzonder strakke planning´ op tijd klaar is. 

400 man
Strukton coördineert de werkzaamheden, in opdracht van de spoorbeheerder. Daarbij werken 400 man aan het spoor. Het zwaartepunt van de werkzaamheden in deze 15 dagen ligt aan de noordkant van het station. De brug over de rivier de Dieze wordt gesloopt en vervangen door een stillere spoorbrug. Verder zal het spoor worden vervangen en het aantal wissels aan de noordzijde verminderd. 

Werkzaamheden Diezebrug
Op de werklocatie bij de Dieze zal Heijmans de bestaande dubbelsporige Diezebrug slopen en de nieuwe gereedliggende brug inschuiven. Daarna vindt het afbouwen van de brugdekken plaats. Dit zal tot en met 4 juli in beslag nemen. Na het inschuiven van de dekken wordt het spoor gebouwd en de bovenleiding getrokken. Ook wordt op het spoorkruisend deel van de fly-over het rasterwerk aangebracht.

(c) ANP