fbpx

Reizigers profiteren van deelname NS in HTM

27 sep 2012 11:31

De Nederlandse Spoorwegen willen een belang van 49 procent nemen in de Haagse Tram Maatschappij. Volgens NS, HTM en de gemeente Den Haag zullen de reizigers van de voorgenomen deal de vruchten plukken.

Zo moeten trams en bussen actuele reisinformatie krijgen van NS-treinen en moeten de aansluitingen tussen trein, tram en bus verbeteren. Volgens HTM gaat een derde van de NS-reizigers met de tram of de bus naar het station. Ook moet de reiziger straks op meer plekken in Den Haag een OV-fiets of een Greenwheels-auto kunnen huren.

Winkels
NS denkt veel expertise in huis te hebben waar HTM van kan profiteren. Bijvoorbeeld met nieuwe winkelformules, die ervoor zorgen dat haastige reizigers op het station toch voldoende tijd hebben om eten en drinken te kopen. Op drukke bus- en tramknooppunten in Den Haag moeten kiosken komen met een soortgelijke functie.

Hoger plan
Wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer) van de gemeente Den Haag verwacht dat de samenwerking veel vruchten gaat afwerpen. “Den Haag ziet in de NS een sterke en kundige bondgenoot voor HTM, die het mogelijk maakt om een sprong naar de toekomst te maken. Er ontstaan iets unieks in Den Haag, nu we de handen ineenslaan kunnen we het openbaar vervoer in Den Haag naar een nog hoger plan brengen. Dat gebeurt in Nederland nu nog nergens anders.”

Meer reizigers
Ook HTM-directeur Dirk le Clercq verwacht veel van de voorgenomen samenwerking met NS. “De reizigers veranderen, de reisdoelen ook”, aldus Le Clercq. De bedrijven hopen dat door de samenwerking meer reizigers de bus en tram in Den Haag zullen gaan gebruiken. 

Initiatief HTM
Het initiatief voor de samenwerking is afkomstig van de HTM. De partijen wisten dinsdag tot een intentieverklaring te komen. Morgen had het bekend gemaakt moeten worden, maar woensdag lekte het bericht via Omroep West uit. Daarop is de bekendmaking versneld.

Abellio
Als de voorgenomen samenwerking door gaat, zal dat gebeuren via NS-dochter Abellio, nu nog gevestigd in Londen. De kans is groot dat NS’ers in de HTM-directie zullen plaatsnemen. “Dat hoort daarbij”, aldus NS-directeur Merel van Vroonhoven. Verder heeft NS toegezegd het hoofdkantoor van de Britse dochteronderneming Abellio naar Den Haag te verplaatsen.

Nader onderzoek
NS gaat  nu een boekenonderzoek doen bij HTM. Naar verwachting zal eind dit jaar duidelijk zijn of de drie partijen de voorgenomen samenwerking zullen bekrachtigen. Ook de Haagse gemeenteraad en de NMa zullen zich nog over de plannen buigen.

NS in OV
Hoeveel NS wil betalen voor het 49 procent belang is niet bekend gemaakt. NS heeft in Qbuzz al een belang van 49 procent. Ook in streekvervoerder Syntus had NS aandelen, maar die doet NS juist van de hand en gaan naar het Franse Keolios. Daarnaast is het spoorbedrijf in het buitenland met dochter Abellio actief met bussen.